WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πες μου τι σχέσεις έχεις με τους κοντινούς σου, να σου πω αν θα χάσεις βάρος. Η ψυχολόγος απαντά


8 Ιουνίου 2017

pexels-photo-271645.jpeg

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι γυναίκες οι οποίες δέχονταν θετικά κι ενθαρρυντικά σχόλια για την εμφάνισή τους από το στενό περιβάλλον τους, όταν αυτές συζητούσαν το πώς νιώθουν άβολα με το βάρος τους, είχαν την τάση να χάνουν πολύ πιο εύκολα βάρος από εκείνες που δέχονταν αρνητικά σχόλια από τον αντίστοιχο κύκλο ανθρώπων. (Logel et al.2014).

Eπίσης, παρατηρήθηκε πως, οι γυναίκες οι οποίες δέχονταν μικρή ενθάρρυνση και λίγα θετικά σχόλια για το σώμα τους, είχαν την τάση να παίρνουν βάρος αντί να χάνουν. 

Το αποτέλεσμα της παραπάνω έρευνας, έρχεται γι άλλη μια φορά να επιβεβαιώσει, το πόσο σημαντικός παράγων για την ευεξία μας, ψυχική και σωματική, είναι η αλληλεπίδραση με το στενό κύκλο των δικών μας ανθρώπων. Η άνθρωποι που αποτελούν το λεγόμενο «κύκλο των δικών», είναι για εμάς το σύστημα αναφοράς μας. Πρώτο και σημαντικότερο είναι η οικογένεια προέλευσής μας και μετά οι σύντροφοι κι κύκλος των φίλων και συγγενών. Μέσα από την αλληλεπίδραση με τους γονείς, χτίζουμε την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας, άρα και την υγιή κι επαρκή αυτοεκτίμηση κι αγάπη για τον εαυτό μας. Αν μεγαλώνουμε μέσα σ’ ένα πλαίσιο αγάπης, αποδοχής κι υποστήριξης, τότε  είναι αναμενόμενο να έχουμε θετική εικόνα για τον εαυτό μας, (του σώματός μας συμπεριλαμβανομένου), και να τον φροντίζουμε σωματικά και ψυχικά με τον καλύτερο τρόπο. Την αρχική σχέση που ζούμε με τους γονείς, την αναβιώνουμε ως μοντέλο του σχετίζεσθαι και με τους φίλους και συντρόφους μας, οπότε στην ουσία, οικοδομούμε έναν κόσμο ανάλογο και αρκετά όμοιο με αυτόν της οικογένειας προέλευσής μας, απλώς γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος  του σχετίζεσθαι που νομίζουμε ότι υπάρχει. Πολλές φορές μάλιστα, ειδικά στο παρελθόν, η σκληρή κριτική κι η συνεχής απόρριψη, γίνονται αντιληπτές ως καλή παιδαγωγική, που διδάσκει την όλο και μεγαλύτερη προσπάθεια.  Ευτυχώς στις μέρες μας, η επιστημονική έρευνα έχει δείξει τα αποτελέσματα της θετικής αντιμετώπισης των παιδιών και της αποδοχής, αλλά σίγουρα υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει σ’ αυτόν τον τομέα, μια και η κουλτούρα αυτή της απόρριψης, είναι από πολύ παλιά παγιωμένη. Όσον αφορά την εμφάνισή μας συγκεκριμένα, η παιδαγωγική αυτή της ντροπής  για το σώμα, είναι μια ακόμα πληγή που έχουμε ν’ αντιμετωπίσουμε. Είναι πάρα πολλές οι φορές, που η αύξηση του σωματικού βάρους συνδέεται με μια εσωτερική υποσυνείδητη προσπάθεια για παρηγοριά, για απόκτηση δύναμης κι αντοχής, για να «κρυφτεί» το άτομο πίσω από την προστασία του σωματικού του όγκου, ή για να αποκτήσει, επιτέλους, το «χώρο» που δεν έχει.  Όταν λοιπόν το άτομο παύει ν’ απειλείται από την εχθρική ή απορριπτική στάση που εισπράττει, από τα άτομα που υποτίθεται πως το αγαπούν και το στηρίζουν, τότε είναι πιο εύκολο να σταθεί με περισσότερη αγάπη κι αποδοχή απέναντι στον εαυτό του κι ως εκ τούτου, να φροντίσει πιο αποτελεσματικά το σωματικό του βάρος, όχι πλέον ως μια πράξη τιμωρίας και στέρησης αλλά ως μια πράξη φροντίδας κι αγάπης.

Ας αναλογιστούμε λοιπόν ποιες είναι οι απαντήσεις που παίρνουμε από τους γονείς, τ’ αδέρφια τους συντρόφους και τους φίλους μας, όταν τους μιλάμε σχετικά με το αν και πόσο μας προβληματίζει η εμφάνιση και το βάρος μας. Κι  ας αναλογιστούμε, κατ’ επέκταση, πόσο συχνά και για ποια χαρακτηριστικά μας, δεχόμαστε θετική ή αρνητική  κριτική.

Μήπως ο τομέας της εμφάνισής μας, αποτελεί απλώς άλλον ένα τομέα όπου ματαιωνόμαστε ή (χειρότερα) κακοποιούμαστε; Πόσο χώρο τελικά καταλαμβάνει αυτή η κακή κριτική των δικών μας ανθρώπων «για το καλό μας»;

Η ουσία είναι πως καμία απολύτως θετική αλλαγή δεν μπορεί να γίνει με την απόρριψη, τη ματαίωση και τη βία, όταν αυτά τα δεχόμαστε ως συμπεριφορά των οικείων μας, κι όταν αντιστοίχως τα ενσωματώνουμε στη δική μας σχέση με τον εαυτό μας.

Κι αν ανακαλύψουμε πως το περιβάλλον μας δεν μας προσφέρει την υποστήριξη που έχουμε ανάγκη, ας κάνουμε εμείς ότι χρειάζεται για να οικοδομήσουμε μια σχέση αγάπης με τον εαυτό και το σώμα μας κι ας εξυγιάνουμε στη συνέχεια την αλληλεπίδραση με τον «κύκλο των δικών».

Διαβάστε επίσης: 5 Τοξικοί τύποι ανθρώπων που πρέπει ν’ απομακρύνουμε άμεσα από τη ζωή μας

Οι καλή σχέση με τον εαυτό μας και τους άλλους, η μείωση κι η εξάλειψη των τοξικών συμπεριφορών, εκτός των άλλων, μας βοηθάει και στην απόκτηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.

Η αγάπη κι η αποδοχή, μας ομορφαίνουν όχι μόνο εσωτερικά, αλλά κι εξωτερικά.

Από τη Θεανώ Πολυζωγοπούλου Ψυχολόγος-  Ψυχοθεραπεύτρια Θεραπεύτρια Οικογένειας

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.