WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τα κυριότερα συμπτώματα κρίσης πανικού και πώς να τα αντιμετωπίσετε


24 Απριλίου 2018

caique-silva-371394-unsplash.jpg

Η κρίση πανικού συνοδεύεται από έντονα σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα που εμφανίζονται ξαφνικά και υποχωρούν μέσα σε λίγα λεπτά. Αν όμως μάθετε να τα αναγνωρίζετε θα μπορέσετε να είστε προετοιμασμένοι και να τα αντιμετωπίσετε

Ταχυκαρδία

Όταν έχετε έντονο στρες ενεργοποιείται το συμπαθητικό νευρικό σύστημα με αποτέλεσμα ο καρδιακός σας ρυθμός να αυξάνεται ώστε να μπορείτε να καταπολεμήσετε τον κίνδυνο ή να ξεφύγετε από αυτόν.

Κρύο δέρμα

Κατά τη διάρκεια της κρίσης πανικού το αίμα μειώνεται στις κάποια σημεία του σώματος και ρέει προς τους μύες που είναι σημαντικοί για την καταπολέμηση του πανικού. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το δέρμα να γίνεται κρύο και χλωμό, κυρίως στα χέρια και στα πόδια.

Διαβάστε εδώ: Επιλέξτε μια κουκουβάγια και μάθετε τι αποκαλύπτει για το χαρακτήρα σας

Αίσθημα αδυναμίας

Το γεγονός ότι υπάρχει όπως προαναφέραμε λιγότερο αίμα στα άκρα, μπορεί να σας κάνει να νιώθετε αδυναμία.

Δύσπνοια

Η αναπνοή γίνεται όλο και πιο γρήγορη επειδή το σώμα σας στέλνει περισσότερο οξυγόνο στους μύες έτσι ώστε να καταπολεμήσετε την κρίση πανικού. Πολλές φορές επίσης η αναπνοή μπορεί να γίνει ασύμμετρη και να έχετε αισθήματα πνιγμού και δύσπνοια.

Αίσθημα ζάλης

Οι κρίσεις πανικού μπορεί να οδηγήσουν σε ζάλη και στην αίσθηση ότι βρίσκεστε σε κατάσταση ονείρου. Αυτό συμβαίνει γιατί εκείνη τη στιγμή πηγαίνει λιγότερο οξυγόνο στον εγκέφαλο.

Ναυτία ή κοιλιακή δυσφορία

Κατά τη διάρκεια της κρίσης πανικού όλο το πεπτικό σύστημα επιβραδύνεται, γιατί σχεδόν όλη η ενέργεια μεταφέρεται στους μύες. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ναυτία και έντονες κοιλιακές διαταραχές.

Πόνος στο στήθος

Η μη ισορροπημένη αναπνοή μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αίσθημα δυσφορίας στο στήθος, και γι 'αυτό πολλοί άνθρωποι που βιώνουν κρίση πανικού πιστεύουν ότι έχουν καρδιακή προσβολή.

Φόβος για το θάνατο

Κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης πανικού, πλημμυρίζεστε με μια ποικιλία φυσικών αισθήσεων. Αυτές οι αισθήσεις μπορεί να είναι τρομακτικές και συχνά ο φόβος αυτών των σωματικών συμπτωμάτων οδηγεί τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι θα πεθάνουν.

Τι πρέπει να κάνετε αν έχετε κρίση πανικού

Συνήθως η κρίση πανικού διαρκεί μόνο λίγα λεπτά, αλλά αυτές οι στιγμές μπορεί να τις νιώθετε σαν μια αιωνιότητα. Αυτό που πρέπει να κάνετε για να μειώσετε τη διάρκεια είναι να μην το καταπολεμήσετε. Μπορεί να ακούγεται εύκολο αλλά στην πράξη δεν είναι τόσο εύκολο. Όμως όσο περισσότερο αγωνίζεστε να μην πανικοβάλλεστε τόσο περισσότερη αδρεναλίνη τροφοδοτείτε το σώμα σας, η οποία χειροτερεύει την κρίση πανικού. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να πάρετε χαλαρωτικές αναπνοές και να πείτε στον εαυτό σας ότι όλα θα περάσουν μέσα σε λίγα λεπτά. Τέλος η προοδευτική χαλάρωση των μυών μπορεί επίσης να βοηθήσει. Αυτή η τεχνική έχει να κάνει με το τέντωμα του λαιμού και των ώμων.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.