WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Μπορεί η ύπνωση να βοηθήσει στην αϋπνία;


16 Μαΐου 2018

vladislav-muslakov-261627-unsplash.jpg

Οι περισσότεροι άνθρωποι που βιώνουν έναν διαταραγμένο ύπνο γνωρίζουν πως είναι να μην μπορούν να κοιμηθούν. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους όπως οι σκέψεις για την επόμενη μέρα ή η κατανάλωση πολλών καφέδων. Κάποιοι άλλοι μπορεί να κοιμούνται εύκολα, αλλά να ξυπνούν κατά την διάρκεια της νύχτας. Επίσης ένας δύσκολός ύπνος μπορεί να προκαλέσει έλλειψη ενέργεια και ευερεθιστότητα το επόμενο πρωί.

Tα αποτέλεσμα της Ύπνωσης στον Ύπνο

Η Ύπνωση είναι μία φυσική, εκστατική κατάσταση του νου κατά την διάρκεια της οποίας, το υπνωτιζόμενο άτομο, βιώνει βαθιά χαλάρωση, εστιασμένη προσοχή και μεγαλύτερη δεκτικότητα σε θετικές δηλώσεις και υποβολές. Έχει παρατηρηθεί ότι η κατάσταση της ύπνωσης είναι ένας τρόπος να κερδίσουμε μεγαλύτερη πρόσβαση στον υποσυνείδητο νου μας, ενώ την ίδια στιγμή, ταυτόχρονα ελαχιστοποιούμε την πιθανότητα  συνειδητών ανησυχιών και αγωνιών.

Λόγω της αυξημένης δεκτικότητας, η κατάσταση της ύπνωσης χρησιμοποιείτε στην αλλαγή και βελτίωση συμπεριφορών και αντιδράσεων που μπορεί να  προκαλούν χρόνια προβλήματα, όπως η αϋπνία και άλλες διαταραχές του ύπνου.

Διαβάστε εδώ: Επόμενος στόχος: Να αγαπήσεις τον εαυτό σου

Πώς μπαίνουμε στην κατάσταση της Ύπνωσης;

Σε κατάσταση της ύπνωσης συνήθως μπαίνουμε με την βοήθεια ενός Υπνοθεραπευτή,  στα πλαίσια μίας συνεδρίας υπνοθεραπείας. Αυτός, επίσης,  μπορεί να μας διδάξει την τεχνική ώστε να μπαίνουμε σε κατάσταση ύπνωσης (αυτο-ύπνωση) και μόνοι μας, σε ατομικές συνεδρίες ή σε κάποιο ομαδικό σεμινάριο. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ύπνωση μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο απομακρύνοντας το άγχος και την ανησυχίες του ατόμου που υπνωτίζεται, παράγοντας σκέψεις που ενισχύουν την χαλάρωση

Η κατάσταση της ύπνωσης ή για συντομία η ύπνωση σε πολλές περιπτώσεις είναι ίδια με την εμπειρία που έχουμε όταν παρακολουθούμε μία ταινία ή όταν ονειροπολούμε. Δεν έχουμε παραισθήσεις, απλά έχουμε σταματήσει την ενεργή αντίληψη του φυσικού μας περιβάλλοντος – και εστιάζουμε στην εσωτερική μας πραγματικότητα. Η ύπνωση ή η αυτο-ύπνωση δεν είναι  περίεργη όσο ακούγεται ή μπορεί να φανταζόμαστε.

Ο καθοδηγούμενος οραματισμός είναι δοκιμασμένη και πραγματική μέθοδος της ύπνωσης.

Ο οραματισμός αυτός μπορεί να περιλαμβάνει εικόνες του εαυτού μας να χαλαρώνει σε όμορφα και γαλήνια μέρη όπως σε μια παραλία κάτω απο τον θερμό ήλιο.

Πλεονεκτήματα της Ύπνωσης στον Ύπνο

Σύμφωνα με μελέτες του 2007, όταν συνδυάζονται κάποιοι κανόνες για καλύτερο ύπνο, πχ ύπνος σε συγκεκριμένη ώρα, κάθε μέρα, ή διαμόρφωση ενός άνετου υπνοδωματίου, η ύπνωση μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της αϋπνίας, στον ανήσυχο ύπνο, στους εφιάλτες, στην βραδινή ενούρηση και στην υπνοβασία..

Αντιμετώπιση της αϋπνίας

Όταν αντιμετωπίζετε διαταραχές ύπνου, είναι πολύ σημαντικό πρώτα να απευθύνεστε σε έναν γιατρό για να σιγουρευτείτε ότι αυτές οι διαταραχές δεν είναι σύμπτωμα παθολογικής φύσης όπως για παράδειγμα η υπνική άπνοια. Ο γιατρός είναι ο μόνος υπεύθυνος να κάνει διάγνωση και μπορεί να σας συστήσει φαρμακευτική αγωγή, αν αυτή χρειάζεται. Η αυτοδιάγνωση μπορεί να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις.

Η Υπνοθεραπεία είναι μια θεραπευτική προσέγγιση που πολλοί άνθρωποι στο εξωτερικό βρίσκουν πολύ αποτελεσματική. Η Υπνοθεραπεία χρησιμοποιεί την ύπνωση ως ισχυρό και αποτελεσματικό εργαλείο. Η Υπνοθεραπεία για την αϋπνία μπορεί να αντιμετωπίσει πιθανές αιτίες, καθώς σας βοηθάει να χαλαρώσετε βαθιά, νοητικά και σωματικά, και μετά να κοιμηθείτε. Για παράδειγμα εάν το άγχος ή η αγωνία  είναι η πηγή της αϋπνίας σας, μπορείτε να βοηθηθείτε πολύ αποτελεσματικά. Ή εάν η πηγή της αϋπνίας είναι η κατάθλιψη, μπορείτε να βοηθηθείτε συμπληρωματικά με κάποια άλλη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση. Κατά αυτόν τον τρόπο η ποιότητα του ύπνου θα βελτιωθεί. Τέλος αν κάποια καταχρηστική συνήθεια προκαλεί την αϋπνία σας, τότε η υπνοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να την «σπάσετε».

Πως η Υπνοθεραπεία βοηθάει συγκεκριμένα στον ύπνο;

Ενώ κάποια προβλήματα ύπνου έχουν μια προφανή αιτία, κάποια άλλα δεν έχουν. Η υπνοθεραπεία μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη εάν δεν είστε σίγουροι για ποιο λόγο έχετε αυτά προβλήματα. Ο Υπνοθεραπευτής χρησιμοποιεί διάφορες  τεχνικές για να αποκαλύψει τι μπορεί να προκαλεί το πρόβλημα σε ασυνείδητο επίπεδο και να κάνει τις κατάλληλες αναπλαισιώσεις.

Όταν υποφέρετε από αϋπνία για καιρό , οι διαταραχές του ύπνου μπορεί να έχουν ενσωματωθεί στο υποσυνείδητο σας. Η ύπνωση για την αϋπνία στοχεύει να επικοινωνήσει με αυτο το κομμάτι που προκαλεί το πρόβλημα και να υποβάλει θετικές αλλαγές. Αυτές οι θετικές υποβολές θα στοχεύσουν στο να σπάσουν τα αρνητικά μοτίβα σκέψης που προκαλούν το πρόβλημα.

Ένα σημαντικό κομμάτι της Υπνοθεραπείας για την αϋπνία είναι η επανεκπαίδευση στο πως να χαλαρώνουμε βαθιά. Για τους περισσότερους ανθρώπους η σωματική και νοητική ένταση μπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο. Ο Υπνοθεραπευτής χρησιμοποιεί  τεχνικές βαθιάς χαλάρωσης, όπως η προοδευτική χαλάρωση των μυών για να σας βοηθήσει να μειώσετε την ένταση

Ο Υπνοθεραπευτής σας επίσης μπορεί να σας εκπαιδεύσει στην αυτο-ύπνωση. Αυτό θα σας βοηθήσει να εντάξετε την βαθιά χαλάρωση και αποφόρτιση στην καθημερινότητα σας και επίσης στην αντιμετώπιση όποια κατάσταση πυροδοτεί το πρόβλημα σας.

Φυσικά, όπως είναι  κατανοητό, η ύπνωση δεν αποτελεί ένα μαγικό ραβδί για να αλλάξει κάτι σε μία συνεδρία. Είναι ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο και ο αριθμός των συνεδριών που χρειάζεται εξαρτάται από προσωπικούς σας παράγοντες. Κάποια άτομα μπορεί να χρειαστούν λίγες, κάποια άλλα περισσότερες, επειδή χρειάζονται βαθύτερη εργασία.

Από τον Στέφανο Λέων. Βαούτη, Κλινικός Υπνοθεραπευτής - NLP Coach www.ypnotherapeia.gr  , [email protected]

 

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.