Πώς η ύπνωση μπορεί να μειώσει το στρες

Τετάρτη, 23 Μαΐου 2018
abigail-keenan-27295-unsplash.jpg

Τι είναι ή Ύπνωση;

Η Ύπνωση είναι μία φυσική κατάσταση του Νου. Συναντάται και στους ανθρώπους και τα ζώα. Ο υπνοθεραπευτής καθοδηγεί το υπνωτιζόμενο άτομο να μπει σε μια φυσική κατάσταση αυτο-ύπνωσης. Σε αυτή την κατάσταση της υπνωσης, εν συντομία στην ύπνωση το άτομο είναι πιο δεκτικό σε χρήσιμες υποβολές. Κάθε τύπος ύπνωσης είναι αυτο-ύπνωση και όχι ετερο-ύπνωση. Ο υπνοθεραπευτής βοηθάει το άτομο να μπει σε κατάσταση ύπνωσης, σε ύπνωση, αλλά το υπνωτιζόμενο άτομο είναι αυτό που συνεχίζει να έχει τον έλεγχο στην διαδικασία. Οι διάφορες κινηματογραφικές ταινίες ή οι διάφοροι σκηνικοί υπνωτιστές ή ταχυδακτυλουργοί μάς έχουν κάνει να πιστέψουμε το αντίθετο, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια.

Τι είναι η Υπνοθεραπεία;

Στην Υπνοθεραπεία, ο υπνοθεραπευτής κάνει χρήση της ύπνωσης αυτής της κατάστασης αυξημένης δεκτικότητας για θετικές υποβολές. Ο υπνοθεραπευτής για παράδειγμα μπορεί να κάνει υποβολές σε ένα αγχωμένο άτομο να χαλαρώσει και να ξεκουραστεί ή υποβολές για αύξηση αυτοπεποίθησης και ενεργητικότητας σε κάποιο άτομο με συμπτώματα εργασιακής εξουθένωσης. Όλα αυτά γίνονται με την συγκατάθεση του υπνωτιζόμενου ατόμου, πριν την κατάσταση της ύπνωσης. Το υπνωτιζόμενο άτομο έχει και συνεχίζει να έχει συνείδηση κάθε στιγμή μιας επαγγελματικής συνεδρίας υπνοθεραπείας.

Τι είναι η Αυτο-Ύπνωση;

Κάθε ύπνωση είναι ένας είδος αυτο-ύπνωσης. Το υπνωτιζόμενο άτομο αποφασίζει να μπει σε ύπνωση, ακόμα κι όταν συνειδητά επιλέγει να καθοδηγηθεί από τις υποβολές ενός υπνοθεραπευτή. Ένας υπνοθεραπευτής μπορεί να σας διδάξει πώς να βοηθήσετε τον εαυτό σας, χρησιμοποιώντας την ύπνωση και μόνοι σας, ως αυτο-ύπνωση σε ατομικές συνεδρίες ή σε κάποιο ομαδικό σεμινάριο. Αυτό σας κάνει πιο ανεξάρτητους επειδή μαθαίνετε πώς να βοηθάτε τον εαυτό σας. Μαθαίνετε πώς να εστιάζετε την προσοχή σας στις δικές σας εσωτερικές εμπειρίες και πώς να δίνετε στον εαυτό σας υποβολές για να μειώνετε το στρες σας και να διαχειρίζεστε την επαγγελματική εξουθένωση.

Πότε η Ύπνωση είναι χρήσιμη για την αντιμετώπιση του στρες ή της επαγγελματικής εξουθένωσης;

Η ύπνωση στο πλαίσιο συνεδριών  υπνοθεραπείας ή προσωπικής ανάπτυξης (coaching) έχει πολύ ενδιαφέρον σε στρεσογόνες και εξουθενωτικές καταστάσεις όπως  το άγχος πριν από εξετάσεις, το άγχος της απόδοσης ή το άγχος και ο φόβος μιας δημόσιας ομιλίας. Εάν έχετε μία εξέταση προσεχώς και δεν έχετε χρόνο για μακροχρόνιες θεραπείες, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να συνδυάσετε χαλάρωση με την βοήθεια θετικών υποβολών, έναν νέο προγραμματισμό του νου σας. Να θυμάστε: Ύπνωση συν Υποβολές = Επαναπρογραμματισμός, δηλαδή νέος προγραμματισμός ιδεών, πεποιθήσεων, συνηθειών, συμπεριφορών κ.α.

Πότε είναι χρήσιμη η Αυτο - Ύπνωση για την αντιμέτωπη του στρες και της επαγγελματικές εξουθένωσης;

Η Αυτο-Ύπνωση είναι το ιδανικό εργαλείο για να χτίσετε τον αυτοέλεγχό σας και να μάθετε να τον διατηρείτε σε δύσκολες στιγμές. Σε περίπτωση στρες, μπορείτε να μάθετε να μειώνετε την ένταση και το στρες με την βοήθεια μιας σύντομης σε διάρκεια αυτο-ύπνωσης. Για να αντιμετωπίσετε την έλλειψη ενεργητικότητας και την έλλειψη αυτοπεποίθησης, όπως στο burnout (εργασιακή εξουθένωση), μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις κατάλληλες υποβολές που οδηγούν στην αύξησή τους που σας έχει μάθει ο Υπνοθεραπευτής σας. Φυσικά χρειάζεται και πρακτική από μέρους σας για να μάθετε να το κάνετε αυτό. Όταν κάνετε καθημερινή εξάσκηση, τόσο πιο εύκολη γίνεται η διαχείριση του στρες ακόμα και σε δύσκολές καταστάσεις.

Πότε η Υπνοθεραπεία είναι δεν είναι χρήσιμη;

Η πιο σημαντική ένδειξη για να μην διαλέξει κάποιο άτομο την ύπνωση ως εργαλείο είναι όταν έχει μη ρεαλιστικές προσδοκίες για αυτήν. Όταν το άτομο πιστεύει ότι καθώς βρίσκεται σε ύπνωση, αυτή θα λύσει όλα του τα προβλήματα σαν ένα μαγικό ραβδί, θα απογοητευτεί καθώς κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Είσαι το μόνο άτομο που μπορεί να λύσει το δικό σου πρόβλημα. Κανένα άλλο άτομο δεν μπορεί το κάνει αυτό για σένα, ούτε και όταν είσαι σε κατάσταση ύπνωσης, βαθιά ή ελαφριά δεν έχει καμία σημασία.

Τι άλλα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με την Υπνοθεραπεία;

Εκτός των κλασικών χρήσεων όπως η μείωση της ανησυχίας, της έντασης, του στρες και της επαγγελματικής εξουθένωσης, η υπνοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει, πάντα συνεπικουρικά με την ιατρική παρακολούθηση, σε ψυχοσωματικά ζητήματα όπως το έκζεμα, οι αλλεργίες, το άσθμα, το ευερέθιστο έντερο κ.α. Αυτά είναι σωματικά συμπτώματα που συνοδεύουν το στρες. Με την μείωση του στρες συχνά τέτοια σωματικά ζητήματα, μειώνονται επίσης.

Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να επισημάνουμε για ακόμα μία φορά ότι απεχθανόμαστε τις μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Εάν χρησιμοποιείτε την ύπνωση με την πεποίθηση ότι αποτελεί  ένα εργαλείο για να διαχειριστείτε το στρες και αντιλαμβανόμενοι ότι χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε επίσης και την κοινή σας λογική, τότε η υπνοθεραπεία θα είναι ένα πολύ χρήσιμο μέσο βοήθειας, συχνά με πολύ θετικά αποτελέσματα. Αλλά εάν χρησιμοποιείτε την ύπνωση, αναμένοντας κάποιος άλλος να φροντίσει τα προβλήματά σας, κάποιον άλλον να σας σώσει, τότε καλύτερα να μην την χρησιμοποιήσετε. Όσο μεγαλύτερη η ανάληψη ευθύνης για το θετικό αποτέλεσμα τόσο το καλύτερο.

Το ιδανικό είναι η ανάληψη ευθύνης 100%.

Μία άλλη χρήση της ύπνωσης είναι για την επίλυση προβλημάτων. Σε κατάσταση ύπνωσης, οι υποβολές για αύξηση δημιουργικότητας μπορεί να σας βοηθήσουν να  δείτε τα προβλήματά σας από μία διαφορετική οπτική. Το καλό με την ύπνωση είναι ότι μπορείτε να πυροδοτήσετε υπέροχες αισθήσεις και συναισθήματα και καθώς νιώθετε όμορφα μπορεί να δείτε και να διαχειριστείτε διαφορετικά ό,τι σας προβληματίζει.

Αυτό έχει ως αποτελέσματα το άγχος, η ανησυχία, η ένταση ή η ανασφάλεια που προκαλείται από το στρες και την επαγγελματική εξουθένωση να εξαφανίζονται. Με αυτόν τον τρόπο διευκολύνεται η αναζήτηση νέων λύσεων που γίνονται ξαφνικά εμφανείς σε εσάς ακόμα κι αν δεν τις αντιλαμβανόσασταν για χρόνια.

Ο Στέφανος ασχολείται με την Κλινική και Αναλυτική Υπνοθεραπεία, το NLP & HypnoCoaching και την τεχνική HypnoBirthing (προετοιμασία εγκύων για φυσικό/ανώδυνο τοκετό με Υπνοθεραπεία). Επίσης είναι εισηγητής Σεμιναρίων εκμάθησης αποτελεσματικής Αυτο-Ύπνωσης και Αυτο-Προγραμματισμού.  www.ypnotherapeia.gr , [email protected] , 210 9567413, 6942033399, 6980802051