WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τα κυριότερα σημάδια ότι υποφέρετε από σύνδρομο Burnout και τι πρέπει να κάνετε


RKPT

28 Ιουνίου 2018

velizar-ivanov-514992-unsplash.jpg

Τι είναι όμως το σύνδρομο burnout;

Το σύνδρομο Burnout ή διαφορετικά σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης είναι μια κατάσταση σωματικής, συναισθηματικής και ψυχικής εξάντλησης σε συνδυασμό με την αμφιβολία για τις ικανότητες μας, όσο αφορά τη αξία μας στον επαγγελματικό τομέα. Εκδηλώνεται σε μεγαλύτερη συχνότητα σε όσους ασκούν ένα κοινωνικό λειτούργημα, όπως οι γιατροί, οι νοσηλευτές κ.α. αν και τα τελευταία χρόνια παρατηρείται και σε άλλα επαγγέλματα.

Εάν υποφέρετε από burn out, είναι πιθανό να βιώνετε τα εξής:

  • Γενική έλλειψη ενέργειας
  • Έλλειψη ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που σχετίζονται με την εργασία
  • Συναισθήματα της αποθάρρυνσης
  • Απώλεια ελπίδων και αίσθηση ότι είστε παγιδευμένοι
  • Τάση να αποσύρεστε και να περνάτε ώρες μόνοι σας
  • Διάφοροι σωματικοί πόνο
  • Αλλαγές στην όρεξή και στον ύπνο

Τα συμπτώματα της εξουθένωσης μπορούν να εμφανιστούν ανεξάρτητα, αλλά και στο πλαίσιο των ψυχικών ασθενειών όπως το άγχος και η κατάθλιψη.

Διαβάστε εδώ: Φοβάμαι να μπω σε αεροπλάνο. Ένας απλός φόβος ή κάτι παραπάνω;

Η επαγγελματική εξουθένωση μπορεί να προκύψει από διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων:

Έλλειψη ελέγχου. Ο φόρτος εργασίας, οι σημαντικές αποφάσεις που ενδεχομένως πρέπει να πάρετε και οι υποχρεώσεις σε φίλους και οικογένεια μπορεί να σας βγάλουν εκτός ελέγχου και να σας οδηγήσουν σε μια εξουθένωση τόσο σωματική όσο και ψυχική.

Ασαφείς προσδοκίες στη δουλειά. Αν δεν γνωρίζετε από την αρχή τι περιμένει από εσάς ο προϊστάμενος σας ή τι θέλετε εσείς από τους άλλους, είναι πιθανό να μη νιώθετε τόσο άνετα στον εργασιακό σας χώρο.

Ένα δυσλειτουργικό περιβάλλον στο χώρο εργασίας. Ίσως στο χώρο που εργάζεστε υπάρχει ένας νταής που υπομονεύει όλους τους συναδέλφους, μαζί και εσάς. Αυτό μπορεί να σας δημιουργήσει επιπλέον άγχος.

Έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης. Εάν αισθάνεστε απομονωμένες στη δουλειά και στην προσωπική σας ζωή, τότε έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να αντιμετωπίσετε ένα Burnout.

Η προσπάθεια να ισορροπήσετε την ιδιωτική σας ζωή με την επαγγελματική. Εάν εργάζεστε πολλές ώρες και ταυτόχρονα προσπαθείτε να έχετε ενέργεια για να περάσετε χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους, είναι πολύ πιο εύκολο να οδηγηθείτε σε σωματική και ψυχικής εξάντληση.

Διαβάστε εδώ: Ένας ήρωας γένους θηλυκού

Πώς θα το ξεπεράσετε;

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής αλλά και στη νοοτροπία μπορεί να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε το burn out και να επανεμφανιστείτε με βελτιωμένα επίπεδα ενέργειας, κίνητρα και μια αίσθηση ελέγχου. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές.

Πρέπει να αλλάξετε τη νοοτροπία σας. Για να μπορέσετε να ξεπεράσετε το burn out, θα πρέπει να επανεξετάσετε τις προτεραιότητές σας.

Συντονιστείτε με το σώμα σας. Ακούστε το σώμα σας. Αποδεχτείτε ότι ορισμένες μέρες δεν πρέπει να το πιέζετε περισσότερο από ό,τι μπορεί να αντέξει. Το να μπορείτε να ακούτε το σώμα σας είναι μια σημαντική δεξιότητα που αν την αποκτήσετε θα καταλαβαίνετε πότε πρέπει να χαλαρώσετε και να ξεκουραστείτε για ανακάμψετε.

Κρατήστε τα πράγματα απλά, μην τα περιπλέξετε. Η πολυπλοκότητα είναι ο εχθρός σας. Ο καθένας μπορεί να κάνει τα πράγματα περίπλοκα. Το δύσκολο είναι να τα κάνουμε και τα βλέπουμε όλα απλά. Η κατανόηση ότι η πολύπλοκη σκέψη δεν είναι απαραίτητη, μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την ενέργειά σας και να μειώσετε τα επίπεδα του άγχους.

Αποσυνδεθείτε από την τεχνολογία για λίγο. Η υπερβολική χρήση της τεχνολογίας σας κρατά σε μόνιμη κατάσταση ενεργοποίησης. Η απόσπαση από τη συνεχή ανταλλαγή μηνυμάτων, τον έλεγχο των ηλεκτρονικών μηνυμάτων και την πλοήγηση στο διαδίκτυο χωρίς σαφή σκοπό θα σας επιτρέψει να καθαρίσετε το μυαλό σας και να εξισορροπήσετε τα επίπεδα ενέργειάς σας.

Αναθεωρήστε τις διατροφικές σας συνήθειες. Το burn out είναι μια κατάσταση μειωμένης ενέργειας και μπορεί να ξεπεραστεί με την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και μιας διατροφής πλούσιας σε βιταμίνες και μέταλλα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα