WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς θα αντιμετωπίσετε μια κρίση πανικού


2 Μαρτίου 2019

abigail-keenan-27295-unsplash.jpg

Τουλάχιστον ένα άτομο στα δέκα θα βιώσει κάποια στιγμή στη ζωή του μια κρίση πανικού, που συνήθως προκαλείται από κάποιον στρεσογόνο παράγοντα.  Οι περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζουν για πρώτη φορά κρίση πανικού στην ηλικία των 20 με 25 ετών. Ενώ αυτή η κατάσταση είναι δυο φορές πιο συχνή στις γυναίκες.

Διαβάστε εδώ: 4 τρόποι να διδάξετε τα παιδιά σας να εκτιμούν όλα όσα κάνετε για εκείνα

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι πολύ τρομακτικά και οδυνηρά ως εμπειρία και συνήθως εμφανίζονται ξαφνικά και υποχωρούν μέσα σε λίγα λεπτά.

Κρύο δέρμα

Κατά τη διάρκεια της κρίσης πανικού το αίμα μειώνεται σε κάποια σημεία του σώματος και ρέει προς τους μύες για να καταπολεμηθεί ο πανικός. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το δέρμα να γίνεται κρύο και χλωμό, κυρίως στα χέρια και στα πόδια.

Ταχυκαρδία

Όταν έχετε έντονο στρες ενεργοποιείται το συμπαθητικό νευρικό σύστημα με αποτέλεσμα ο καρδιακός σας ρυθμός να αυξάνεται ώστε να μπορείτε να καταπολεμήσετε τον κίνδυνο ή να ξεφύγετε από αυτόν.

Διαβάστε εδώ: Κάντε αυτό το ψυχολογικό τεστ για να δείτε εάν πάσχετε από το σύνδρομο Impostor

Αίσθημα αδυναμίας

Το γεγονός ότι υπάρχει όπως προαναφέραμε λιγότερο αίμα στα άκρα, μπορεί να σας κάνει να νιώθετε αδυναμία.

Δύσπνοια

Η αναπνοή γίνεται όλο και πιο γρήγορη επειδή το σώμα στέλνει περισσότερο οξυγόνο στους μύες, έτσι ώστε να καταπολεμήσετε την κρίση πανικού. Πολλές φορές η αναπνοή μπορεί να γίνει ασύμμετρη και να έχετε αισθήματα πνιγμού και δύσπνοια.

Αίσθημα ζάλης

Οι κρίσεις πανικού μπορεί να οδηγήσουν σε ζάλη και στην αίσθηση ότι βρίσκεστε σε κατάσταση ονείρου. Αυτό συμβαίνει γιατί εκείνη τη στιγμή πηγαίνει λιγότερο οξυγόνο στον εγκέφαλο.

Ναυτία ή κοιλιακή δυσφορία

Κατά τη διάρκεια της κρίσης πανικού όλο το πεπτικό σύστημα επιβραδύνεται, γιατί σχεδόν όλη η ενέργεια μεταφέρεται στους μύες. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ναυτία και έντονες κοιλιακές διαταραχές.

Διαβάστε εδώ: Όταν η άγνοια μιλάει και η νοημοσύνη σιωπά

Πόνος στο στήθος

Η μη ισορροπημένη αναπνοή μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα δυσφορίας στο στήθος, και γι 'αυτό πολλοί άνθρωποι που βιώνουν κρίση πανικού πιστεύουν ότι έχουν καρδιακή προσβολή.

Φόβος για το θάνατο

Κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης πανικού, πλημμυρίζεστε με μια ποικιλία φυσικών αισθήσεων. Αυτές οι αισθήσεις μπορεί να είναι τρομακτικές και συχνά ο φόβος αυτών των σωματικών συμπτωμάτων οδηγεί τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι θα πεθάνουν.

Τι πρέπει να κάνετε

Μείνετε εκεί που βρίσκεστε. Εάν είναι εφικτό μείνετε εκεί που είστε όταν σας πιάσει κρίση πανικού. Εάν οδηγείτε καλό είναι να παρκάρετε κάπου στην άκρη μέχρι να σας περάσει.

Σκεφτείτε όμορφα πράγματα. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι οι άσκημες σκέψεις και τα συναισθήματα φόβου δε θα διαρκέσουν πολύ.

Πάρτε βαθιές αναπνοές. Όταν πάθετε κρίση πανικού προσπαθήστε να επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας. Εάν αναπνέετε πολύ γρήγορα το αίσθημα άγχους θα επιδεινωθεί.

Μην αντιστέκεστε. Εάν πιέζετε τον εαυτό σας να βγει από την κρίση πανικού, μπορεί να κάνετε τα πράγματα χειρότερα. Αντ αυτού ηρεμήστε, προσπαθήστε να αποδεχτείτε αυτό που σας συμβαίνει και πείστε τον εαυτό σας ότι είναι κάτι περαστικό που δεν σας απειλεί.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.