WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Γιατί είναι σημαντικό να διαμορφώσεις ένα «περιβάλλον επιτυχίας»


10 Σεπτεμβρίου 2019

Γιατί είναι σημαντικό να διαμορφώσεις ένα «περιβάλλον επιτυχίας»

Ας ξεκινήσουμε με ένα παράδειγμα. Φανταστείτε ότι σας καθιστούν υπεύθυνους για να σχεδιάσετε μία στρατηγική, που θα προωθεί έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής για τους μαθητές ενός σχολείου. Λογικά θα ξεκινούσατε προτείνοντας κάποιες αλλαγές.

Πιθανότατα θα επανεξετάζατε τι φαγητό προσφέρεται στους μαθητές. Στο πλαίσιο αυτό ίσως να αντικαθιστούσατε τα αναψυκτικά και τα «γρήγορα» επεξεργασμένα σνακ, με φρέσκες, θρεπτικές επιλογές. Ίσως επίσης να προσθέτατε φυσικές δραστηριότητες και να κάνατε προτάσεις επανεξετάζοντας το ημερήσιο πρόγραμμα ώστε να πετύχετε σωστή αναλογία στον χρόνο που ο μαθητής κινείται και κάθεται.

Επί της ουσίας θα επιχειρούσατε να διαμορφώσετε το σχολικό περιβάλλον κατά τέτοιο τρόπο, ώστε ο κάθε μαθητής να έχει εύκολη πρόσβαση σε επιλογές που ευνοούν την καλή υγεία. Συμφωνείτε ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος ώστε να υπάρξουν πραγματικές αλλαγές; Θα είχατε τα ίδια αποτελέσματα αν απλά κάνατε μία αναλυτική ενημέρωση ανά τακτά χρονικά διαστήματα στους μαθητές για το τι χρειάζεται να κάνουν, χωρίς να κάνετε άλλες παρεμβάσεις;

Το παραπάνω παράδειγμα βοηθά να κατανοήσουμε, παρατηρώντας από απόσταση μία κατάσταση πόσο μεγάλη σημασία παίζει το κατάλληλο περιβάλλον για να μπορέσουμε να περάσουμε από την θεωρία, στην πράξη. Σκεφτείτε λοιπόν αντίστοιχα πάνω στον προσωπικό σας στόχο. Δεν έχει σημασία αν είναι διατροφικός, επαγγελματικός ή οτιδήποτε άλλο. Είναι ένας στόχος που γνωρίζετε ότι αν τον πετύχετε θα βελτιώσει με κάποιον τρόπο την ζωή σας. Μπορείτε να έχετε την απαίτηση από τον εαυτό σας να αλλάξει συνήθειες, εάν δεν δημιουργήσετε ένα ευνοϊκό περιβάλλον γύρω σας; Θα είχατε την απαίτηση αυτή από ένα τρίτο πρόσωπο;

Επιτυχία δεν σημαίνει ταλαιπωρία

Για οποιαδήποτε βελτιωτική αλλαγή θες να πετύχεις σίγουρα χρειάζεσαι επιμονή και πειθαρχία. Αυτό όμως που σίγουρα δεν χρειάζεσαι είναι σκληρότητα. Θέσε λοιπόν τις βάσεις για την επιτυχία σου. Αν στον προορισμό που θες να φθάσεις σε οδηγεί είτε ένας γκρεμός είτε ένα μονοπάτι, γιατί να διαλέξεις την δύσκολη διαδρομή;
Όλες οι έρευνες που έχουν γίνει καταλήγουν στο ίδιο πράγμα. Οι καθημερινές μας συνήθειες είναι κατά μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα του περιβάλλοντός μας. Έχω αναφέρει σε άλλα άρθρα ότι ο εγκέφαλός μας όταν εδραιώνει μία συμπεριφορά ως συνήθεια δεν κάνει διάκριση στο αν είναι καλή ή κακή. Μπορούμε να πούμε ότι του αρέσει η ευκολία. Αυτό που είναι εύκολα προσβάσιμο και προκαλεί ευχαρίστηση.

Βοήθησε λοιπόν τον εγκέφαλό σου να υιοθετήσει τις οφέλιμες συνήθειες που θες να έχεις στην ζωή σου. Κάνε το του εύκολο. Όταν λειτουργείς μέσα σε ένα περιβάλλον που ευνοεί τις καλές επιλογές, σταδιακά θα γίνουν εύκολα αυτόματες διαμορφώνοντας την καθημερινή σου ρουτίνα. Αντίθετα, σε ένα μη ευνοϊκό περιβάλλον χρειάζεται συνεχώς συνειδητά να επαναφέρεις σε τάξη τον εαυτό σου όταν γύρω σου υπάρχουν πειρασμοί.

Φτιάξε λοιπόν τις συνθήκες μέσα στις οποίο θα περνάς καλά και οι εύκολες επιλογές είναι ταυτόχρονα καλές. Μην έχεις την απαίτηση από τον εαυτό σου να πάει κόντρα σε όλους και όλα για να πετύχει μία αλλαγή. Σίγουρα δεν μπορείς να ελέγξεις 100% τις συνθήκες στο περιβάλλον σου. Αν όμως μπορείς να αλλάξεις 3 ή 5 στα 10 και να τα αντικαταστήσεις με κάτι άλλο, πιο ευθυγραμμισμένο με τα θέλω σου, είναι σημαντικό να το κάνεις, γιατί έτσι θα βρεθείς πιο κοντά στην επιτυχία.

Πώς θα διαμορφώσεις ένα «περιβάλλον επιτυχίας»

Περιστοίχισε τον εαυτό σου με τα κατάλληλα εναύσματα

Αυτό σημαίνει να κάνεις κυριολεκτικά αλλαγές στον χώρο σου, που να πυροδοτούν την συμπεριφορά που θες να υιοθετήσεις. Ας πάρουμε ένα απλό παράδειγμα. Συχνά προτείνω ότι είναι πολύ ωφέλιμο ως κομμάτι της βραδινής σου ρουτίνας να τροφοδοτείς τον νου σου διαβάζοντας λίγες σελίδες από κάτι θετικό και εμπνευστικό. Αν από το υπνοδωμάτιό σου αφαιρέσεις την τηλεόραση, τον υπολογιστή ή το κινητό σου και τοποθετήσεις στο κομοδίνο σου το βιβλίο που επέλεξες είναι πιο πιθανό ότι θα υιοθετήσεις αυτή την συνήθεια.
Κάτι πολύ από που μπορείς επίσης να κάνεις είναι ξεκαθάρισμα στον χώρο σου. Πέτα ή χάρισε ό,τι άχρηστο από μέσα. Αυτόματα θα νιώσεις λιγότερο άγχος και αποδιοργάνωση. Ακατάστατος χώρος = ακατάστατος νους. 
Σκέψου επίσης κάποια στιγμή να υποκύψεις στην λιγούρα. Αλλά τα ντουλάπια και το ψυγείο σου να είναι γεμάτα από θρεπτικές και οφέλιμες τροφές. Ναι μεν ίσως φας λίγο παραπάνω ξεφεύγοντας από το πρόγραμμα αλλά τουλάχιστον δεν θα καταφύγεις σε πραγματικά κακές επιλογές.

Κάνε περίπλοκες τις κακές επιλογές – απλοποίησε τις καλές

Σε εμάς τους ανθρώπους μας αρέσει η άνεση. Και αυτό δεν είναι καθόλου κακό. Αν προσπαθείς να κόψεις το κάπνισμα και μέσα στο σπίτι υπάρχουν τσιγάρα, αναπτήρες και τασάκια δεν βοηθάς πολύ τον εαυτό σου. Βάλε εμπόδια στην διαδρομή προς την κακή συνήθεια. Όσο πιο δύσκολη την κάνεις τόσο πιο εύκολα θα την εγκαταλείψεις.

Αντίστοιχα κάνε εύκολες τις θετικές εναλλακτικές. Αν θες να γυμνάζεσαι συχνότερα, προετοίμασε τα ρούχα γυμναστικής και την τσάντα που θα πάρεις μαζί σου από το προηγούμενο ημέρα ώστε να σε περιμένουν το πρωί. Αν θες να τρως μικρότερες ποσότητες πάρε μικρότερα πιάτα.  Αν θες να είσαι πιο παραγωγικός το προηγούμενο βράδυ αφιέρωσε 15 λεπτά για να φτιάξεις το πλάνο της επόμενης ημέρας. Άφησε λιγότερα πράγματα για την τελευταία στιγμή και δημιούργησε μία ημέρα, που σχεδόν αυτόματα σε οδηγεί σε καλές επιλογές.

Διάλεξε τον κύκλο σου

Είναι σημαντικό να έρχεσαι σε επαφή με ανθρώπους που έχουν παρόμοιους στόχους και αντιμετωπίζουν αντίστοιχες προκλήσεις. Θα σε εμπνεύσουν, έχουν κάτι να σου μάθουν και θα σου δώσουν ώθηση να πας πιο μακριά. Αν χρειάζεσαι περισσότερη θετικότητα στην ζωή σου, επίλεξε τον ελεύθερό σου χρόνο να τον περνάς παρέα με θετικούς ανθρώπους.

Αν δημιουργήσεις φιλικές σχέσεις με τους ανθρώπους που πάτε μαζί στo μάθημα της yoga είναι πιο πιθανό ότι θα κάνεις την πρακτική σου με συνέπεια. Παρατήρησε ποιες σχέσεις σου είναι τοξικές και κάνε… αποτοξίνωση!

Φρόντισε τον κήπο του νου σου

Υπάρχει ακόμα ένα περιβάλλον που είναι πολύ σημαντικό να φροντίσεις. Αυτό που υπάρχει μέσα στο κεφάλι σου! Αντιμετώπισέ το σαν έναν κήπο. Διάλεξε τους σπόρους που θες να φυτέψεις και περιποιήσου τους μέχρι να βγάλουν καρπούς.

Χρειάζεται να κρατάς καθαρό και περιποιημένο τον κήπο σου. Όπως ακριβώς θα έκανε ένα κηπουρός, μην επιτρέψεις να γεμίσει με ζιζάνια και σκουπίδια. Μπορείς να βρεις σε αρκετά άρθρα μου τρόπους και εργαλεία ώστε να καλλιεργείς θετικές σκέψεις και να εξουδετερώνεις τις αρνητικές. 

Προτείνω λοιπόν, τώρα που ολοκλήρωσες την ανάγνωση αυτού του κειμένου να κάνεις μία σύντομη άσκηση. Σκέψου την βελτιωτική αλλαγή που θες να πραγματοποιήσεις και κοιτάξε γύρω σου. Βρίσκεσαι σε ένα περιβάλλον που ευνοεί την επιτυχία; Αν όχι τι χρειάζεται να αλλάξεις; Κάνε έστω μία αλλαγή τώρα!
Μόλις δημιουργήσεις συνειδητά και με πρόθεση ένα περιβάλλον επιτυχίας που εξυπηρετεί τις ουσιαστικές σου ανάγκες και επιθυμίες, τότε θα φανερωθεί μπροστά σου ακόμα πιο ξεκάθαρα η πορεία που οδηγεί στην ανάδειξη την ανώτερης εκδοχής του εαυτού σου.

Ένα τέτοιο περιβάλλον, ασφαλές και υποστηρικτικό, σου παρέχει το wellness coaching & mentoring. Δες τι μπορεί να σου προσφέρει εδώ.

Από τον Konstantino Charantinioti, Wellness Mentor & Coach, Ayurvedic Practitioner, NLP Master Coach, Δάσκαλος Γιόγκα και Διαλογισμού, https://konstantinosc.com/

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.