WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς θα συγχωρήσετε έναν φίλο που σας έβλαψε


21 Σεπτεμβρίου 2019

Πώς θα συγχωρήσετε έναν φίλο που σας έβλαψε


Ακόμη και οι καλοί φίλοι μπορεί να βλάψουν μερικές φορές τα συναισθήματά μας. Είμαστε άνθρωποι και κάνουμε λάθη. Έτσι πρέπει να μάθετε να συγχωρείτε τους φίλους σας, γιατί εάν δεν το κάνετε μπορεί στο τέλος να μείνετε μόνοι σας. 

Εάν συνειδητοποιήσετε ότι οι περισσότεροι φίλοι πιθανότατα θα βλάψουν τα συναισθήματά σας τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σας, θα εστιάσετε λιγότερο στο τι συνέβη και περισσότερο σε αυτό που μπορείτε να κάνετε.

Για να διατηρήσετε τη φιλία σας ισχυρή, θα χρειαστεί να συγχωρέσετε. Αλλά πώς ακριβώς το κάνετε αυτό όταν έχετε στεναχωρηθεί;

Πολλές φορές ένας φίλος θα κάνει ένα λάθος και θα ζητήσει συγγνώμη. Εάν λέτε ότι αποδέχεστε τη συγνώμη του και πραγματικά δεν το κάνετε, αυτό θα ενισχύσει τη δυσαρέσκεια. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να μην αισθάνεστε έτοιμοι να αφήσετε πίσω το θυμό σας, όπως:

Δεν νομίζετε ότι ο φίλος σας λυπάται πραγματικά.

Εξακολουθείτε να είστε σοκαρισμένοι που ο φίλος σας έκανε ό, τι έκανε.

Είστε δυσαρεστημένοι για κάποια από τα άλλα πράγματα που έκανε ο φίλος σας στο παρελθόν.

Είναι όμως σημαντικό να συζητάτε τα συναισθήματά σας με τον φίλο σας. Μερικά παραδείγματα για το τι θα μπορούσατε να του πείτε: 

"Θα ήθελα να σε συγχωρήσω και να ξεχάσω, αλλά η συγγνώμη σου απλά δεν μου φαίνεται ειλικρινής, λυπάσαι πραγματικά για αυτό που έκανες;" "Είναι σημαντικό για μένα να το επιλύσουμε, για να προχωρήσουμε".

"Θέλω να σε συγχωρήσω, αλλά είμαι απλά τόσο συγκλονισμένος για το τι συνέβη. Χρειάζομαι λίγο χρόνο. Μπορούμε να μιλήσουμε ξανά την επόμενη εβδομάδα για να μπορέσω να επεξεργαστώ τι συνέβη;"

Εάν παρόλα αυτά ο φίλος σας εξακολουθεί να κάνει πράγματα που σας ενοχλούν, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το παρελθόν ως σημείο αναφοράς. Αλλά να είστε προσεκτικοί με αυτό. Εστιάστε στην συγκεκριμένη περίπτωση και πώς σας κάνει να αισθάνεστε και χρησιμοποιήστε το παρελθόν ως σημείο υποστήριξης.

Μερικά παραδείγματα:

"Σε συγχώρησα τις πρώτες δύο φορές, αλλά τώρα μοιάζει με ένα μοτίβο. Νιώθω σαν να με μη με σέβεσαι. Θέλω να συνεχίσω να είμαστε φίλοι, γι 'αυτό η συμπεριφορά αυτή πρέπει να σταματήσει. "

Είναι επίσης σημαντικό να συγχωρέσετε πραγματικά τον φίλο σας και όχι να ανατρέχετε συνέχεια σε παλιά του λάθη. Όταν είστε πεπεισμένοι ότι ο φίλος σας λυπάται, αποδεχτείτε τη συγνώμη και βγάλτε το περιστατικό από το μυαλό σας. Μην το αναπαράγετε συνεχώς ή το χρησιμοποιείτε ως όπλο την επόμενη φορά που κάνει κάτι λάθος.

Όταν συγχωρείτε κάποιον δεν σημαίνει ότι ήταν σωστός σε αυτό που έκανε, σημαίνει απλώς ότι το λάθος τους δεν έχει τη δύναμη να σας βλάψει πια.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.