WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η βασική αιτία πίσω από το άγχος και ο τρόπος για να απαλλαγείτε


22 Σεπτεμβρίου 2019

Η βασική αιτία πίσω από το άγχος και ο τρόπος για να απαλλαγείτε

Στη σημερινή εποχή το άγχος όλο και αυξάνεται, καταλήγοντας να είναι μια επιδημία με τους περισσότερους πλέον ανθρώπους να έχουν κατάθλιψη και συναισθήματα μοναξιάς. 

Είναι παράξενο ότι σε αυτή τη σύγχρονη κοινωνία έχουμε τόσο πολλές ψυχικές διαταραχές. Έχουμε πολύ περισσότερες ευκαιρίες, αλλά είμαστε πολύ πιο φυλακισμένοι.
Είμαστε φυλακισμένοι από το δικό μας μυαλό, από τα συναισθήματά μας. Φαίνεται ότι οι άνθρωποι στο παρελθόν είχαν κάποιο είδος ανθεκτικότητας, η οποία δεν υπάρχει σήμερα.

Δεν είναι ότι δεν έχουμε αυτή την ανθεκτικότητα, είναι ότι έχουμε δημιουργήσει ψεύτικες πραγματικότητες που εμπιστευόμαστε. Έχουμε γίνει εθισμένοι στην ασφάλεια και την άνεση.

Οι άνθρωποι στο παρελθόν αντιμετώπιζαν την αβεβαιότητα. Σήμερα δεν το κάνουμε, με αποτέλεσμα αυτή η αποφυγή της αβεβαιότητας να είναι η αιτία όλων των ανησυχιών.

Πώς όμως θα αντιμετωπίσετε την αβεβαιότητα; 

Όπως αναφέραμε, ο πυρήνας όλων των ανησυχιών είναι η αδυναμία μας να δεχτούμε την αβέβαιη φύση του κόσμου. Έτσι δημιουργούμε αυταπάτες βεβαιότητας.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του άγχους είναι να το αγκαλιάσετε. Αποδοχή. Αποδοχή της αβεβαιότητας ως μέρος του κόσμου και της ζωής όλων. Η αποδοχή ότι πάντα θα υπάρχει αβεβαιότητα στη ζωή μας. 

Αντιμετωπίστε τις ψευδαισθήσεις που σας δίνουν μια αίσθηση ασφάλειας και σιγουριάς και αποδεχτείτε την ωμή πραγματικότητα του κόσμου, τη συνεχή αλλαγή και την αβεβαιότητα.

Πώς μπορείτε να το κάνετε αυτό; Σκεφτείτε καλά, θυμηθείτε καθημερινά ένα μεγάλο γεγονός που προσπαθείτε να αποφύγετε και αντιμετωπίστε το. Η πραγματικότητα που γνωρίζετε, η βεβαιότητα που πιστεύετε ότι υπάρχει, βασίζεται σε ένα πολύ μικρό κομμάτι της πραγματικότητας. Είναι σαν να εμπιστεύεστε έναν τυφλό να σας βοηθήσει να διασχίσετε το δρόμο. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να δείτε την πραγματική πραγματικότητα, να την αντιληφθείτε, δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζετε όλες τις μεταβλητές στο παιχνίδι. Έτσι δεν μπορεί να υπάρχει βεβαιότητα.

Γνωρίζουμε τόσο λίγα για το πώς λειτουργεί ο κόσμος, τα περισσότερα από όσα γνωρίζουμε δεν έχουν αποδειχθεί πλήρως. Για το μόνο που μπορούμε να είμαστε σίγουροι είναι η αβεβαιότητα. Η αλλαγή συμβαίνει συνεχώς και κατασκευάζουμε την πραγματικότητά μας με βάση τις αυταπάτες.

Αλλά πώς θα σας βοηθήσει αυτό με το άγχος; Μήπως μπορεί να δημιουργήσει περισσότερο άγχος; Η απάντηση είναι όχι δεν θα έχετε περισσότερο άγχος, γιατί εάν καταλάβετε ότι η πραγματική φύση του κόσμου είναι η αβεβαιότητα, σας φέρνει ένα βήμα μπροστά από το άγχος.

Το άγχος είναι ένας αγγελιοφόρος. Είναι ένα συναίσθημα και όπως κάθε συναίσθημα υπάρχει για να σας μεταφέρει ένα μήνυμα. Σας λέει ότι κάτι, ένα γεγονός ή μια κατάσταση έχει τη δυνατότητα να καταστρέψει τις πεποιθήσεις σας για τον κόσμο ή τον εαυτό σας και τον ρόλο σας στον κόσμο. Σας λέει ότι έχει τη δυνατότητα να σας δείξει ότι η πραγματικότητα στην οποία ζείτε, η βεβαιότητα που αισθάνεστε είναι ψευδής.

Εάν λοιπόν έχετε ήδη αποδεχθεί ότι η βεβαιότητα είναι μια ψευδαίσθηση και η αβεβαιότητα είναι παντού, γνωρίζετε ήδη ποιο είναι το μήνυμα που σας στέλνει το άγχος.

Το άγχος δεν έχει καμία εξουσία πάνω σας, δεν χρειάζεται να τρέχετε μακριά από μια κατάσταση που έχει τη δυνατότητα να σας δείξει ότι η βεβαιότητα είναι ψευδής, επειδή ήδη το γνωρίζετε. Με αυτό τον τρόπο είστε πιο δυνατοί από το άγχος και μπορείτε να το ξεφορτωθείτε μια για πάντα. 

Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι πως τα περισσότερα ψυχικά μας προβλήματα προέρχονται από τις ψευδείς πραγματικότητες του κόσμου που θέλουμε να πιστεύουμε απεγνωσμένα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.