WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

7 ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν να κάνετε τον καλύτερο απολογισμό στο τέλος της ημέρας


Κωνσταντίνος Χαραντινιώτης

15 Ιανουαρίου 2020

7 ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν να κάνετε τον καλύτερο απολογισμό στο τέλος της ημέρας

Οι κατάλληλες ερωτήσεις που μας οδηγούν στην ανακάλυψη σημαντικών απαντήσεων είναι ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο στη ζωή μας. Έχουν την δύναμη να διεγείρουν τον εγκέφαλό μας κάνοντας τον να παράγει σκέψεις δημιουργικές και να βρίσκει λύσεις. Σε αυτήν ακριβώς την δύναμη βασιζόταν η περίφημη διαλεκτική μέθοδος του Σωκράτη. Εν συντομία η σωκρατική διαλεκτική μέσα από ευφυείς ερωτήσεις έφερνε στο φως τις σκέψεις του συνομιλητή του με τέτοιο τρόπο ώστε να διορθώνονται κάποιες παγιωμένες θέσεις και να φτάνει κανείς στην αλήθεια.

Σε αυτή την μέθοδο βασίζεται το coaching που σήμερα βοηθά πολλούς ανθρώπους να ξεμπλοκάρουν και να αναλάβουν δράση όταν θέλουν να πραγματοποιήσουν κάποιες αλλαγές με σκοπό να βελτιώσουν συγκεκριμένους τομείς στην ζωή τους. Όταν δώσουμε στον εγκέφαλό μας το κατάλληλο ερέθισμα αυτός θα κάνει τις ανάλογες διεργασίες. Θα δημιουργήσει εκείνες τις συνάψεις που αντιλαμβανόμαστε ως μία αναλαμπή. Αν μπλοκάρουμε και παίζουμε συνεχώς την ίδια κασέτα στο κεφάλι μας με αποτέλεσμα να μην βρίσκουμε λύσεις είναι γιατί δίνουμε τα ίδια ερεθίσματα. Όταν ακολουθείς τον ίδιο δρόμο θα καταλήγεις στον ίδιο προορισμό. Είναι αυτό που συνοψίζει μία ρήση που αποδίδεται στον Άλμπερτ Αϊνστάιν «Τρέλα είναι να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά περιμένοντας διαφορετικά αποτελέσματα»

Έχει μεγάλη σημασία επομένως να κάνεις τις κατάλληλες ερωτήσεις στον εαυτό σου καθημερινά. Είναι μία παρέμβαση που μπορείς να κάνεις μόνος σου για να δείξεις στον νου σου την σωστή κατεύθυνση όταν αυτός πηγαίνει από ‘δω και απο ‘κεί χάνοντας τον στόχο. Ο λόγος που λέω σωστές ή κατάλληλες ρωτήσεις είναι γιατί όλο αυτό που περιγράφουμε μπορεί να λειτουργήσει και ανάποδα. Το ερέθισμα που θα δώσεις να μην είναι ωφέλιμοι. Αν ρωτάς τον εαυτό σου «γιατί σε εμένα;» ή «πώς γίνεται να είμαι πάντα άτυχος», «είμαι ανεπαρκής;»  μπορείς να οδηγηθείς σε παραγωγικές σκέψεις που αποκαλύπτουν λύσεις; Μάλλον όχι. Οι λέξεις γεννούν σκέψεις και οι σκέψεις γεννούν συναισθήματα και πράξεις. Διάλεξε προσεχτικά τι και πώς θα ρωτήσεις τον εαυτό σου, ώστε να πάρεις το αποτέλεσμα που πραγματικά θες.

Θα μοιραστώ μαζί σας επτά ερωτήσεις που είναι πολύ χρήσιμο να τις κάνουμε στο τέλος της ημέρας. Όχι για να κριτικάρουμε τι καλύτερο θα μπορούσαμε να κάνουμε, αλλά για να επαναφέρουμε την νοητική μας εστίαση σε εκείνη την γραμμή που αν την ακολουθήσεις σε πάει στον στόχο σου. Αν κάνεις αυτά τα ερωτήματα μέρος της βραδινής σου ρουτίνας, είναι ένας τρόπος να θέτεις τις βάσεις για μία υπέροχη νέα μέρα που σε περιμένει λίγες ώρες αργότερα.

Οι εφτά ερωτήσεις

1. Τι έμαθα σήμερα;

Κάθε μας συναναστροφή και κάθε μας ενέργεια μπορεί κάτι να μας διδάξει. Αρκεί να ζούμε με ενσυνείδηση τις στιγμές μας. Να βιώνουμε το παρόν με όλες μας τις αισθήσεις αντί να το «χάνουμε» σκεπτόμενοι το παρελθόν. Επίσης το να είσαι ανοιχτός ανά πάσα στιγμή στο να μάθεις κάτι νέο και να ζήσεις καινούργιες εμπειρίες είναι μία νοοτροπία που θα σε πάει πιο μακριά, θα σε τροφοδοτεί με νέα έμπνευση και θα σε κάνει να γνωρίσεις περισσότερες πτυχές του εαυτού σου.  Όπως έχουμε πει και σε άλλο άρθρο, αν αξίζει πραγματικά κάπου να επενδύεις. είναι σε νέες εμπειρίες.

2. Πώς έδειξα αγάπη;

Τρέχοντας να προλάβουμε τις υποχρεώσεις μας θεωρούμε κάποια πράγματα αυτονόητα. Δεν είναι όμως! Το να αφιερώνεις χρόνο για να δείξεις αγάπη προς τους άλλους, αλλά και απέναντι στον ίδιο σου τον εαυτό, γεμίζει με ποιότητα την ζωή σου. Μία τόσο απλή υπενθύμιση θα σε κάνει να έχεις ανεβασμένη διάθεση και να δίνεις αξία εκεί που πραγματικά χρειάζεται. Αγκαλιάστε τους ανθρώπους που αγαπάτε! Γνωρίζετε ότι οι αγκαλιές απελευθερώνουν οξυτοκίνη, μία θαυμάσια ορμόνη που μειώνει τις φλεγμονές στο σώμα; Όταν δίνεις αγάπη ανταμείβεσαι με αγάπη.

3. Τι έγινε σήμερα για το οποίο είμαι ευγνώμων;

‘Εχουμε πει ότι η πρακτική της ευγνωμοσύνης χαρίζει ευδαιμονία και ευεξία.  Αισθάνεσαι ικανοποίηση, εκτιμώντας πράγματα που έχεις στην ζωή σου, ενώ εξουδετερώνεις τα αρνητικά συναισθήματα. Αυτός δεν είναι ένας όμορφος και χρήσιμος τρόπος για να κλείσεις την ημέρα σου;

4. Ποια πρόκληση έζησα;

Πρόκληση δεν σημαίνει δυσκολία. Αλλά και δυσκολία δεν σημαίνει αποτυχία. Ωστόσο και η αποτυχία δεν σημαίνει απουσία επιλογών! Τι είναι αυτό που σε προκάλεσε σήμερα που ταρακούνησε τα νερά και σε έκανε να σκεφτείς ή να πράξεις διαφορετικά; Είναι καλό να βάζουμε προκλήσεις στον εαυτό μας. Να ξεπερνάμε έναν φόβο, να πηγαίνουμε για τρέξιμο ενώ νιώθουμε ότι βαριόμαστε, να αντιστεκόμαστε στην απογευματινή λιγούρα. Η ασφάλεια είναι καλή όταν δεν γίνεται αυτοπεριορισμός.

5. Με τι γέλασα;

Μία παροιμία λέει ότι μέρα χωρίς γέλιο είναι χαμένη ημέρα. Γελάστε και θα δείτε όχι μόνο την διάθεσή σας αυτόματα να αλλάζει αλλά και την σκέψη σας να ακολουθεί πιο θετική και λειτουργική κατεύθυνση. Αν αυτή την στιγμή που διαβάζετε το κείμενο δεν μπορείτε να θυμηθείτε πότε γελάσατε σήμερα, κάντε το τώρα! 

6. Πώς συνδέθηκα;

Συνδεθήκατε σήμερα με το σώμα σας; Επιλέξατε ενσυνείδητα την τροφή σας; Ακούσατε πραγματικά τους συνομιλητές σας; Η σύνδεση είναι μία βαθιά έμφυτη ανάγκη όλων μας. Καμιά φορά εξαιτίας του γρήγορου ρυθμού της ζωής μας δεν το κάνουμε . Η έλλειψη σύνδεσης όμως δημιουργεί άβολο αίσθημα αμφιβολίας, μη ικανοποίησης ή ακόμα και σύγχυσης. ‘Οταν συνδεθούμε τις σημαντικές πτυχές της ζωής μας ή τις δυνατότητές μας, είναι σίγουρο ότι θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.

7. Πώς εξελίχθηκα;

Τα πάντα είναι ροή. Πόσο διαφορετικός είσαι σήμερα σε σχέση με εχθές; Ποιος είναι ο μεγάλος σου στόχος και πού θες να φθάσεις; Σήμερα ανέβηκες ένα σκαλί προς αυτή την κατεύθυνση;

Οι ερωτήσεις αυτές βοηθούν στο να επανεστιάσουμε με διαύγεια σε ό,τι είναι σημαντικό αντί να μας ταλαιπωρούν σκέψεις που μόνο «θόρυβο» μπορούν να δημιουργήσουν. Αν τις κάνετε στον εαυτό σας σαν άσκηση κάθε βράδυ, θα δείτε πως σε λίγο καιρό μέσα στην ημέρα θα σκέφτεστε από μόνοι σας να γελάσετε, να συνδεθείτε, να μάθετε κάτι καινούργιο κτλ. Θα εκπαιδεύσετε τον εγκέφαλό σας να αναζητά αυτά τα ερεθίσματα που οδηγούν σε ωφέλιμες νοητικές κατευθύνσεις. Επίσης αυτές οι ερωτήσεις θα σας βοηθήσουν να εμπεδώνετε ό,τι είναι χρήσιμο μέσα στην ημέρα σας. Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που σας δίνει την δυνατότητα να παρεμβαίνετε μόνοι σας διορθωτικά στην ζωή σας.

Ο δημιουργικός διάλογος στο κατάλληλο περιβάλλον ρίχνει φως σε αυτό που υπάρχει μέσα σου και σε κάνει να ξεμπλοκάρεις. Σε οδηγεί να ανακαλύψεις το δυναμικό σου και να αναλάβεις δράση σε θέματα και τομείς της ζωής σου που θες να βελτιώσεις. Αυτό ακριβώς κάνει το coaching. Προσφέρει το κατάλληλο περιβάλλον, την καθοδήγηση και τα εργαλεία. Αν έχετε πάρει απόφαση να αλλάξετε κάποια πράγματα στην καθημερινότητά σας επειδή έτσι θα την κάνετε καλύτερη για εσάς θα χαρώ να δουλέψουμε μαζί.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.