WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Νευρωτική ή κοινωνική; Η γάτα είναι ο καθρέφτης του ανθρώπου


25 Φεβρουαρίου 2020

Νευρωτική ή κοινωνική; Η γάτα είναι ο καθρέφτης του ανθρώπου

Μια νέα μελέτη από Βρετανικό Πανεπιστήμιο Nottingham Trent έδειξε πως η γάτα είναι ο καθρέφτης του ανθρώπου. 

Η εν λόγω μελέτη δημοσιεύτηκε στο Plos One και οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι ο χαρακτήρας ενός ανθρώπου μπορεί να επηρεάσει τη γάτα του.  Ο σύνδεσμος έχει μελετηθεί καλά σε γονείς και παιδιά, ενώ σχετικά ελάχιστα είναι γνωστή αυτή η δυναμική που εφαρμόζεται στις ανθρώπινες σχέσεις - ζώα. Για να διερευνήσει αυτό το μέτωπο, η αγγλική ομάδα επέλεξε να επικεντρωθεί σε γάτες, προσπαθώντας να συσχετίσει τις αμέτρητες προσωπικότητες των αιλουροειδών με το χαρακτήρα των ιδιοκτητών.

Η ανάλυση περιελάμβανε 3.331 ιδιοκτήτες που απάντησαν ηλεκτρονικά σε ένα ερωτηματολόγιο με βάση 5 παραμέτρους, με σκοπό να συλλέξουν στοιχεία σχετικά με τις συμπεριφορές και το στυλ της ζωής τόσο εκείνων όσο και για τις γάτες τους.

Έτσι οι επιστήμονες βρήκαν πολλά στοιχεία ομοιότητας μεταξύ του ιδιοκτήτη και της γάτας του, τονίζοντας για παράδειγμα ένα ιδιαίτερα προφίλ για τους τετράποδους φίλους μας και του πιο νευρικού ιδιοκτήτη. Πιο συγκεκριμένα οι γάτες που είχαν νευρικούς ιδιοκτήτες έδειξαν "προβλήματα συμπεριφοράς" με υψηλότερα επίπεδα επιθετικότητας, άγχους, φόβου καθώς και διαταραχές στο βάρος. Ενώ οι γάτες που ζούσαν με πιο εξωστρεφείς ανθρώπους, ήταν πιο κοινωνικές, παιχνιδιάρικες, με ελάχιστα επίπεδα άγχους, επιθετικότητας και φόβου. 

Πολλοί ιδιοκτήτες θεωρούν τα κατοικίδια ζώα τους ως μέλη της οικογένειας από κάθε άποψη, δημιουργώντας πολύ ισχυρούς δεσμούς. Είναι επομένως πολύ πιθανό ότι τα ζώα μπορούν να επηρεαστούν από τον τρόπο που τα διαχειριζόμαστε και αλληλεπιδρούν μαζί μας.

Παρόλο που απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να διαλευκανθούν οι σχέσεις αιτίας-αποτελέσματος μεταξύ των χαρακτηριστικών του ανθρώπου και εκείνων των αιλουροειδών, υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι η ψυχολογία του ιδιοκτήτη επηρεάζει άμεσα τη συμπεριφορά αλλά και την υγεία της γάτας. 

Οι γάτες είναι οι μίνι εαυτοί μας. Είναι πολύ ευαίσθητα πλάσματα που εξαρτώνται από τους γύρω τους. Και παρόλο που πολλοί τις χαρακτηρίζουν ως εγωκεντρικά και ατομικιστικά πλάσματα, ερωτευμένα περισσότερο με τον καναπέ, παρά με τον ιδιοκτήτη τους, οι γάτες είναι στενά συνδεδεμένες με τους ανθρώπους και επηρεάζουν ο ένας τον άλλον.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.