WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ζευγάρια υπό δοκιμασία στην εποχή της καραντίνας


Χριστίνα Θεοδωροπούλου

22 Απριλίου 2020

Ζευγάρια υπό δοκιμασία στην εποχή της καραντίνας

Η νέα – εύχομαι εμβόλιμη της καθημερινότητας όπως την ξέρουμε και όσο το δυνατόν συντομότερη- κατάσταση, εκτός του πρωτίστης σημασίας αγαθού της υγείας, έχει καταστήσει υπό δοκιμασία τις ανθρώπινες αντοχές και σαφώς τις διαπροσωπικές σχέσεις. 

Δεδομένου ότι οι οικογένειες, όποιας μορφής καλούνται να μείνουν στο σπίτι, ένα μεγάλο βάρος της αλλαγής μετατοπίζεται στο ζευγάρι. Ένα είδος σχέσης που αυτή τη στιγμή καλείται να επιβιώσει αλλά και να ανθίσει μέσα σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Και φυσικά όλο αυτό διογκώνεται, όταν το ζευγάρι έχει και παιδιά. Τα δεδομένα σαφώς αλλάζουν και οι σχέσεις γίνονται πιο περίπλοκες. 

Τα δεδομένα 

Σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια Σοφία Αντύπα, η όλη κατάσταση του εγκλεισμού, της υποχρεωτικής καραντίνας λόγω του Covid-19, δημιουργεί πολλά συναισθήματα. Άγχος, στρες, αγωνία έως και κατάθλιψη. Όλα αυτά τα συναισθήματα εντοπίζονται και στα ζευγάρια, τα οποία βιώνουν αντίστοιχα μία νέα πραγματικότητα. 
Πώς όμως όλο αυτό θα μπει σε μία τάξη; Από την μία ο άνθρωπος ως μονάδα και από την άλλη ως μέλος μίας ομάδας, ενός ζευγαριού, μιας οικογένειας. Προφανώς, η δουλειά θα πρέπει να γίνει πρωτίστως ατομικά και έπειτα να περάσει σε ομαδικό επίπεδο. Γι’ αυτό όπως τονίζει η κα Αντύπα, «το κάθε ζευγάρι – είτε έχει παιδιά είτε όχι- πρέπει να ορίζει κανόνες στο σπίτι. Να υπάρχει χρόνος που γυμνάζονται, χρόνος που διαβάζουν ένα βιβλίο, χρόνος που βγάζουν βόλτα τον σκύλο τους. Καλό είναι να κάνει κάτι ο καθένας για να ξεχνιέται, να σπάει τη ρουτίνα».

jenny.gr

Τα «γερά» θεμέλια και η επικοινωνία

Ωστόσο, όλο αυτό για να πετύχει πρέπει να υπάρχουν γερά θεμέλια, σωστές βάσεις. Ένα ζευγάρι, ανεξάρτητα από το αν έχει παιδιά, χρειάζεται να συζητά. Αν η σχέση είχε μείνει στην αφάνεια πριν την κατάσταση της καραντίνας, τότε το πιθανότερο είναι σε αυτή τη φάση να επέλθει η καταστροφή. Η αποξένωση απλά θα βγει στην επιφάνεια, αφού μάλλον προϋπήρχε και μία τέτοια περίοδος μόνο ευνοϊκή δεν μπορεί να είναι. 

Οι γερές βάσεις κάνουν το ζευγάρι ισχυρό και τότε η επικοινωνία είναι δεδομένη, σημειώνει η κα Αντύπα. «Όλο το άγχος και το στρες που περνάει ο καθένας ως μονάδα βγαίνει στην επιφάνεια. Οι δυο τους συζητάνε, ο ένας βοηθάει τον άλλον και  ξεπερνούν τα εμπόδια. Σε αντίθετη περίπτωση, όταν ένα ζευγάρι δεν μπαίνει στην διαδικασία της συζήτησης, η ψυχολογική πίεση μεγενθύνεται, δεδομένης της υπάρχουσας κατάστασης με αποτέλεσμα να αυξάνονται και τα προβλήματα στο σπίτι», συμπληρώνει. 

Ουσιαστικά, οι περισσότεροι αυτό τον καιρό έχουν μείνει χωρίς υποχρεώσεις. Κάτι που στο πολύ κοντινό παρελθόν, έμοιαζε με μικρό παράδεισο, τώρα έχει γίνει μία κουραστική καθημερινότητα. Δουλειά, εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών, γυμναστήριο, γήπεδο, εστιατόρια, όλα είναι απαγορευτικά. Για την κα Αντύπα αυτή η κατάσταση είναι μία ευκαιρία να ξαναγνωριστούμε με τον σύντροφό μας, να μάθουμε πράγματα που αγνοούσαμε ως τώρα, να επαναπροσδιορίσουμε την σχέση μας, να προσπαθήσουμε να ξαναβρεθούμε. 

Η αγάπη αρκεί;

Αρκεί η αγάπη; Φτάνει το ζευγάρι να είναι αγαπημένο κι όλα λύνονται;  Ίσως ναι, απαντά η κα Αντύπα αλλά «χωρίς σεβασμό και αλληλοκατανόηση σε βάθος χρόνου δεν θα φτάσει ούτε αυτό. Σαφώς είναι σημαντικό να είναι αγαπημένο το ζευγάρι, να υπάρχει μία ισορροπία, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να υπάρχει και αυτονομία. Να είναι ομάδα αλλά να είναι και οι δύο ανεξάρτητοι. Έτσι, η ομάδα μπορεί να προχωρήσει στον χρόνο. Ο φόβος και το άγχος με τον χρόνο αρχίζουν να φθείρουν τη σχέση, ακόμα κι αυτή ενός αγαπημένου ζευγαριού. Αλληλοκατανόηση, σεβασμός και εκτίμηση είναι απαραίτητα. Η επικοινωνία, μέσα από την συζήτηση είναι βασική, μαζί με τις αμοιβαίες υποχωρήσεις. Να μπορούν να συνυπάρχουν μέσα στον ίδιο χώρο, σε μία κανονικότητα.».

Είναι δεδομένο ότι η περίοδος της καραντίνας θα επιφέρει αλλαγές και στις ανθρώπινες σχέσεις. Το στοίχημα είναι να τους δώσουμε πρόσημο θετικό, να γείρουμε τον ζυγό προς το μέρος μας και να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος.

Ευχαριστώ την Σοφία Αντύπα, Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπεύτρια
www.ipsychology.gr

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.