WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Γιατί οι νάρκισσοι είναι λιγότερο πιθανό να πάθουν κατάθλιψη


9 Οκτωβρίου 2020

Γιατί οι νάρκισσοι είναι λιγότερο πιθανό να πάθουν κατάθλιψη

Οι νάρκισσοι είναι άτομα που έχουν μια μεγαλοποιημένη αίσθηση της εικόνας του εαυτού τους. Η ψυχική κατάσταση αναγκάζει το άτομο να έχει ακραία ανάγκη για υπερβολική προσοχή και θαυμασμό. Γι αυτό και είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί όταν συναντάτε έναν νάρκισσο, γιατί συνήθως είναι εξαιρετικά αφοσιωμένος στον εαυτό του και αυτό δεν είναι τόσο ευχάριστο. 

Ωστόσο, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη οι νάρκισσοι έχουν ένα πλεονέκτημα για την ψυχική τους υγεία. Η έλλειψη ενσυναίσθησης και η αίσθηση αυτονομίας μπορούν να προστατέψουν την ψυχική τους ευημερία . Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στα επιστημονικά περιοδικά «Προσωπικότητα και ατομικές διαφορές» και «Ευρωπαϊκή ψυχιατρική», είχε 700 ερωτηθέντες από τρεις ξεχωριστές μελέτες. Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια που περιελάμβαναν ερωτήσεις που μετρούσαν τον υποκλινικό ναρκισσισμό, τη διανοητική αντοχή, τα συμπτώματα της κατάθλιψης και το στρες. 

Συγκρίθηκαν οι δύο κυρίαρχες μορφές ναρκισσισμού και οι ερευνητές υποστήριξαν ότι οι ναρκισσιστές είναι πιο πιθανό να είναι πιο αμυντικοί και να θεωρούν τη συμπεριφορά των άλλων ως εχθρική. Και αυτό βοήθησε τους ερευνητές να βρουν μια σχέση μεταξύ των γνωρισμάτων του ναρκισσισμού και της ψυχικής ευημερίας και δήλωσαν ότι τα άτομα που έχουν το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό έδειξαν εμπιστοσύνη και προσανατολισμό στους στόχο τους. Και αυτό συνδέεται με έναν εξαιρετικά χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων κατάθλιψης. 

Ωστόσο η ναρκισσιστική διαταραχή της προσωπικότητας μπορεί να δημιουργήσει περιορισμούς και προβλήματα στη ζωή σας. Μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την εργασία, το σχολείο και τις σχέσεις σας . Τα καλά νέα είναι πως η συγκεκριμένη διαταραχή δεν είναι ανίατη και μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη θεραπεία και τις αλλαγές του τρόπου ζωής.


Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.