WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η επιστήμη μίλησε: 1 στους 5 ασθενείς κορωνοϊού θα εμφανίσει ψυχική διαταραχή


13 Νοεμβρίου 2020

Η επιστήμη μίλησε: 1 στους 5 ασθενείς κορωνοϊού θα εμφανίσει ψυχική διαταραχή

Ο κορωνοϊός είναι μια μολυσματική ασθένεια που προκαλεί κυρίως αναπνευστικά προβλήματα. Ωστόσο τα προβλήματα που μπορεί να προκληθούν εκτός από σωματικά μπορεί να είναι και ψυχικά. 

Μια μεγάλη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι οι επιζώντες από τον κορωνοϊό διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν ψυχικές ασθένειες, όπως άγχος και κατάθλιψη. Είναι επίσης πιο πιθανό να αναπτύξουν άνοια, σύμφωνα με την έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο The Lancet Psychiatry στις 9 Νοεμβρίου.

Οι ερευνητές ανέλυσαν ηλεκτρονικά αρχεία υγείας 69 εκατομμυρίων ανθρώπων στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 62.000 ατόμων που είχαν COVID-19. Και διαπίστωσαν ότι το 20% αυτών που είχαν μολυνθεί με κορωνοϊό διαγνώστηκαν με ψυχική διαταραχή εντός 90 ημερών. Αυτό το ποσοστό ήταν περίπου διπλάσιο από ό, τι για άλλες ομάδες ασθενών την ίδια περίοδο, ανέφεραν οι ερευνητές.

Ενώ τα ευρήματα δείχνουν ότι η COVID-19 μπορεί να έχει αντίκτυπο στη ψυχική υγεία καθώς και στη σωματική υγεία, δεν είναι γνωστό γιατί ο ιός φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο ψυχικής ασθένειας. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί είναι γνωστό ότι μετά την επιβίωση ενός τραυματικού γεγονότος μπορεί να υπάρξει αύξηση των ψυχολογικών καταστάσεων, όπως αϋπνία, άγχος και κατάθλιψη. Αυτό ακριβώς παρατηρείται στην περίοδο μετά τον κορωνοϊό.

Η αντιμετώπιση της πιθανότητας μη επιβίωσης μιας κατάστασης είναι τρομακτική. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε την πολυτέλεια να μην σκεφτόμαστε τον θάνατο πολύ συχνά. Είναι λοιπόν λογικό πως ένα τέτοιο γεγονός μπορεί να προκαλέσει μια ψυχική ασθένεια- ειδικά για εκείνους που είχαν μια δύσκολη πορεία της ασθένειας, που περιλάμβανε νοσηλεία ή περιόδους αναπνευστικής δυσφορίας. 

Μια θεωρία είναι πως οι άνθρωποι είναι κοινωνικά πλάσματα και το να είναι κοντά σε φίλους και την οικογένεια είναι καλό για την ψυχική (και σωματική) ευεξία.  Το να είμαστε σε καραντίνα και απομόνωση έχει το αντίθετο αποτέλεσμα- μπορεί να είναι πολύ επιζήμιο για την ψυχική μας υγεία. Και εάν κάποιος έχει μολυνθεί με τον ιό, το άγχος και η ανησυχία σχετικά με τη σωματική υγεία θα επηρεάσουν φυσικά την ψυχική του υγεία.

Μια άλλη θεωρία είναι πως ενώ οι επιστήμονες μαθαίνουν ακόμα πληροφορίες για τον κορωνοϊό, ωστόσο φαίνεται να υπάρχει η πιθανότητα εκτεταμένης φλεγμονής στο σώμα κατά τη διάρκεια της νόσου, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου. Αυτό έχει σαν συνέπεια η καλή μνήμη, η σταθερή διάθεση και ο ύπνος να επηρεαστούν από τις φλεγμονώδεις επιδράσεις του κορωνοϊού.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης διαπίστωσε επίσης ότι τα άτομα με προϋπάρχουσα ψυχική ασθένεια είχαν 65% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με COVID-19, σε σχέση με όσους που δεν είχαν. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι τα άτομα με ψυχική ασθένεια είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν επικίνδυνες συμπεριφορές, οι οποίες τους θέτουν σε κίνδυνο.

Για παράδειγμα, εάν είναι λιγότερο πιθανό να απομονωθούν και να μπουν σε καραντίνα, επειδή μπορεί να επιδεινωθεί η ψυχική τους ασθένεια, είναι πιο πιθανό να βγαίνουν έξω και να είναι με άλλα άτομα. Και σε αυτές τις περιπτώσεις ο κίνδυνος εμφάνισης COVID-19 είναι υψηλότερος.

Τα άτομα που πάσχουν από μια ψυχική ασθένεια μπορεί επίσης να μην είναι σε θέση να διαχειριστούν αποτελεσματικά τις χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης, οι οποίες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης COVID-19.

Ενώ λοιπόν έχει αποδειχθεί ότι υπάρχουν κάποιες προϋπάρχουσες καταστάσεις που αυξάνουν την πιθανότητα μόλυνσης με COVID-19, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, οι αναπνευστικές καταστάσεις και η παχυσαρκία, οι ερευνητές έχουν επίσης βρει ότι εκείνοι με ιστορικό ψυχιατρικών καταστάσεων όπως η διπολική διαταραχή, κατάθλιψη και σχιζοφρένεια, διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης.

Φυσικά, δεν χρειάζεται να είστε θετικοί στη νόσο COVID-19 για να αισθανθείτε τον αντίκτυπο της πανδημίας στη ψυχική υγεία. Τον Αύγουστο, το CDC δημοσίευσε μια έκθεση που έδειξε ότι το 40% των ενηλίκων των ΗΠΑ ανέφεραν σημαντικά αυξημένες ψυχικές διαταραχές που σχετίζονταν με τη νόσο COVID-19.  Αυτές οι διαταραχές περιελάμβαναν το άγχος, την κατάθλιψη, το τραύμα ή τη διαταραχή που σχετίζεται με το στρες και τις τάσεις αυτοκτονίας.  

Καθώς η κατάσταση γύρω από τη νόσο COVID-19 συνεχίζει να εξελίσσεται, είναι πιθανό ορισμένα δεδομένα να έχουν αλλάξει. Γι αυτό και είναι σημαντικό να ενημερώνεστε συνεχώς από έγκυρες επιστημονικές πηγές όπως το CDC και ο ΠΟΥ. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.