WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Κάντε αυτό το τεστ και δείτε ποια είναι τα όρια σας


5 Φεβρουαρίου 2021

Κάντε αυτό το τεστ και δείτε ποια είναι τα όρια σας

Υπάρχουν φόρες που δέχεστε πράγματα και συμπεριφορές και υπάρχουν άλλες φορές που για το ίδιο πράγμα χάνετε τον έλεγχο και βγαίνετε εκτός ορίων. Τι φταίει και αντιδράτε έτσι;

Ο κάθε άνθρωπος θέτει τα προσωπικά του όρια. Τα οποία επηρεάζονται από 3 παράγοντες τον εαυτό του, τον άλλο και το περιβάλλον του. Τα προσωπικά όρια θα μπορούσαν να ταξινομηθούν σε 7 κατηγορίες:

Φυσικά όρια: αφορά τον χώρο ή τα αντικείμενα που οριοθετούνται ως προσωπικά από το άτομο, με άλλα λόγια ότι χαρακτηρίζεται από το ίδιο άτομο ως ‘δικό μου’ είναι το δωμάτιο μου, αυτά είναι τα πράγματα μου.

Διανοητικά όρια: έχουν να κάνουν με τις ιδέες και τις σκέψεις του ατόμου, τα πιστεύω και τις αντιλήψεις του.

Συναισθηματικά όρια: έχει να κάνει με τα συναισθήματα του ατόμου, το πώς νιώθει και βιώνει τις διάφορες καταστάσεις.

Κοινωνικά όρια: είναι τα όρια που έχει κάποιος ως προς την επιλογή των φίλων του και γενικότερα των κοινωνικών του επαφών.

Οικονομικά όρια: πως σαν άτομο αντιλαμβάνεσαι την ιδέα περί χρημάτων, αν αποτελεί προτεραιότητα ή όχι στη ζωή σου, τον τρόπο που κερδίζεις χρήματα, αν είσαι ή όχι οικονομικά ανεξάρτητος κ.τ.λ

Σεξουαλικά όρια: αφορά τα όρια που θέτει το άτομο ως ιδιωτικό χώρο, σε ποιόν επιτρέπει να το αγγίξει και σε ποιον όχι.

Χρονικά όρια: κατά πόσο το άτομο μπορεί να οργανώνει το χρόνο του για την διεκπεραίωση των υποχρεώσεων του, είναι στην ώρα του στα ραντεβού του ή τρέχει τελευταία στιγμή για να προλάβει.

Ο κάθε άνθρωπος λοιπόν σύμφωνα με την προσωπικότητα του, τα πιστεύω του και τις ιδέες του θέτει τα όρια του, τα οποία μπορούν να γίνουν πιο ελαστικά ή πιο αυστηρά ανάλογα με τον πιο έχει απέναντί του κάθε φορά, που θα βρίσκεται και σε τι συναισθηματική κατάσταση θα είναι εκείνη τη στιγμή που θα εκδηλωθεί μια συμπεριφορά ή θα έχει να αντιμετωπίσει μια κατάσταση. 

Για παράδειγμα, για κάποιο άτομο μια κριτική ή μια συμβουλή για τους φίλους του μπορεί να είναι αποδεκτή αν γίνει από την μητέρα του ή από ένα καλό του φίλο αλλά μπορεί να μην είναι αποδεκτή από κάποιον που δεν γνωρίζει και πολύ καλά. Η μια μαμά μπορεί να δέχεται ο γιος της να χοροπηδά στο δικό τους καναπέ αλλά όχι στο καναπέ στο σπίτι φιλών τους. Ακόμα, αλλιώς μπορούμε να δεχτούμε μια παρατήρηση ή ένα σχόλιο όταν είμαστε χαλαροί και αλλιώς όταν είμαστε κάτω από πίεση ή δεν είναι είμαστε και στα πολύ καλά μας. 

Έτσι, λοιπόν, αν προσπαθήσουμε να σχεδιάσουμε τον τρόπο που κάποιος συμπεριφέρεται θα μπορούσαμε να φτιάξουμε ένα παράθυρο μέσα στο όποιο υπάρχουν συμπεριφορές. Τώρα, χωρίστε το μια γραμμή, οπού θα δείχνει το όριο της αποδοχής σας και θα χωρίζει τις αποδεκτές συμπεριφορές από τις μη αποδεκτές. Η γραμμή αυτή μετακινείται ανάλογα με την προσωπικότητα του κάθε ατόμου. Ζωγραφίστε το και δείτε πόσο ελαστικός και επιτρεπτικός ή αυστηρός είστε σαν άτομο απέναντι στους άλλους, ρίχνετε συχνά το όριο της αποδοχής ή δεν υποχωρείτε εύκολα όταν παραβιάζονται τα όρια σας.

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.