WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Όταν το bullying γίνεται η αιτία να χαθεί μια ζωή


Έλενα Κρητικού

23 Ιουνίου 2021

Όταν το bullying γίνεται η αιτία να χαθεί μια ζωή

Πριν λίγες ώρες, ένα παιδί 14 χρονών, η Γωγώ έφυγε από τη ζωή έπειτα από πολυοργανική ανεπάρκεια, την οποία προκάλεσε σηπτικό σοκ. Πολλά τα ερωτηματικά, όπως και τα γιατί. Η Γωγώ, όπως και πολλά ακόμη παιδιά της ηλικίας της, δεχόταν bullying για το σώμα της από τους συμμαθητές της. Έτσι, ψάχνοντας τρόπους για να απαλλαγεί από το καθημερινό μαρτύριο στο σχολείο, αποφάσισε να κάνει χειρουργική επέμβαση για τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου που της κόστισε την ίδια της τη ζωή. 

Φαίνεται πως το να είσαι διαφορετικός από τους υπόλοιπους, είναι μεμπτό. Η Γωγώ δεν χρειάστηκε να ενοχλήσει κανέναν συμμαθητή της για να αποκτήσει αφορμή να την εκφοβίσει, που ούτε και σε εκείνη την περίπτωση θα υπήρχε δικαιολογία. Το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού είναι πιο ορατό από ποτέ τα τελευταία χρόνια και συνεπάγεται άγχος, φόβο, ανασφάλεια που μαθαίνει να κουβαλά καθημερινά μαζί του ένα παιδί χωρίς να αποχωρίζεται σχεδόν ποτέ κάθε αρνητικό συναίσθημα. 

Η Γωγώ έφτασε στο σημείο να μην αντέχει τον ίδιο της τον εαυτό, έφτασε στο σημείο να απεχθάνεται το σώμα της που απλώς βρισκόταν σε ανάπτυξη και υπό διαμόρφωση. Πίσω από κάθε βλέμμα που έριχνε η ίδια επάνω της, κοιτάζοντας τον καθρέφτη, αντανακλούσαν όλες εκείνες οι μορφές που την έδειχναν με το δάχτυλο και γελούσαν εις βάρος της. 

Κάπως έτσι, η Γωγώ πήρε την απόφαση να χειρουργηθεί για να μην ενοχλεί κάθε "τέλειο" συμμαθητή της, καθώς μόνο έτσι πίστευε ότι θα μπορούσε να απαλλαγεί από το βάρος της, αλλά και από τα κακόβουλα σχόλια των συνομηλίκων της. Και ο χαμός της, αν και μπορεί να οφείλεται σε ιατρικό λάθος, αντανακλά δυστυχώς ένα σημαντικό και προβληματικό κομμάτι της κοινωνίας μας.  

Το bullying είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό που υποθέτει κανείς, προφέροντας απλώς τον όρο. Οδηγεί σε ματαίωση, απελπισία και πολλές φορές, σε ακύρωση του ίδιου μας του εαυτού. Μας κάνει να σιωπούμε όταν το ζούμε και αφήνουμε τις επιπτώσεις του να γίνουν ορατές όταν μεγαλώσουμε και αφήσουμε ελεύθερο το υποσυνείδητο που επί πολλά χρόνια, έκανε μια εξαιρετική δουλειά αυτοκαταστροφής.

Πρόκειται για ένα από τα πιο νοσηρά φαινόμενα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και επιβάλλεται να μην έχει κανείς μπροστά στη θέα του, κλειστά μάτια. Θέλει δυνατή φωνή και καμία ανοχή. Η Γωγώ συμβολίζει όλα εκείνα τα παιδιά που δεν κατάφεραν να μοιραστούν εκείνο το κοινό μυστικό του πώς είναι να σε στιγματίζουν μέχρι το σημείο που φτάνεις να μην αντέχεις πια τον ίδιο σου τον εαυτό 

Μιλάμε για ένα θέμα που αφορά όλους μας, ένα ομαδικό φαινόμενο που δεν αφορά μόνο τον μαθητή που εκφοβίζει και εκείνον που εκφοβίζεται, αλλά και όσους είναι παρόντες ή γνωρίζουν (τους παρατηρητές), οι οποίοι είναι είτε μαθητές είτε ενήλικες. 

Η χρήση βίας ως μέθοδο επίλυσης προβλημάτων, η έλλειψη ορίων και τα συχνά ξεσπάσματα θυμού από τους γονείς, ευθύνονται κατά κύριο λόγο για τα παιδιά και τους εφήβους που ασκούν βία είτε λεκτική είτε σωματική στους συνομηλίκους τους. Είτε το παιδί σας είναι θύτης είτε θύμα bullying, είναι ανάγκη να είστε δίπλα του. Και στις δύο περιπτώσεις έχετε την ευθύνη έλλειψης επικοινωνίας και είναι ανάγκη να το αλλάξετε.

Ακόμη, η ανοχή των γονιών απέναντι στη βίαιη συμπεριφορά των παιδιών τους και το μειωμένο ενδιαφέρον για τα συναισθήματά τους, αυξάνει ανάλογα φαινόμενα βίας και σε χώρους εκτός σπιτιού. Μία ακόμη βασική αιτία αποτελεί και η έλλειψη ενημέρωσης, συμβουλευτικής και στήριξης σε μαθητές, γονείς και καθηγητές, ενώ η συνεργασία γονιών και δασκάλων συχνά είναι ανύπαρκτη.

Μπορεί κανείς να μη θέλει να μιλήσει για τον θύτη αλλά ίσως αυτός είναι το μεγαλύτερο θύμα της υπόθεσης. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι μία από τις πιο σοβαρές αιτίες που ένα παιδί ασκεί bullying. Ο εκφοβισμός του δίνει δύναμη και έλεγχο πάνω σε παιδιά της ηλικίας του που προσπαθούν να μεγαλώσουν ομαλά. 

Τα παιδιά που τόσο καιρό, εκφόβιζαν τη Γωγώ, δεν έχουν ιδέα τι προκάλεσαν. Έχουν ήδη στραφεί στον επόμενο συμμαθητή που μπορούν να εκφοβίζουν ελεύθερα χωρίς να τους σταματάει κανείς... μέχρι να ωθήσουν πάλι ένα παιδί στα άκρα...

Δείτε ακόμη: Δυνατές φωτογραφίες που περιγράφουν τη γυναικεία κακοποίηση 

TAGS