WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

5 τρόποι να φροντίσετε τον εαυτό σας- και διαρκούν 5 λεπτά


The Jennettes

3 Οκτωβρίου 2021

5 τρόποι να φροντίσετε τον εαυτό σας- και διαρκούν 5 λεπτά

Η φροντίδα του εαυτού δεν είναι κάτι δεδομένο. Είναι πολύ εύκολο να παρασύρεσαι από την καθημερινότητα και να μην προσέχεις το σώμα, το μυαλό και το πνεύμα σου.

Η πανδημία δυσκόλεψε κι άλλο την κατάσταση. Ενώ μπήκαμε σε καραντίνα και περάσαμε τόσο πολύ χρόνο στο σπίτι, ξεχάσαμε γρήγορα το πόσο σημαντικό είναι να αφιερώνουμε έστω και 5 λεπτά στον εαυτό μας, χωρίς περισπασμούς και multitasking. Τώρα ειδικά που καλούμαστε να επιστρέψουμε σε μία νέα πραγματικότητα και να επαναπροσδιορίσουμε τα δεδομένα στη δουλειά και τη διασκέδαση, είναι απαραίτητο να φροντίζουμε τους εαυτούς μας με απλούς και μικρούς τρόπους.

Μειώνουμε το φορτίο

Έχουν μαζευτεί πολλές υποχρεώσεις; Αν μπορείτε να αναβάλετε κάποιες για αύριο ή την επόμενη εβδομάδα, να το κάνετε χωρίς τύψεις. Είμαστε άνθρωποι και δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τα πάντα την ίδια στιγμή. Δεν είναι και εφικτό δηλαδή. Όσο λιγότερα βάρη κουβαλάμε, τόσο περισσότερο μπορούμε να χαρούμε το παρόν.

Βάζουμε δυνατά το αγαπημένο μας τραγούδι

Η μουσική έχει τεράστια επίδραση πάνω μας και 5 λεπτά αρκούν για να χαλαρώσουμε και να αφεθούμε. Αν συνδυαστεί και με κίνησε, νάτες οι ενδορφίνες.

Λίγο περπάτημα

Δεν χρειάζεται να κάνετε 10.000 βήματα για να νιώσετε λίγη χαρά. Το άγχος φεύγει, το μυαλό παράγει δημιουργικές ιδέες  και κάνετε reset στα δύσκολα περιστατικά της ημέρας. Με παρέα ή χωρίς, με ακουστικά ή χωρίς.

jenny.gr

Λίστα ευγνωμοσύνης

Μία πολύ καλή συμβουλή για εκείνες τις μέρες (ή και όλες) που έχετε χάσει τον σκοπό και την αισιοδοξία σας. Χαρτί και μολύβι (για να αποφύγουμε πάλι την οθόνη) και σημειώνουμε 2 πράγματα που συνέβησαν μέσα στη μέρα και μάς κάνουν να νιώθουμε ευγνώμονες. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι κοσμοϊστορικό. Τα απλά και τα μικρά μετράνε.

Ασκήσεις αναπνοής

Υπάρχουν πολλά είδη ασκήσεων που μάς μαθαίνουν να αναπνέουμε σωστά. Μία κλασική τεχνική είναι εισπνοή για 4 δευτερόλεπτα, κρατάμε την αναπνοή και εκπνοή για 4 δευτερόλεπτα. Άλλη επιλογή είναι η διαφραγματική, με βαθιές αναπνοές από το στομάχι.

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.