WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ο λόγος που βλέπουμε το ίδιο όνειρο ξανά και ξανά


Κλέλια Φατούρου

4 Οκτωβρίου 2021

Ο λόγος που βλέπουμε το ίδιο όνειρο ξανά και ξανά

Ποιος είναι ο λόγος που ζούμε τη Μέρα της Μαρμότας στον ύπνο μας;

Όταν ήμουν μικρή, έβλεπα πολύ συχνά ένα όνειρο αληθινού τρόμου. Περιελάμβανε καταδίωξη μέσα στη νύχτα, τη δολοφονία της αδερφής μου (ενώ ήταν μωρό) και 2-3 πολύ γνώριμα πρόσωπα. Μέχρι και σήμερα, δεν έχω καταλήξει στο τι μπορεί να σήμαινε ακριβώς αλλά γνωρίζω ότι πρόκειται για έναν συμβολισμό που αφορούσε εκείνη την περίοδο της ζωής μου.

«Τα όνειρα πηγάζουν από το υποσυνείδητο και μας δείχνουν όλα όσα υπάρχουν εκεί. Είναι ο τρόπος να μας «μιλήσει» και να μας βοηθήσει να δούμε αυτά που μας συμβαίνουν, αλλά με έναν εντελώς συμβολικό τρόπο», μας ενημερώνει η αναλύτρια ονείρων Lauri Loewenberg.

Γιατί βλέπουμε το ίδιο όνειρο συνέχεια;

Τα όνειρα γενικώς προσπαθούν να μάς πουν πράγματα, μέσα από σουρεάλ συμβολισμούς. Αν λοιπόν επαναλαμβάνεται, σημαίνει ότι πρέπει πραγματικά να πάρουμε τον χρόνο μας και να προσπαθήσουμε να το αποκωδικοποιήσουμε. Το κυνηγητό μπορεί να σημαίνει ότι τρέχουμε για να αποφύγουμε πράγματα ή ανθρώπους (ή τον ίδιο μας τον εαυτό). Ένα τροχαίο μπορεί να σημαίνει ότι δεν έχετε τον έλεγχο των πραγμάτων ενώ η απώλεια των δοντιών ίσως εξηγεί τις δυσκολίες που έχουμε στην επικοινωνία. Εφόσον όμως δεν υπάρχει μία καθολική εξήγηση, μόνο εσείς μπορείτε να ξέρετε πού σας αγγίζει αυτή τη στιγμή.

Τα όνειρα δεν αφορούν στο παρελθόν, ακόμα κι αν βλέπουμε τον εαυτό μας νεότερο σε αυτά. Αν συμβαίνει κάτι στο παρόν, ανασύρουμε αναμνήσεις που σχετίζονται με αυτό που γίνεται εδώ και τώρα. Το μετατραυματικό στρες είναι σύνηθες μετά από μία απώλεια ή μία κακοποιητική εμπειρία και είναι πολύ πιθανό να μάς επισκέπτεται με τη μορφή ονείρων. Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι το να βλέπουμε ξανά και ξανά έναν άνθρωπο με τον οποίο η σχέση δεν έχει κλείσει (όπως έναν πρώην σύντροφο, ας πούμε).

Μπορούμε να σταματήσουμε ένα επαναλαμβανόμενο όνειρο;

Καταρχάς, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι όσο τρομακτικό και ενοχλητικό και αν είναι, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αν το δούμε ως σινιάλο που μάς ενημερώνει για αυτό που μάς απασχολεί αυτή την περίοδο, μόνο βοήθεια θα μάς δώσει. Και αυτός είναι ο τρόπος να το σταματήσετε. Αντιμετωπίζοντάς το χωρίς φόβο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.