WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

4 ηλικιακά στερεότυπα που πρέπει να σπάσουν


9 Οκτωβρίου 2021

4 ηλικιακά στερεότυπα που πρέπει να σπάσουν

Κάποιοι υποστηρίζουν πως η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός, ωστόσο πολλοί κάνουν διακρίσεις. Οι νέοι θεωρούν πως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι είναι αδαείς στην τεχνολογία, είναι βαρετοί, δεν είναι αποδοτικοί και πολλά άλλα. 

Παρόλα αυτά τα περισσότερα πράγματα που πιστεύουμε για τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους είναι λανθασμένα. Γι αυτό και παρακάτω θα δούμε 5 μύθους για την ηλικία. 

Μύθος 1: Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι δεν ξέρουν να χρησιμοποιούν την τεχνολογία

Τον τελευταίο καιρό όλο και μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι έχουν μονοπωλήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τραβώντας την προσοχή εκατομμυρίων followers. Ένα παράδειγμα είναι η Joan MacDonald, η οποία είναι 75 ετών, έχει 1,4 εκατομμύρια followers στο Instagram και έχει συνεργαστεί με πολλές εταιρίες με αθλητικά ρούχα και με συμπληρώματα διατροφής. Σαν να μην έφτανε αυτό, έχει και τη δική της εφαρμογή γυμναστικής .

Όμως η MacDonald δεν είναι η μόνη, αφού όλο και περισσότεροι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας εξοικειώνονται με την τεχνολογία.

Μύθος 2: Η γνωστική παρακμή είναι αναπόφευκτη στους ηλικιωμένους 

Αυτό ισχύει σε κάποιο βαθμό, αλλά όχι με τον τρόπο που απεικονίζεται από τα μέσα ενημέρωσης ή με τον τρόπο που γίνεται κατανοητό από το ευρύ κοινό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Human Behavior, η ικανότητα εστίασης, η χρήση του λόγου για τη λήψη αποτελεσματικών αποφάσεων και ο προσανατολισμός γίνονται καλύτερα με την ηλικία.

Τούτου λεχθέντος, πολλές άλλες γνωστικές λειτουργίες μειώνονται όσο μεγαλώνουμε, αλλά μπορούν να διατηρηθούν μέχρι τα βαθιά γεράματα με τη σωστή διατροφή, άσκηση και διεγερτική εργασία.

Τέλος παρόλο που ο κίνδυνος άνοιας αυξάνεται καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, δεν είναι αναπόφευκτος και πολλοί άνθρωποι ζουν μέχρι τα 90 ή και μετά, χωρίς να έχουν συμπτώματα άνοιας. 

Μύθος 3: Οι ηλικιωμένοι πρέπει να σταματήσουν να είναι σωματικά δραστήριοι

Οι ηλικιωμένοι συχνά ενθαρρύνονται να κάνουν δραστηριότητες αναψυχής, όταν αυτό που πραγματικά χρειάζονται είναι να παραμείνουν σωματικά δραστήριοι για να διατηρήσουν την υγεία τους. 

Μελέτες έχουν δείξει πως όταν οι ηλικιωμένοι ενήλικες συμμετέχουν τακτικά σε αερόβιες δραστηριότητες όπως το ποδήλατο, είναι σε θέση να διατηρήσουν τη φυσική τους κατάσταση και την αντοχή τους καθώς μεγαλώνουν, σε σύγκριση με εκείνους που κάνουν καθιστική ζωή.

Μύθος 4: Είναι πολύ αργά για τους μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους

Ο Ηράκλειτος, ο Έλληνας φιλόσοφος, υποστήριζε ότι η αλλαγή είναι η μόνη πραγματικότητα στη φύση.
Είτε μιλάμε για σωματική υγεία είτε για συναισθηματική ευεξία, είναι ένας απόλυτος μύθος ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να αλλάξουν.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.