WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ύπνος της κατάθλιψης: Ένα φαινόμενο της εποχής μας 


13 Οκτωβρίου 2021

Ύπνος της κατάθλιψης: Ένα φαινόμενο της εποχής μας 

Στην εποχή μας παρατηρείται ένα καινούριο φαινόμενο με το όνομα Depression Naps ή ύπνος της κατάθλιψης.

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο ύπνος και η κατάθλιψη είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Συγκεκριμένα μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι ένα από τα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι η κόπωση και αυτό μπορεί να οδηγήσει όχι σε αϋπνίες, αλλά σε μια ακαταμάχητη ανάγκη για ύπνο.  

Φυσικά αν σας αρέσει να κοιμάστε πολλές ώρες, δεν σημαίνει ότι πάσχετε από κατάθλιψη.

Πότε όμως πρέπει να αρχίσετε να ανησυχείτε; Σύμφωνα με τους ειδικούς ένα άτομο που παρουσιάζει Depression Naps νιώθει συνέχεια κουρασμένο και δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε βασικά καθημερινά πράγματα. Επίσης μπορεί να καταλήξει να κοιμάται πολλές φορές μέσα στην ημέρα, αλλά όταν ξυπνήσει θα συνεχίσει να νιώθει κουρασμένο.

Επιπλέον, οι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι κοιμούνται μπορεί να είναι αρκετά αποκαλυπτικοί. Μερικοί, ειδικά εκείνοι που πάσχουν από άγχος και κατάθλιψη, μπορεί να χρησιμοποιούν τον ύπνο ως τρόπο αποφυγής.  Για παράδειγμα μπορεί να κοιμάστε κατά τη διάρκεια της ημέρας με σκοπό να αποφύγετε κάποια υποχρέωση.

Αν λοιπόν αναρωτιέστε σχετικά με τους λόγους που κοιμάστε πολύ, μπορείτε να καταγράψετε σε ένα χαρτί τις ώρες που πέφτετε για ύπνο και τι νιώθετε πριν και μετά.

Με αυτή την τεχνική θα μπορέσετε να καταλάβετε εάν πάσχετε από ύπνο της κατάθλιψης. Φυσικά αν έχετε την παραμικρή αμφιβολία είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν ειδικό.
 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.