WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Οι αναπάντεχοι τρόποι που οι τοξικές σχέσεις βλάπτουν το σώμα μας


27 Οκτωβρίου 2021

Οι αναπάντεχοι τρόποι που οι τοξικές σχέσεις βλάπτουν το σώμα μας

Οι σχέσεις είναι αρκετά δύσκολες, διότι η αγάπη είναι ένα περίπλοκο συναίσθημα. Μερικές φορές, μπορεί να είναι δυσλειτουργικές και τοξικές και δυστυχώς η αναγνώριση των επιπτώσεων δεν συμβαίνει πάντα αρκετά γρήγορα. 

Αυτοί οι τύποι σχέσεων περιλαμβάνουν έλλειψη υποστήριξης ή σεβασμού και αφορούν τουλάχιστον τον έναν σύντροφο ο οποίος προσπαθεί να υπονομεύσει τον άλλο.

Η τοξικότητα σε μια σχέση μπορεί να έχει πολλές μορφές, όπως σωματική ή λεκτική κακοποίηση, ψέματα, gaslighting και άλλες καταχρηστικές συμπεριφορές. Μια τοξική σχέση μπορεί περιλαμβάνει ένα μέλος της οικογένειας, έναν φίλο ή έναν  σύντροφο, ή μπορεί να είναι επαγγελματική και να περιλαμβάνει έναν συνάδελφο ή το αφεντικό.

Ανεξάρτητα από τη φύση της σχέσης, η τοξικότητα μπορεί να είναι επιζήμια τόσο για τη μακροπρόθεσμη συναισθηματική όσο και για τη σωματική υγεία.

Διαβάστε παρακάτω τους τρόπους με τους οποίους μια τοξική σχέση μπορεί να βλάψει το σώμα σας και πώς μπορείτε να εργαστείτε για την επούλωση του. 

Μία τοξική σχέση μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση

Έρευνες δείχνουν ότι οι τοξικές σχέσεις μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης και να οδηγήσουν σε μακροπρόθεσμη υψηλή αρτηριακή πίεση. Έτσι, εάν έχετε κατηγορήσει ποτέ τον σύζυγό σας για την αύξηση της αρτηριακής σας πίεσης, μπορεί να έχει μία δόση αλήθειας. 

Μία τοξική σχέση μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο στρες

Η υγιής σχέση θα πρέπει να σας βοηθάει να διαχειρίζεστε το άγχος και να σας κάνει να αισθάνεστε ασφάλεια. Από την άλλη μεριά το ανθυγιεινό χρόνιο στρες μπορεί να φθείρει την ψυχική και σωματική σας υγεία.

Το χρόνιο στρες, ή μάλλον οι αιτίες του, όπως το να είστε σε μια τοξική σχέση, καλό είναι να αντιμετωπιστούν όσο πιο νωρίς γίνεται. Και αυτό επειδή τα προβλήματα ψυχικής και σωματικής υγείας θα γίνουν πιο δύσκολα όσο παίρνανε τα χρόνια. Επίσης το τοξικό στρες στις σχέσεις μπορεί να προκαλέσει υψηλά επίπεδα φλεγμονής σε όλο το σώμα

Μία τοξική σχέση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης

Οι σχέσεις είναι σημαντικές γιατί διατηρούν τους ανθρώπους συνδεδεμένους. Και όσοι βρίσκονται σε υγιείς σχέσεις τείνουν να είναι πιο ευτυχισμένοι και να έχουν λιγότερα προβλήματα ψυχικής υγείας, σε σύγκριση με εκείνους που βρίσκονται σε τοξικές σχέσεις. 

Μία τοξική σχέση μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής

Οι ουσιαστικές σχέσεις παίζουν ρόλο στην υγεία και την ευτυχία σας . Είναι ενδιαφέρον ότι επηρεάζουν επίσης τη μακροζωία σας - δηλαδή, βελτιώνουν τις πιθανότητές σας να ζήσετε περισσότερο, επειδή μπορούν να αποκλείσουν τα πράγματα που γενικά σας προκαλούν πρόωρη γήρανση, όπως το άγχος.

Μία τοξική σχέση καταστρέφει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή σας

Ενώ μπορεί να θέλετε να μην συμβαίνει, ωστόσο κάποιες φορές η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθησή σας μπορεί να εξαρτώνται από το άτομο με το οποίο είστε σε σχέση. Άλλωστε, οι σχέσεις επηρεάζουν τη συναισθηματική μας υγεία και το σημαντικότερο, το πώς νιώθουμε για τον εαυτό μας.

Οι κύριοι λόγοι για τους οποίους οι σχέσεις επηρεάζουν την αυτοεκτίμηση είναι επειδή τα ανθρώπινα όντα έχουν πραγματική ανάγκη να ανήκουν και να αισθάνονται αγαπημένα και αποδεκτά. 

Σε μια τοξική σχέση η ανάγκη για αγάπη και αποδοχή χειραγωγείται . Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τεράστιες συνέπειες για το πώς αισθάνεστε για τον εαυτό σας και την εμπιστοσύνη στις ικανότητές σας.

Από την άλλη μεριά εάν βρίσκεστε με με άτομα που απολαμβάνουν την παρέα σας, υποστηρίζουν τα ταλέντα σας και αγκαλιάζουν τη μοναδικότητά σας,  θα πιστεύετε περισσότερο στις ικανότητές σας.

Μία τοξική σχέση μπορεί να σας αποστραγγίσει συναισθηματικά

Μια τοξική σχέση μπορεί να σας αφήσει συναισθηματικά στραγγισμένους και αυτά τα συναισθήματα έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην ευημερία σας. 

Εκτός από τη συναισθηματική επιβάρυνση μιας τοξικής σχέσης, οι αδιάκοποι τσακωμοί με τον σύντροφό σας μπορεί να είναι εξίσου κουραστικοί. Είναι λοιπόν να διώξετε την τοξικότητα και να ανακτήσετε τον έλεγχο της ζωής σας.

Οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσουν να δείτε τα προειδοποιητικά σημάδια της τοξικής σχέσης 

Οι τοξικές σχέσεις μπορεί να είναι ιδιαίτερα ύπουλες, καθώς μπορεί να σας κάνουν να πιστεύετε ότι ο τρόπος που σας αντιμετωπίζουν είναι φυσιολογικός. Όταν σας κακομεταχειρίζεται κάποιος που λέει ότι σας αγαπά, στρεβλώνει την ιδέα σας για το πώς μοιάζει μια υγιής σχέση. 

Και παρόλο που μια τοξική σχέση έχει πολλά προειδοποιητικά σημάδια, τείνουμε να τα αγνοούμε μέσω μιας ψυχολογικής διαδικασίας που ονομάζεται εξιδανίκευση. Η εξιδανίκευση αναφέρεται σε ασυνείδητες ή ημι-συνειδητές επιθυμίες που αναπτύσσονται μέσω μιας ποικιλίας πιέσεων-πολιτιστικών, βιολογικών-που επηρεάζουν την ιδέα μας για τον ιδανικό σύντροφο.

Είναι λοιπόν σημαντικό να μάθετε να ξεχωρίζετε τους θετικούς και υποστηρικτικούς ανθρώπους, από εκείνους που θέλουν να σας χειραγωγήσουν.

Μια τοξική σχέση σας κάνει να αισθάνεστε όλη την ώρα άθλια σωματικά. Τα άτομα που βρίσκονται σε τοξικές σχέσεις μπορεί να αντιμετωπίσουν πόνους στο σώμα, συχνά κρυολογήματα, προβλήματα με την αναπνοή και κρίσεις άγχους. Αυτό συμβαίνει επειδή μια τοξική σχέση μπορεί να σας κρατήσει ξύπνιους τη νύχτα, να σας κάνει να ακολουθείτε μια ανθυγιεινή διατροφή και ακόμη και να μειώσει την άμυνα του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Μπορεί να νιώθετε επιρρεπείς σε ασθένειες. Συχνά, αυτά τα σωματικά συμπτώματα  εξαφανίζονται μόλις φύγετε από αυτή τη σχέση. Αλλά τα συμπτώματα, όπως το άγχος ή η θλίψη, μπορεί να επιμείνουν. 

Μετά την αποχώρηση από μια τοξική σχέση, είναι φυσιολογικό να αναπολείτε τις καλές στιγμές, ξεχνώντας την τοξικότητα που υπήρχε. Όμως είναι σημαντικό να θυμάστε τους λόγους που φύγατε.

Επίσης είναι σημαντικό να θυμάστε πως χρειάζεται χρόνος για να θεραπευτείτε από μια συναισθηματικά καταχρηστική σχέση. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να γράφετε συναισθήματά σας, να αποφεύγετε να κατηγορείτε τον εαυτό σας και φυσικά να κόψετε κάθε είδους επαφή με το τοξικό άτομο, και να μάθετε να εμπιστεύεστε ξανά και να δίνετε προτεραιότητα στην ευημερία σας.

Ένας θεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε ξανά τη ζωή σας μακριά από την τοξική σχέση. Η θεραπεία μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να ξαναχτίσετε την αυτοπεποίθηση και να προσδιορίσετε τι μπορείτε να μάθετε από αυτή την εμπειρία.

Τέλος και το πιο σημαντικό, περιβάλλετε τον εαυτό σας με άτομα που νοιάζονται πραγματικά για την ευημερία σας. Πηγαίνετε με έναν φίλο σας για καφέ, περάστε τη νύχτα στο σπίτι των γονιών σας. Και να θυμάστε: Δεν χρειάζεται να είστε μόνοι. 
 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.