WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Χρήσιμες συμβουλές για να διαχειρίζεστε τις κρίσεις πανικού σε δημόσιο χώρο


29 Οκτωβρίου 2021

Χρήσιμες συμβουλές για να διαχειρίζεστε τις κρίσεις πανικού σε δημόσιο χώρο

Οι γρήγοροι χτύποι καρδιάς, η δυσκολία στην αναπνοή ή αίσθηση πνιγμού, ο πόνος ή η πίεση στο στήθος, η ζαλάδα, το τρέμουλο, το μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα, ο υπερβολικός ιδρώτας, η αιφνίδια έξαψη, η αίσθηση πως χάνεται ο έλεγχος, ο φόβος του θανάτου είναι μερικά από τα συμπτώματα της κρίσης πανικού.

Και ενώ μπορεί να έχετε πάθει κρίση πανικού στο παρελθόν, μπορεί να μην σας έχει συμβεί ποτέ σε δημόσιο χώρο.

Γι' αυτό και παρακάτω θα μάθετε τι μπορείτε να κάνετε αν πάθετε κρίση πανικού μπροστά σε κόσμο. 

Το πρώτο πράγμα που μπορείτε να κάνετε όταν νιώσετε ότι σας πιάνει κρίση πανικού είναι να πάρετε βαθιές ανάσες και να συγκεντρωθείτε σε συγκεκριμένα αντικείμενα -όπως τα δάχτυλα των ποδιών σας. Αυτή η τεχνική μπορεί να σας βοηθήσει να ηρεμήσετε.

Είναι επίσης σημαντικό να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας πως αυτό είναι προσωρινό, θα περάσει και θα είστε καλά. Ξεπεράστε τον φόβο πως μπορεί να πεθαίνετε ή πως έρχεται το απόλυτο σκοτάδι -και τα δύο συμπτώματα μίας κρίσης πανικού. 

Κλείστε τα μάτια σας και επαναλάβετε μέσα σας πως παθαίνετε κρίση πανικού, αλλά δεν είναι αυτή η κανονική σας κατάσταση. Προσπαθήστε να επικεντρωθείτε σε μία ενέργεια -αν για παράδειγμα περιμένετε να πάρετε τις βαλίτσες σας στο αεροδρόμιο, υπενθυμίστε στον εαυτό σας πως εκείνη τη στιγμή κάνετε αυτό και μόνο αυτό. Μη συμβάλλετε στον πανικό ρωτώντας "Κι αν;" Πείτε στον εαυτό σας "Ε και!" και μείνετε στο παρόν.

Δώστε προσοχή στο τι πραγματικά συμβαίνει αντί να σκέφτεστε τι θα μπορούσε να συμβεί -βαθμολογείστε τον φόβο σας από το 1 μέχρι το 10 και θα δείτε ότι πως δεν θα μείνει σε υψηλό επίπεδο παραπάνω από μερικά δευτερόλεπτα. Αποσπάστε την προσοχή σας κάνοντας κάτι απλό, όπως το να μετρήσετε ανάποδα ή να παίξετε με το λαστιχάκι στο χέρι σας -και όταν έρθει ο φόβος, να τον περιμένετε και να τον δεχτείτε. Περιμένετε και δώστε του χρόνο να περάσει χωρίς να τρέξετε μακριά του.

Όλες οι παραπάνω συμβουλές μπορεί να ακούγονται εύκολες, αλλά εκείνη τη στιγμή μπορεί να μην θυμάστε τι πρέπει να κάνετε. Γι' αυτό, καλό θα ήταν να είστε προετοιμασμένοι. Το πιο σημαντικό είναι να βρείτε αυτό που βοηθάει εσάς, γιατί ο καθένας είναι διαφορετικός. Για παράδειγμα, βρείτε ένα μέρος που θα σας κάνει να ηρεμήσετε -αν δεν νιώθετε καλά, ζητήστε να πάτε στο μπάνιο ή να βγείτε λίγο έξω. Επίσης, ο διαλογισμός είναι κάτι που βοηθάει αρκετούς ανθρώπους που παθαίνουν συχνά κρίσεις πανικού.

Αν νιώθετε πως έχετε προσπαθήσει τα πάντα, τότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό. Να θυμάστε: To να πάθετε κρίση πανικού σε δημόσιο χώρο δεν είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να ντραπείτε. Δεν είναι αφύσικο να νιώσετε άσχημα στην αρχή, αλλά κανείς δεν θα έπρεπε να νιώθει ένοχος για καταστάσεις που δεν ελέγχονται και αφορούν θέματα υγείας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.