WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Γιατί πρέπει να κάνεις τη διασκέδαση προτεραιότητα, ειδικά αν είσαι γυναίκα


The Jennettes

28 Οκτωβρίου 2021

Γιατί πρέπει να κάνεις τη διασκέδαση προτεραιότητα, ειδικά αν είσαι γυναίκα

Νέα έρευνα δείχνει αυτό που ήδη υποπτευόμασταν. Οι άντρες ξοδεύουν 5 ώρες περισσότερο από τις γυναίκες, σε εβδομαδιαία βάση, για να κάνουν πράγματα που τους ευχαριστούν. Μιλάμε για 260 ώρες τον χρόνο.

Ας ξεκινήσουμε από το ότι η διασκέδαση είναι διαφορετική από την ξεκούραση. Δεν μιλάμε για τις ώρες ύπνου ή απόλυτης χαλάρωσης. Αναφερόμαστε σε εκείνες τις στιγμές που κάνουμε πράγματα που μας επιτρέπουν να εκφράζουμε τον πιο δημιουργικό μας εαυτό. Η ειδικός διαχείρισης χρόνου Eve Rodsky ονομάζει αυτή την κατάσταση "Unicorn Space". Είναι ζωτικής σημασίας και το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν το χρειάζονται μόνο οι άντρες.

Λέμε ναι στο binge watching σειρών, αλλά είναι εξίσου απαραίτητο να αφιερώσουμε χρόνο για να μάθουμε μία νέα ξένη γλώσσα, να κάνουμε μαθήματα χορού ή φωτογραφίας και οτιδήποτε θα μας αναζωογονήσει και θα μας εξελίξει. Σου δίνει έναν σκοπό και αποκτάς ένα νέο μικρό νόημα. Αυτό είναι που το κάνει τόσο σημαντικό.

Η διασκέδαση δεν θα έπρεπε να είναι πολυτέλεια

Ο χρόνος που αφιερώνουμε στη διασκέδαση (ή μάλλον η έλλειψή του) έχει τεράστιο αντίκτυπο τόσο στη σωματική όσο και την ψυχική υγεία. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο UCLA ανέλυσε ζευγάρια που δουλεύουν και έχουν και παιδιά. Μαντέψτε ποιος σύντροφος είναι συνήθως ο ριγμένος. «Όσοι περνούσαν περισσότερο χρόνο σε δουλειές του σπιτιού, δεν μειώνονταν τα επίπεδα κορτιζόλης το βράδυ», τονίζει η Rodsky, πράγμα που αποδεικνύει ότι τα ενδιαφέροντα και η διασκέδαση δεν είναι προαιρετικά.

Πώς θα δημιουργήσεις χρόνο για εσένα

Το πρώτο βήμα είναι το να αναγνωρίζουμε ότι χρειάζονται όρια και ότι δεν μπορούμε να αφιερώνουμε όλο τον χρόνο μόνο για τους άλλους. Ο χρόνος μας είναι πολύτιμος και το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι να γεμίζουμε με ενοχές επειδή δεν ικανοποιούμε όλους τους άλλους. Ο τρόπος να βάλουμε όρια είναι με το να επικοινωνούμε τις ανάγκες μας και να μην περιμένουμε από τους άλλους να καταλάβουν από μόνοι τους.

Έστω και μικρές δόσεις ευτυχίας αρκούν για να κάνουν τη διαφορά. Μόνο έτσι θα καταπολεμήσουμε το (πολύ) άγχος και το burnout.

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.