WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

5 ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας για να μειώσετε το άγχος


14 Νοεμβρίου 2021

5 ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας για να μειώσετε το άγχος

Ανεξάρτητα από το αν ανησυχείτε για την απόδοσή σας στη δουλειά, για τη συμμετοχή σας σε μια κοινωνική εκδήλωση ή για τα οικονομικά, το άγχος γεννιέται από τη σκέψη ότι θα προκύψει ένα αρνητικό αποτέλεσμα και ότι δεν αισθάνεστε ότι είστε έτοιμοι να το χειριστείτε.

Ο εντοπισμός των σκέψεων που προκαλούν άγχος είναι ένα ουσιαστικό βήμα για να το μειώσετε και να ανακτήσετε την εσωτερική σας γαλήνη. 

Το να κάνετε ερωτήσεις στον εαυτό σας παρέχει ένα πλαίσιο για να αποκαλύψετε τέτοια μοτίβα σκέψεων και να μειώσετε το συνολικό άγχος.

Ακολουθούν πέντε ερωτήσεις που μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα άγχους.

Γιατί έχω άγχος;

Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν μια προφανής ερώτηση, αλλά στην πραγματικότητα οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να πουν γιατί έχουν άγχος. Συνήθως απαντούν ότι του αγχώνουν τα πάντα.
Μια τέτοια απάντηση απεικονίζει μια διαδικασία κατά την οποία στοιβάζουμε τα προβλήματά μας το ένα πάνω στο άλλο. Σαν να κουβαλάμε ένα γεμάτο καλάθι ρούχων και λυγίζουμε από το συλλογικό του βάρος χωρίς να εντοπίζουμε και να αντιμετωπίζουμε κάθε πρόβλημα ξεχωριστά.

Όταν στοιβάζουμε τα προβλημάτων μας συνεπάγεται ότι το καθένα πρέπει να αντιμετωπιστεί με το ίδιο επίπεδο επείγουσας ανάγκης. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει. Το να ανησυχείτε για το τι φαγητό θα φτιάξετε για τα Χριστούγεννα, δεν έχει το ίδιο βάρος με το να έχετε ένα μέλος της οικογένειας στο νοσοκομείο.

Ο εντοπισμός των ανησυχιών σας είναι ένα ουσιαστικό πρώτο βήμα για τη μείωση του συνολικού επιπέδου άγχους σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να ιεραρχήσετε τις ανησυχίες σας και να εστιάσετε στα πιο επείγουσες. Ένα καλό σημείο εκκίνησης είναι να τις γράψετε τις διάφορες ανησυχίες σας και να κυκλώσετε τις τρεις πρώτες που απαιτούν άμεση προσοχή .

Ποιες είναι οι πιθανότητες ο φόβος μου να γίνει πραγματικότητα;

Αφού εντοπίσετε τις κύριες ανησυχίες σας, σκεφτείτε την πιθανότητα να γίνουν πραγματικότητα. Συχνά αντιμετωπίζουμε τις ανησυχίες μας ως επικείμενες και αναπόφευκτες. Ωστόσο, πολλές από αυτές έχουν μικρή πιθανότητα εμφάνισης. Η κατανόηση αυτών των πιθανοτήτων μπορεί να μειώσει το άγχος.

Τι μπορώ να κάνω για να μειώσω τις πιθανότητες;

Αφού υπολογίσετε ότι οι ανησυχίες σας θα γίνουν πραγματικότητα, σκεφτείτε ποια λογικά βήματα μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε περαιτέρω αυτές τις πιθανότητες.

Για παράδειγμα μπορεί να μην οδηγείτε πλέον επειδή κάποτε είχατε τρακάρει. Έτσι το να μην βρίσκεστε μέσα ή κοντά σε αυτοκίνητο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ενός ατυχήματος. Ωστόσο, μια τέτοια συμπεριφορά οδηγεί σε πιο σημαντικά προβλήματα επειδή σας εκπαιδεύει να φοβάστε ένα ερέθισμα που προκαλεί άγχος, στην προκειμένη περίπτωση, την οδήγηση. 

Αυτό παρεμβαίνει στην ικανότητα σας να κοινωνικοποιηθείτε ή να ανταποκριθείτε σε διάφορες ευθύνες. Ως εκ τούτου, είναι πρωταρχικής σημασίας να καταλάβετε ότι οι πιθανότητες να σας τύχει ένα τροχαίο ατύχημα είναι χαμηλές. Ωστόσο, μπορείτε να κάνετε προληπτικά βήματα για να μειώσετε περαιτέρω αυτές τις πιθανότητες. 

Τέτοια βήματα μπορεί να περιλαμβάνουν τη μη υπερβολική ταχύτητα, τη μη απόσπαση της προσοχής από τα ηλεκτρονικά, την οδήγηση όταν υπάρχει λιγότερη κίνηση, την επιλογή μιας οικείας διαδρομής ή την ύπαρξη εενός συνεπιβάτη.

Λαμβάνοντας εύλογα βήματα, ο φόβος σας να πέσετε σε τροχαίο ατύχημα είναι λιγότερο πιθανό να γίνει πραγματικότητα.

Ακόμα κι αν συμβεί το χειρότερο σενάριο, μπορώ να το χειριστώ;

Δυστυχώς, υπάρχουν στιγμές που το χειρότερο σενάριο είναι αναπόφευκτο. Παρά τις καλύτερες προθέσεις μας να είμαστε προνοητικοί και να αποτρέψουμε ένα αρνητικό αποτέλεσμα, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αντιμετωπίσουμε το αναπόφευκτο.

Αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε τι θα κάνατε εάν το χειρότερο σενάριο γινόταν πραγματικότητα. Ένα τέτοιο σενάριο μπορεί να περιλαμβάνει απώλεια εργασίας, το τέλος μιας σχέσης, αίτηση πτώχευσης, πανδημία ή το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου.

Τέτοια σενάρια είναι τραγικά και δεν τα ευχόμαστε σε κανέναν. Ωστόσο μπορεί να έχετε ξαναπεράσει δύσκολα στο παρελθόν και αυτές οι εμπειρίες χρησιμεύουν ως πυξίδα για να σας καθοδηγήσει στις παρούσες και μελλοντικές δυσκολίες.

Ποιο είναι το κόστος του άγχους;

Ας υποθέσουμε ότι αποφεύγετε να επιδιώξετε μια προαγωγή, μια κοινωνική εκδήλωση ή μια ευκαιρία εθελοντισμού, λόγω του άγχους. Μια τέτοια συμπεριφορά σας εμποδίζει να συναντήσετε εμπειρίες που μπορούν να οδηγήσουν σε προσωπική ανάπτυξη. Σε κάθε δεδομένη στιγμή έχουμε δύο επιλογές: να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη ή να επιστρέψουμε στην ασφάλεια.

Οι απαντήσεις σε αυτές τις πέντε ερωτήσεις δεν θα λύσει ως δια μαγείας το άγχος που νιώθετε, ωστόσο μπορούν να σας βοηθήσουν να αναπτύξετε μια πιο υγιής προοπτική για τις ανησυχίες σας, κάτι που είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης για να μειώσετε τα επίπεδα άγχους σας.

Τέλος, εάν αντιμετωπίζετε οποιαδήποτε δυσκολία με συμπτώματα άγχους, επικοινωνήστε με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας για βοήθεια. 
 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.