WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Γιατί θέλουμε τόσο πολύ να είμαστε cosy το Σαββατοκύριακο;


Κλέλια Φατούρου

20 Νοεμβρίου 2021

Γιατί θέλουμε τόσο πολύ να είμαστε cosy το Σαββατοκύριακο;

Κλείστε τα μάτια και σκεφτείτε. Χαλαρά στην πολυθρόνα, τυλιγμένη με κουβέρτα, αρωματικό κερί στον χώρο και μία κούπα με ζεστή σοκολάτα. Μόνο μία λέξη περιγράφει αυτή τη στιγμή. Cosy.

Η λέξη που (αναγκαστικά) μπήκε στη ζωή μας από την έναρξη της πανδημίας και μας θύμισε την αξία του να κάθεσαι στο σπίτι σου και να το απολαμβάνεις. Cosy ή hygge, όπως θα το αποκαλούσαν οι Σκανδιναβοί. Δεν έχει σημασία πώς το πετυχαίνουμε ή το προφέρουμε. Πρόκειται για ένα συναίσθημα ασφάλειας και ζεστασιάς. Είναι η παύση που κάνουμε μέσα στην εβδομάδα, προκειμένου να ανακτήσουμε τις δυνάμεις μας και να περάσουμε ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό μας, χωρίς εξωτερικές παρεμβολές.

Η ψυχολογική εξήγηση του cosiness

Είναι πολύ απλό. Όταν σκεφτόμαστε cosy στιγμές, στην πραγματικότητα αποζητάμε ασφάλεια και σιγουριά. Ακόμα και η κουβέρτα αντικαθιστά την ανθρώπινη αγκαλιά και μας παρηγορεί σε δύσκολες στιγμές. Η καραντίνα εξάλλου μας έμαθε καλά αυτή τη συνήθεια και τώρα απλώς φροντίζουμε να την επαναλαμβάνουμε όσο πιο συχνά μπορούμε. «Όταν νιώθεις cosy, νιώθεις πολύ πιο άνετα. Με αυτόν τον τρόπο, ανακουφίζουμε τον εαυτό μας και του δίνουμε την αίσθηση της ασφάλειας», επισημαίνει η ψυχολόγος Sarah Cannon.

Ξοδεύουμε περισσότερα για να είμαστε cosy

Η πανδημία έφερε πολύ σημαντικές αλλαγές στην οικονομία, τη μόδα, τον τρόπο που ψωνίζουμε. Επενδύουμε πλέον πολύ περισσότερο στην άνεση, οι φόρμες και τα sneakers έγιναν κομμάτι της καθημερινότητάς μας, τρώμε comfort food αλλά επιλέγουμε καλύτερα το τι θα φάμε. Και όλα αυτά τα λες και εξέλιξη.
 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.