WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Το μοναδικό χαρακτηριστικό στην προσωπικότητά σας που μπορεί να προστατεύσει τη σχέση σας


JTeam

9 Ιανουαρίου 2022

Το μοναδικό χαρακτηριστικό στην προσωπικότητά σας που μπορεί να προστατεύσει τη σχέση σας
Σύμφωνα με την επιστήμη, το παρακάτω χαρακτηριστικό, όχι μόνο διαφυλάσσει τις σχέσεις αλλά και τις δυναμώνει.

Κάθε σχέση στη ζωή μας χρειάζεται φροντίδα και «πότισμα». Οι επιστήμονες όμως, έχουν ξεχωρίσει ένα χαρακτηριστικό που αν το έχει κάποιος στην προσωπικότητά του, μπορεί να κάνει μια υγιή και ευτυχισμένη σχέση. Αυτό δεν είναι άλλο από την ικανότητα της συναισθηματικής ευελιξίας.

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε 43.952 συμμετέχοντες, διαπιστώθηκε ότι «όταν κάποιος είναι συναισθηματικά ευέλικτος και προσαρμόζεται εύκολα σε μια αντίξοη και απαιτητική συνθήκη, όχι μόνο διασώζει τη σχέση του αλλά παράλληλα την ενδυναμώνει».

Πώς ακριβώς ορίζεται η «συναισθηματική ευελιξία»

Η συναισθηματική νοημοσύνη από μόνη της δεν είναι αρκετή. Χρειάζεται ευελιξία και προσαρμοστικότητα και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει επίγνωση και αποδοχή των συναισθημάτων, ακόμη και των πιο δυσάρεστων γιατί κι αυτά μας μαθαίνουν πάντα κάτι.

Για την ακρίβεια, η συναισθηματική ευελιξία σημαίνει ότι κάποιος είναι δεκτικός σε θετικές αλλά και αρνητικές εμπειρίες, στο σημείο όμως που δεν είναι επιβαρυντικές για τον ίδιο. Ζυγίζει πολύ καλά τις καταστάσεις και ξέρει πώς να ελέγχει καταστάσεις που παρουσιάζονται.

Όταν κανείς έχει συναισθηματική ευελιξία, δρα σύμφωνα με τις βαθύτερες αξίες του κι έχει καλύτερη επίγνωση των όσων αισθάνεται χωρίς να επιδιώκει διαρκώς την ευτυχία. Μαθαίνει έτσι να διαχειρίζεται καλύτερα τη ζωή του και κατ΄επέκταση τη συμπεριφορά του μέσα στη σχέση του.

Το μεγαλύτερο μυστικό του συγκεκριμένου χαρακτηριστικού είναι ότι το άτομο που το έχει, είναι σε θέση να επαναπροσδιορίσει, κι όχι να απορρίψει, τα αρνητικά συναισθήματα, όπως το άγχος ή τον θυμό, με αποτέλεσμα να τα αντιμετωπίζει στο τέλος αποτελεσματικά.

Η συναισθηματική ευελιξία επιτρέπει σε κάποιον να προσαρμόζεται στις προκλήσεις που παρουσιάζονται. Έτσι, μπορεί εύκολα να αποφεύγει τσακωμούς και καταστάσεις που λειτουργούν επιβαρυντικά για τη σχέση. Σε μια τέτοια περίπτωση, δεν βοηθά ούτε η σιωπή, ούτε η έκρηξη αλλά η σωστή διαχείριση συμπεριφοράς βάσει των συνθηκών και αυτό μπορεί να γίνει όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, μόνο μέσω της συναισθηματικής ευελιξίας.

Την επόμενη λοιπόν φορά που θα πάτε να τσακωθείτε, μήπως να ζυγίσετε καλύτερα τις καταστάσεις;

Δείτε ακόμη:

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.

TAGS