WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Επιστροφή στην τηλεργασία: 7 τρόποι να τη δεις με καλό μάτι (και να μην τρελαθείς)


Κλέλια Φατούρου

11 Ιανουαρίου 2022

Επιστροφή στην τηλεργασία: 7 τρόποι να τη δεις με καλό μάτι (και να μην τρελαθείς)
Unsplash/Ave Calvar
Οι απλοί τρόποι να συμπαθήσουμε ξανά την τηλεργασία και να τη φέρουμε στα μέτρα μας

Η πανδημία άλλαξε κυρίως τα δεδομένα στο κομμάτι της δουλειάς μας και δεν είναι λίγοι εκείνοι που δυσκολεύτηκαν με την τηλεργασία, ή με την επιστροφή σε αυτή.

Στην αρχή κληθήκαμε να το αποδεχτούμε ως μέρος της νέας πραγματικότητας, κάποιοι επιστρέψαμε στα γραφεία μας και κάποιοι μείναμε για πάντα στο σπίτι. Η χρονιά μπήκε με νέα μέτρα και ένα ποσοστό των εργαζομένων κάνει ξανά τηλεργασία. Με ένα ποσοστό να δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στη δουλειά από το σπίτι. Να μην φοράει παπούτσια, να δουλεύει από τον δικό του υπολογιστή και να μην έρχεται σε επαφή με άλλους ανθρώπους.

Δεν μπορούμε όμως να ελέγξουμε τα πάντα και η τηλεργασία μας προστατεύει από τη διασπορά του ιού, έως έναν βαθμό. Αυτό που μπορούμε όμως να κάνουμε είναι να ελέγξουμε τον χώρο μας και το κατά πόσο θα προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. Ακόμα και αν μας φαίνεται βουνό, έχουμε χάσει τη διάθεση που είχαμε και ψάχνουμε ένα κίνητρο που θα μας κάνει να συνεχίσουμε, υπάρχουν πάντα τρόποι να δημιουργήσουμε το ιδανικό περιβάλλον στο σπίτι μας, με μικρές αλλά έξυπνες αλλαγές.

Λίγο πράσινο στο σπίτι

Η καραντίνα μας σύστησε στα φυτά και την κηπουρική και αυτό ήταν ένα από τα καλά που συνέβησαν τα τελευταία δύο χρόνια. Τα φυτά έχουν την ικανότητα να μας χαλαρώνουν, να καθαρίζουν τον αέρα και γίνονται ο λόγος για να σηκωθείς από το κρεβάτι. Χρειάζονται τη φροντίδα σου εξάλλου.

Ας ζεστάνουμε τους τοίχους

Δεν χρειάζεται να βάψετε το σπίτι από την αρχή προκειμένου να νιώσετε την ανανέωση. Μερικά posters, πίνακες ή polaroids με αγαπημένους σας ανθρώπους αλλάζουν εντελώς τον χώρο και σας καλεί να δουλέψετε ή να περάσετε εκεί το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.

Πάρε ένα μίνι ψυγείο

Μιλάμε για τα ψυγεία μινιατούρες που αγοράζουμε συνήθως για τη διατήρηση των καλλυντικών αλλά χρησιμεύουν και στο να βάζουμε τα σνακς της δουλειάς. Μην υποτιμάς τις μικρές λεπτομέρειες. Αυτές θα κάνουν τη διαφορά στη μέρα σου.

Βρες την ιδανική καρέκλα

Πέρασα έναν χρόνο τηλεργασία ημιξαπλωμένη στον καναπέ και απορώ που δεν απέκτησα σοβαρό αυχενικό πρόβλημα. Τώρα όμως ξέρεις και είσαι προετοιμασμένη. Δούλεψε στην άνετη πολυθρόνα, βάλε και ένα σκαμπό για τα πόδια σου ή φτιάξε το γραφείο των ονείρων σου με πράγματα που ήδη έχεις. Ιδανικά, δούλεψε σε άλλο σημείο αυτή τη φορά.

Βάλε λίγη μουσικούλα

Αν έχεις πικάπ, αξιοποίησέ το έτσι όπως πρέπει. Βάλε χαλαρή μουσική που θα συνοδεύει ιδανικά τη δουλειά, χωρίς να σου αποσπά την προσοχή και δημιούργησε ένα κλίμα που θα σε κάνει να ξεχάσεις την ένταση του γραφείου.

Κάνε διαλείμματα και μακριά από την τηλεόραση

Όταν είσαι μόνη στο σπίτι και δουλεύεις, θα ανοίξεις μηχανικά την τηλεόραση για να νιώθεις ότι έχεις παρέα. Το μόνο που καταφέρνεις είναι να δουλεύεις λιγότερο αποτελεσματικά και να αυξάνεις τα επίπεδα άγχους. Βάλε ένα χρονόμετρο για να κάνεις 5λεπτα διαλείμματα για να φας, να περπατήσεις λίγο, να πεταχτείς μέχρι το σούπερ μάρκετ.

Ναι στο happy hour με συναδέλφους

Μήπως θυμάσαι τότε που έκανες zoom με τους φίλους-συναδέλφους και πίνατε τεκίλες; Εγώ το θυμάμαι γιατί το έκανα κάθε Παρασκευή. Ακόμα και αν τα μαγαζιά είναι ανοιχτά, μπορείς να τηρήσεις αυτή τη μικρή συνήθεια και να δώσεις άλλη πνοή στη μέρα. Θα πρότεινα να το κάνεις τις Δευτέρες, που είναι περισσότερο αναγκαίο

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.