WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Σεξουαλική κακοποίηση: Οι φράσεις που πρέπει να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε


JTeam

8 Φεβρουαρίου 2022

Σεξουαλική κακοποίηση: Οι φράσεις που πρέπει να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε
Twitter/ The Rowan Project
Η σεξουαλική βία και κακοποίηση έχει πολλά πρόσωπα, πολλαπλές μορφές και μηδενική ανοχή. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η εβδομάδα (7-13 Φεβρουαρίου) είναι αφιερωμένη στην ενημέρωση και την πρόληψη κατά του φαινομένου που λαμβάνει παγκοσμίως τεράστιες διαστάσεις ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Rape Crisis, 1 στις 5 γυναίκες στη Βρετανία έχουν πέσει θύματα βιασμού ή σεξουαλικής παρενόχλησης ως ενήλικες. Με φετινό hashtag #ITSNOTOK, η εβδομάδα ενημέρωσης στοχεύει να ανοίξει τον δρόμο σε έναν εποικοδομητικό διάλογο.

Σε ένα δυνατό post που έγινε στο Twitter από την οργάνωση που παρέχει δωρεάν συμβουλευτική σε θύματα βιασμού The Rowan Project, αναφέρονται όλες οι λάθος φράσεις που δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιούμε ή να αποδεχόμαστε όταν ο λόγος περιστρέφεται γύρω από τη σεξουαλική βία.

Ενώ είναι σύνηθες να ακούμε τους όρους «ανήλικη γυναίκα», «παιδική πορνεία», «σεξ με μικρότερους», πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι αυτές οι φράσεις είναι εντελώς λάθος, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι όταν μιλάμε για ανήλικη, δεν πρόκειται σίγουρα για γυναίκα αλλά για παιδί.

Αν παρατηρήσετε τις φράσεις στο post, προκύπτουν αρκετά συμπεράσματα από λάθος διατυπώσεις.

Στο παράδειγμα της «παιδικής πορνείας», «κανένα παιδί δεν μπορεί να δώσει τη συγκατάθεσή του. Είναι θύμα βιασμού ή έχει δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση». Στο post, ανάμεσα στις απαγορευτικές φράσεις, τονίζεται και το «μη συναινετικό σεξ». Όμως, όπως συνεχίζει: «Οι βιαστές δεν αξίζουν ευγένεια και τα θύματα πρέπει να ακούν τα πράγματα όπως ακριβώς τα βίωσαν. Είναι βιασμός. Πείτε το με το όνομά του».

Σε ξεχωριστό post, που υπογραμμίζει τις ερωτήσεις που δέχονται τα θύματα σεξουαλικής βίας αλλά δεν θα έπρεπε, η οργάνωση αναφέρει: «Είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε τη συζήτηση και να καταρρίψουμε τους μύθους για τον βιασμό, τη σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση που μειώνουν τη βαρύτητα των εγκλημάτων».

Δεν έχει κανένα νόημα να ρωτήσουμε για ποιους λόγους το θύμα βρέθηκε στο «μέρος του βιασμού του». Σημασία έχει ότι δεν είπε «ναι» στην αποτρόπαια πράξη και ήρθε η ώρα να αντικρίσουμε κατάματα το φαινόμενο, μιλώντας ανοιχτά κι όχι κεκαλυμμένα για τη βία, την παρενόχληση στον δρόμο, τον βιασμό.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.