WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

3 απλές κινήσεις που εμπνέουν ελπίδα, ηρεμία και αυτάρκεια στη ζωή μας


14 Φεβρουαρίου 2022

3 απλές κινήσεις που εμπνέουν ελπίδα, ηρεμία και αυτάρκεια στη ζωή μας
pexels
Με αφορμή το ποίημα του Ντίνου Χριστιανόπουλου...  Ενός λεπτού σιγή για τους απεγνωσμένους.

Γράφει η Άννα Δοξαστάκη*

Αυτό το ποίημα του Ντίνου Χριστιανόπουλου έρχεται συχνά στη σκέψη μου τις τελευταίες μέρες. Από την ημέρα που μπήκαμε στον Φεβρουάριο όλο και συχνότερα μέσα στις συνεδρίες - όχι μόνο με τα νεαρότερα κορίτσια αλλά και με μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους, γυναίκες και άντρες - έρχεται το θέμα της μοναξιάς και της ανεκπλήρωτης ανάγκης για συντροφικότητα. Και είναι τόσο ισχυρό αυτό το αίτημα που καμιά φορά γεννιέται εύλογα η απορία πώς γίνεται αυτό να μην εκπληρώνεται.

Jenny.Gr

Φυσικά δεν υπάρχει μόνο μία αιτιολόγηση. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Κάθε συνθήκη είναι μοναδική. Αυτό όμως που κυριαρχεί στη σκέψη και την πρακτική μου είναι πως ο καθένας από εμάς πριν συγκεντρώσει την ενέργειά του στην αναζήτηση του ιδανικού συντρόφου, είναι σημαντικό να έχει κατακτήσει την προσωπική του ηρεμία, ενσυνειδητότητα και ικανότητα να αισθάνεται ευτυχής στον παρόντα χρόνο, με όσα έχει ήδη καταφέρει καθώς και με ό,τι προσπαθεί να δημιουργήσει. Η αίσθηση πληρότητας είναι κάτι που ξεκινάει από μέσα μας και όσο την αναζητούμε σε κάποιον άλλο, τόσο πιο πιθανό είναι να αντλούμε απογοήτευση και ματαίωση ακόμα και σε στιγμές που αντικειμενικά η ζωή μας βρίσκεται σε κατάσταση άνθησης.

Καθώς λοιπόν δεν μπορεί να υπάρξει μια καθολική απάντηση στο γενικότερο αίτημα για συντροφικότητα κάθε ανθρώπου που αισθάνεται μόνος ή κατά τον Χριστιανόπουλο ακόμα και "απεγνωσμένος" εξαιτίας της μοναξιάς, ας επικεντρωθούμε σε απλές προτάσεις που μπορούν να αντιστρέψουν αυτό το συναίσθημα και να εμπνεύσουν ελπίδα, ηρεμία, ή ακόμα και αίσθηση αυτοπραγμάτωσης.

Καλλιέργεια Ενσυνειδητότητας

Η καθημερινή πρακτική εξάσκηση στην ενσυνειδητότητα μπορεί να μας αποκαλύπτει καθημερινά λόγους να είμαστε χαρούμενοι, ήρεμοι αλλά και ευγνώμονες για όσα έχουμε και για αυτό που είμαστε. Ένα πολύ απλό, εύκολο και αποτελεσματικό εργαλείο είναι οι καθημερινές ασκήσεις ευγνωμοσύνης. Όταν υιοθετήσουμε αυτήν τη συνήθεια για ένα διάστημα μεγαλύτερο των δύο εβδομάδων θα δούμε να αναπτύσσονται μέσα μας πολλά θετικά συναισθήματα για τη ζωή και τους ανθρώπους που μας περιβάλλουν, ακόμα και αν δεν είναι όλα όπως ακριβώς τα έχουμε φανταστεί.

Επαφή με το σώμα μας

Ακούω συχνά ανθρώπους να αποζητούν μια αγκαλιά, ένα χάδι, μια φροντίδα στο σώμα τους. Αυτή η ανάγκη είναι φυσικά εύλογη και κατανοητή. Όταν όμως αυτό δεν φαίνεται να προκύπτει μέσω της συντροφικότητας, συχνά προσκαλώ τους ανθρώπους να προσφέρουν οι ίδιοι στον εαυτό τους αυτήν την φροντίδα. Η αγκαλιά είναι σημαντική και συχνά είναι αδύνατον να συγκριθεί με υποκατάστατα αυτής. Παρόλα αυτά, ένα χαλαρωτικό μασάζ στα χέρια κάποιου εξειδικευμένου αισθητικού, μια περιποίηση των άκρων από μια επαγγελματία που ασκεί το επάγγελμα με αίσθημα φροντίδας, ή η ενασχόληση με κάποια αμιγώς σωματική τεχνική όπως η Feldenkreis ή η Alexander μπορεί να προσφέρουν στο σώμα ένα αίσθημα αναγέννησης. Καμία φορά ακόμα και στην ψυχή.

Επιπλέον, η επιλογή μιας ψυχοθεραπευτικής μεθόδου όπου χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων και τεχνικές σωματικότητας (embodiment techniques) όπως είναι η Δραματοθεραπεία, η Μουσικοθεραπεία, και η Χοροθεραπεία διευκολύνουν την σωματική έκφραση των συναισθημάτων προσφέροντας τόσο σωματική όσο και ψυχική ανακούφιση.

Καθημερινή ασχολία με πράγματα που αγαπώ

Η καθημερινή εξάσκηση σε δραστηριότητες που μας εμπνέουν και που μέχρι πρότινος περιμέναμε έναν σύντροφο για να ασχοληθούμε με αυτές, είναι εφικτή αν αποφασίσουμε να επενδύσουμε το χρόνο μας σε αυτά που μας συγκινούν. Ας ρωτήσουμε λοιπόν τον εαυτό μας "τί θα έκανα εάν είχα τον σύντροφο που αναζητώ". Όσες φορές έχω κάνει αυτήν την ερώτηση στις συνεδρίες με τους ανθρώπους που επιδιώκουν την προσωπική τους εξέλιξη, το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουμε είναι πως ελάχιστα είναι εκείνα που δεν μπορούμε να κάνουμε ακόμα και στην παρούσα κατάσταση, ακόμα και χωρίς να είμαστε σε συντροφική σχέση.

Φυσικά η χαρά που μοιράζεται είναι διπλή χαρά. Και το αίσθημα της διαρκούς παρουσίας ενός αγαπημένου προσώπου στη ζωή μας είναι συνήθως καθησυχαστικό. Εξίσου καθησυχαστικό όμως μπορεί να είναι και το αίσθημα ότι φροντίζω τον εαυτό μου, είμαι συνδεδεμένος με τις ανάγκες μου και αισθάνομαι ήρεμος και ευγνώμων για τη ζωή μου. Και είναι αυτό το αίσθημα φροντίδας του εαυτού που πιθανά θα έλξει κοντά μας τον σύντροφο που θα κάνει τη ζωή μας ακόμα πιο ξεχωριστή. Σε κάθε περίπτωση αξίζει να επενδύσει κάποιος το χρόνο και την ενέργειά του στην ανάπτυξη τέτοιας ποιότητας σχέσης με τον εαυτό. Το κέρδος θα είναι ανεκτίμητης αξίας.

*Η Άννα Δοξαστάκη είναι Ψυχαναλυτικής κατεύθυνσης Ψυχοθεραπεύτρια μέσω Τέχνης, Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης και Αυτοβελτίωσης και δημιουργός του Κέντρου Θεραπείας Art Can Talk Dramatherapy & Wellness.

Facebook

Artcantalk.gr

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.