WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τελικά τα αντίθετα όντως έλκονται και υπάρχει επιστημονική εξήγηση γι' αυτό


JTeam

14 Φεβρουαρίου 2022

Τελικά τα αντίθετα όντως έλκονται και υπάρχει επιστημονική εξήγηση γι' αυτό
pexels
Όλοι έχουμε βγει έστω μία φορά στη ζωή μας με κάποιον που είναι σχεδόν όμοιός μας αλλά και με κάποιον εντελώς διαφορετικό από εμάς. Οι ειδικοί καταλήγουν πως η δεύτερη περίπτωση εξασφαλίζει την επιτυχία στη σχέση και υπάρχει επιστημονική εξήγηση.

Τα ετερώνυμα έλκονται. Το ακούμε σχεδόν από τότε που γεννηθήκαμε ή τουλάχιστον κάθε χρόνο του Αγίου Βαλεντίνου μέχρι που μια μέρα το είδαμε να επιβεβαιώνεται στην πράξη... Όταν ερωτευτήκαμε έναν άνθρωπο εντελώς διαφορετικό από εμάς, ο οποίος μας έκανε να νιώσουμε όπως κανείς μέχρι τότε.

Οι θεωρίες πολλές με την πρώτη να διατυπώνεται από τους καρδιολόγους, Meyer Friedman και Ray Rosenman, τη δεκαετία του 1950 και να περιστρέφεται γύρω από τους τύπους προσωπικότητας Α και Β. Σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια, Dr Krista Jordan: «Στην κατηγορία Α, όπως περιγράφηκε τη δεκαετία του 1950, ανήκαν όσοι ήταν πιο επιρρεπείς σε καρδιακά προβλήματα».

Όπως προσθέτει: «Οι άνθρωποι σε αυτή την κατηγορία, ήταν πιο προσηλωμένοι στους στόχους τους, πιο ανταγωνιστικοί, ανυπόμονοι και πολύ ευαίσθητοι». Με τον καιρό, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η επιθετικότητα ήταν το μοναδικό χαρακτηριστικό που συνδεόταν έντονα με τα καρδιακά προβλήματα.

Στην κατηγορία Β, ανήκουν οι άνθρωποι που περιγράφονται ως πιο χαλαροί, συνεργάσιμοι και καλόβολοι. Όλοι μας μπορούμε να ταυτιστούμε με μία από τις δύο κατηγορίες.

Όσοι ανήκουν στην κατηγορία Α, τους αρέσει να επιβάλλονται και να έχουν τον έλεγχο στα πάντα οπότε θέλουν να έχουν τα πρωτεία ακόμη και στην οργάνωση ενός ραντεβού

Σύμφωνα με την Dr Jordan: «Όσοι ανήκουν στην πρώτη κατηγορία, είναι πολύ λεπτολόγοι με τον χρόνο. Δεν θέλουν με τίποτα να καθυστερούν στα ραντεβού και ούτε θέλουν οι άλλοι να τους στήνουν. Επίσης είναι πολύ ανταγωνιστικοί και είναι το ακριβώς αντίθετο από όσους ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία».

Κανένας από τους δύο τύπους προσωπικότητας δεν είναι ιδανικός, σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια, αλλά όταν οι δύο αυτοί τύποι συναντηθούν, τότε μπορούν να απογειώσουν τη σχέση τους εξαιτίας των διαφορών τους. Οι δυο τους είναι ικανοί να εξελίξουν τον τρόπο που σκέφτονται και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους.

Το κλειδί της επιτυχημένης σχέσης μεταξύ αντιθέτων είναι η ισορροπία και ο αλληλοσεβασμός και τα ετερώνυμα φαίνεται πως το κατορθώνουν πάντα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.