WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Οι 3 πιο σημαντικοί τύποι ενσυναίσθησης και πώς μπορείς να τους αναγνωρίσεις


JTeam

21 Φεβρουαρίου 2022

Οι 3 πιο σημαντικοί τύποι ενσυναίσθησης και πώς μπορείς να τους αναγνωρίσεις
Pexels
Η ικανότητα να κατανοείς τα συναισθήματα του άλλου δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση και ο καλύτερος τρόπος για να αρχίσεις να την ενσωματώνεις στη ζωή σου, είναι να αναγνωρίσεις τα τρία είδη της.

Σε έναν κόσμο όπου τα πάντα πιστεύουμε (λανθασμένα) ότι κινούνται γύρω από εμάς, ο χώρος για ενσυναίσθηση μειώνεται ασφυκτικά. Το να μπορείς να μπεις στα παπούτσια του άλλου και να πετύχεις αυτό που ορίζεται ως «συναισθηματική ταύτιση», δεν είναι πάντα εύκολο και απαιτεί να έχεις υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη.

Σύμφωνα με την TikToker, Shade Zahrai που μετράει 1.2 εκατομμύρια followers, υπάρχουν τρία είδη ενσυναίσθησης που επιτελούν διαφορετικούς σκοπούς και πρέπει όλοι να είμαστε σε θέση να τα αναγνωρίσουμε.

Το πρώτο είναι η γνωστική ενσυναίσθηση και σύμφωνα με τη Zahrai: «Είναι η ικανότητα να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματα που βιώνουν οι άλλοι». Όταν βλέπουμε ότι κάποιος υποφέρει από μια κατάσταση που βιώνει, μπορούμε να μπούμε στη θέση του και να φανταστούμε πώς ακριβώς νιώθει.

Ο επόμενος τύπος ενσυναίσθησης που αναφέρει η Zahrai, είναι η συναισθηματική ενσυναίσθηση που απορρέει σε μεγάλο βαθμό από τη συναισθηματική νοημοσύνη. Είναι από τα πιο κοινά είδη και σε αυτή την περίπτωση κάνεις δικά σου τα προβλήματα των άλλων και βιώνεις στον απόλυτο βαθμό καταστάσεις που δεν σε αφορούν.

@shadezahrai Which of the three types of empathy is easiest for you? #empathy #emotionalintelligence #leadership #relationships #communication #careertips ♬ original sound - Shadé Z. | MBA | PhD Candidate

Νιώθεις χαρούμενος όταν και οι άλλοι είναι χαρούμενοι και βιώνεις κάθε συναίσθημα, όπως ακριβώς βιώνεται από τον διπλανό σου. Είναι σημαντικό να ξεχωρίζεις όμως τα δικά σου συναισθήματα από των υπολοίπων καθώς έτσι θα σταματήσεις να εμπλέκεσαι τόσο ψυχικά με καταστάσεις που δεν ανήκουν στη δική σου πραγματικότητα.

Η συμπονετική ενσυναίσθηση είναι το τρίτο είδος της συναισθηματικής ταύτισης με την κατάσταση κάποιου άλλου. Αυτός ο τύπος ενσυναίσθησης ορίζεται ως η ικανότητα ένα άτομο να καταλαβαίνει τη δυσκολία που αντιμετωπίζει ένα άλλο πρόσωπο και προσπαθεί να το βοηθήσει να λύσει το πρόβλημα.

Το τελευταίο είδος είναι και το πιο σημαντικό σύμφωνα με την TikToker επειδή πέρα από το ότι σε αυτή την περίπτωση κατανοούμε τα συναισθήματα του άλλου, είμαστε και σε θέση να κάνουμε κάτι γι' αυτό. Το συγκεκριμένο video έχει συγκεντρώσει πάνω από 41.000 views, ίσως γιατί σε μια τέτοια εποχή είναι πιο σημαντικό από ποτέ το να μπορείς να ταυτίζεσαι συναισθηματικά με κάποιον και παράλληλα να κάνεις ό,τι περνά από το χέρι σου για να του προσφέρεις τη βοήθειά σου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.