WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ο κανόνας της αναθεώρησης: Τι είναι και πώς τον χρησιμοποιούν οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι


JTeam

1 Μαρτίου 2022

Ο κανόνας της αναθεώρησης: Τι είναι και πώς τον χρησιμοποιούν οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι
pexels
Αν θες να διαχειρίζεσαι καλύτερα τα συναισθήματά σου, να έχεις πάντα ανοιχτό μυαλό και να εξελίσσεσαι συνεχώς, δεν έχεις παρά να υιοθετήσεις τον «κανόνα της αναθεώρησης».

Μπορεί να έχουμε διαβάσει πολλά για τη συναισθηματική νοημοσύνη και τα σημάδια που δείχνουν ότι την έχουμε υψηλή αλλά γνωρίζουμε ελάχιστα ή τίποτα για τον «κανόνα της αναθεώρησης» που μπορεί να μας γλιτώσει από πολλά.

Ο «κανόνας της αναθεώρησης» στην ουσία στηρίζεται στις αρχές της συναισθηματικής νοημοσύνης, στην ικανότητα να κατανοούμε και να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματα και μας βοηθάει να σκεφτόμαστε περισσότερο σαν ειδικοί.

Πώς ο κανόνας της αναθεώρησης σε βοηθάει να σκέφτεσαι καλύτερα και να εξελίσσεσαι

Ο «κανόνας της αναθεώρησης» είναι απλός στην εφαρμογή του, όπως καταλήγουν οι ειδικοί. Όταν γενικά ακούμε κάτι που μας βρίσκει αντίθετους, αντί να το απορρίψουμε αμέσως, μπορούμε μέσω αυτού του κανόνα, να ακούσουμε πιο προσεκτικά αυτό που μας λέει ο συνομιλητής μας και να το εξετάσουμε καλύτερα.

Μπορεί να μη θέλουμε να παραδεχτούμε πως κάνουμε λάθος αλλά μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να βελτιωθούμε και να γίνουμε καλύτεροι. Σύμφωνα με τον ψυχολόγο και συγγραφέα του Think Again, Adam Grant: «Πολλοί από εμάς χάνουμε πολύτιμο χρόνο επειδή σκεφτόμαστε σαν εισαγγελείς, ιεροκήρυκες, πολιτικοί. Έτσι, πιστεύουμε ότι έχουμε πάντα δίκιο, προσπαθώντας να αποδείξουμε στους άλλους ότι κάνουν λάθος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να θέλουμε πάντα να έχουμε την προσοχή πάνω μας χωρίς να μας ενδιαφέρει κάτι άλλο».

Με τον κανόνα της αναθεώρησης, μαθαίνουμε να γινόμαστε πιο διαλλακτικοί και να αναγνωρίζουμε πότε είμαστε λάθος. Ψάχνουμε καλύτερα τους λόγους, για τους οποίους δεν έχουμε δίκιο και δεν ψάχνουμε απλά τους λόγους που μας κάνουν να φαινόμαστε εσφαλμένα σωστοί στα μάτια των άλλων.

Έτσι, αναπτύσσουμε σταδιακά την ικανότητα να μαθαίνουμε και να εξελισσόμαστε και αυτό με τον καιρό μας βοηθάει να αποκτάμε πιο σωστές τοποθετήσεις. Ακούμε τον άλλον προσεκτικά, του δίνουμε χώρο να μιλήσει και να εκφραστεί όπως θέλει χωρίς να τον διακόπτουμε και να επιμένουμε στα δικά μας.

Ακόμη κι αν είναι δύσκολο να συμφωνήσετε με τον απέναντί σας, ο κανόνας της αναθεώρησης σας μαθαίνει να σέβεστε όσα έχει να σας πει. Σιγά- σιγά θα μάθετε να αναγνωρίζετε ότι κάπου είστε λάθος και αυτό είναι ένα από τα κυριότερα σημάδια της συναισθηματικής σας ευφυίας προσωπικής ανέλιξης.

Άλλωστε, όταν αναγνωρίζουμε κάποιες φορές ότι είμαστε λάθος, αυτό μας βοηθάει να γινόμαστε σταδιακά πιο σωστοί!

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.