WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Μήπως το μυστικό για τη μακροζωία βρίσκεται στην κοινωνικοποίηση;


JTeam

3 Απριλίου 2022

Μήπως το μυστικό για τη μακροζωία βρίσκεται στην κοινωνικοποίηση;
Unsplash/Elevate
Μήπως οι φίλοι παίζουν τεράστιο ρόλο στη μακροζωία;

Η λέξη κοινωνικοποίηση μπορεί να προκαλέσει τρόμο σε πολλούς ανθρώπους, ειδικά τους πιο εσωστρεφείς. Στην προκειμένη περίπτωση όμως, η μακροζωία δεν συνδέεται με τη γενικευμένη κοινωνικοποίηση, αλλά με τους ισχυρούς δεσμούς που δημιουργούμε.

Οι σημαντικοί άνθρωποι στη ζωή μας μας βοηθούν να νιώθουμε λιγότερο μόνοι, να έχουμε καλύτερη διάθεση, μειωμένο άγχος, και σύμφωνα με περισσότερες από 148 έρευνες, περισσότερα χρόνια ζωής. Αν και δεν είναι ξεκάθαρό το γιατί οι σχέσεις συμβάλουν τόσο στη μακροζωία, ξέρουμε ότι έχουν αυτή την επίδραση. «Δεν χρειάζεται να είσαι εξωστρεφής. Όσο πιο επιλεκτικός είσαι, τόσο το καλύτερο. Αυτό σημαίνει ότι μάλλον κάνεις επιλογές που δεν σου στραγγίζουν την ενέργεια», τονίζει η κλινική ψυχολόγος Laurie Helgoe.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι περιοριζόμαστε στις ήδη υπάρχουσες σχέσεις. Μπορούμε να γνωρίζουμε νέους ανθρώπους, και να ανοιγόμαστε περισσότερο, περνώντας ποιοτικό χρόνο. Το θέμα δεν είναι να γίνουμε κάτι άλλο αυτό που είμαστε, αλλά να εξασκούμαστε και σε αυτά που μας δυσκολεύουν. Όσο περισσότερο επικοινωνούμε με τους ανθρώπους, κάνουμε βαθιές συζητήσεις και ερχόμαστε πιο κοντά, έστω και για μισή ώρα τη φορά, αυξάνουμε τα χρόνια ζωής μας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.