WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Σχεδόν το 50% των νέων μαμάδων έχει σκεφτεί να βλάψει το μωρό, σύμφωνα με έρευνα


JTeam

29 Μαρτίου 2022

Σχεδόν το 50% των νέων μαμάδων έχει σκεφτεί να βλάψει το μωρό, σύμφωνα με έρευνα
Kenny Krosky on Unsplash
Νέα μελέτη κατέληξε σε ένα ιδιαίτερο συμπέρασμα, το οποίο όμως δεν πρέπει να μας ανησυχεί

Οι συνηθέστερες συμβουλές σε μέλλουσες μητέρες είναι να μη διαβάζουν πολλά βιβλία αυτοβοήθειας, να επικοινωνούν συχνά με τον γιατρό τους, να μην τρομάζουν με το παραμικρό. Έχει σκεφτεί κανείς, άραγε, να συμβουλεύσει μία γυναίκα να μην κάνει κακό στο παιδί της;

'Eχοντας μεγαλώσει σε μία κοινωνία που παρουσιάζει τη μητρότητα σαν κάτι μαγικό, όμως η πραγματικότητα διαφέρει αρκετά. Κανείς δε μιλά για την κούραση, το στρες, τις δυσκολίες, τις ορμόνες που τρελαίνονται και τις ίδιες τις γυναίκες που καλούνται να διαχειριστούν μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Έρευνα, μάλιστα, αποκαλύπτει μία σκοτεινή αλήθεια: Οι περισσότερες έχουν σκεφτεί να βλάψουν τα παιδιά τους.

Η ψυχολόγος και καθηγήτρια στο UBC Island Medical Program, Nichole Fairbrother, ολοκλήρωσε τη μελέτη της και βρήκε τους αριθμούς. Κάνοντας τηλεφωνικές συνεντεύξεις με 340 νέες μητέρες, τα βρέφη των οποίων ήταν από 9 έως 21 εβδομάδων, βρέθηκε πως οι 151 (44%) σκέφτονταν να βλάψουν εκούσια τα μωρά τους.

«Τα ευρήματα αυτά δεν είναι ανωμαλία», σύμφωνα με το Big Think. «Συμφωνούν με προηγούμενη έρευνα που υπολόγισε ότι το 20 έως 50% των νέων γονιών έχουν σκεφτεί να κάνουν κακό στα νεογέννητα».

Πρέπει να ανησυχούμε, δηλαδή, όταν ένα μωρό βρίσκεται μόνο με τους γονείς τους; Η απάντηση είναι αρνητική.

Από τις παραπάνω 151 γυναίκες, μόνο 4 παραδέχθηκαν ότι θα τολμούσα ποτέ να πειράξουν τα νεογέννητα. Από τις υπόλοιπες 189, μόνο 6 είχαν σκεφτεί στιγμιαία να τα χτυπήσουν επειδή έκλαιγαν πολύ, χωρίς να το κάνουν, ωστόσο. Αυτό σημαίνει πως οι σκέψεις δεν οδηγούν σε πράξεις.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.