WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

5 τρόποι για να μην σαμποτάρετε άλλο τον εαυτό σας


JTeam

27 Μαΐου 2022

5 τρόποι για να μην σαμποτάρετε άλλο τον εαυτό σας
Το πρώτο βήμα είναι η αναγνώριση. Τα υπόλοιπα θα σας φέρουν πιο κοντά στο να απαλλαγείτε οριστικά από την καταστροφική συνήθεια

Ήρθε η ώρα να πείτε την αλήθεια! Πόσες φορές έχετε κατηγορήσει τον εαυτό σας το τελευταίο διάστημα; Η συνήθεια να τα ρίχνετε όλα σε εσάς είναι αποτέλεσμα του overthinking και μπορεί μόνο επιζήμιες επιπτώσεις να έχει πάνω σας όσο κι αν σας φαίνεται λυτρωτική εκ πρώτης όψεως.

Στην πραγματικότητα, μπορεί να αποβεί αυτοκαταστροφική και η αναγνώριση ότι σαμποτάρετε συχνά τον ίδιο σας τον εαυτό είναι ένα καλό πρώτο βήμα. Σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια, Sana Powell, υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα σημάδια που μαρτυρούν το αυτο- σαμποτάζ και από την άλλη, συγκεκριμένοι τρόποι που θα σας βοηθήσουν να το σταματήσετε.

Οι αόρατες παγίδες που βάζουμε στον εαυτό μας είναι ο ορισμός του αυτο- σαμποτάζ και «μας απομακρύνουν από τους στόχους μας και από κάθε προσπάθεια να πετύχουμε», όπως εξηγεί η ειδικός.

Ο πρώτος τρόπος για να διώξουμε μακριά μας τη συνήθεια, είναι να εντοπίσουμε και να αναγνωρίσουμε τους φόβους που μας κρατούν μακριά από τους στόχους μας. Ο δεύτερος είναι να μας υπενθυμίζουμε ότι είμαστε «αρκετοί» όπως ακριβώς είμαστε, και μας αξίζουν μόνο καλά πράγματα.

Σύμφωνα με την Powell, όταν αναγνωρίζουμε τις ικανότητές μας και είμαστε περήφανοι για όσα έχουμε πετύχει στο παρελθόν, μπορούμε να πολεμήσουμε το αυτο- σαμποτάζ. Μάλιστα, είναι ok να μην μπορούμε να έχουμε τον έλεγχο στα πάντα. Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως δεν υπάρχει χώρος για ντροπή στο ενδεχόμενο της αποτυχίας καθώς αποτελεί κομμάτι της διαδικασίας.

Όπως περιγράφει: «Είναι σημαντικό να μιλάμε για τους λόγους που κάνουμε σαμποτάζ στον εαυτό μας έτσι ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα τα εμπόδια, που προέρχονται πολλές φορές από εμάς τους ίδιους, και μας κρατάνε μακριά από τους στόχους μας». Όλο αυτό μπορεί να να είναι χρονοβόρο οπότε χρειάζεται αρκετή υπομονή.

Το σημαντικότερο είναι να σταματήσετε να εστιάζετε συνέχεια στο αρνητικό και να πιστέψετε ότι επιτέλους είστε έτοιμοι να κάνετε εκείνο το πράγμα, για το οποίο σαμποτάρετε τον εαυτό σας. Μόλις πιστέψετε ότι μπορείτε, θα είστε ένα βήμα πιο κοντά στο να το πετύχετε ακόμη κι αν δεν το φέρετε εις πέρας 100%.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.