WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Doorway Effect: Γιατί όταν μπαίνουμε σ' ένα δωμάτιο, ξεχνάμε τον λόγο που πήγαμε;


JTeam

11 Ιουλίου 2022

Doorway Effect: Γιατί όταν μπαίνουμε σ' ένα δωμάτιο, ξεχνάμε τον λόγο που πήγαμε;
pexels
Πόσες φορές σας έχει τύχει το "doorway effect";

Πόσο συχνά φτάνετε σε κάποιο δωμάτιο του σπιτιού σας χωρίς να θυμάστε τον λόγο που το επισκεφθήκατε; Εάν σας συμβαίνει πολλές φορές, να ξέρετε πως γι΄αυτό ευθύνεται το "doorway effect"! Στην πραγματικότητα, όσο περπατάτε μέχρι να φτάσετε εκεί, ξεχνάτε γιατί θέλατε να πάτε σε άλλο δωμάτιο και αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι αλλάξατε περιβάλλον.

Ενώ κάνετε κάποια δουλειά μες στο σπίτι, θυμάστε ξαφνικά να κάνετε κάτι και πηγαίνετε σε άλλο δωμάτιο. Έλα όμως, που ξεχάσατε τον λόγο που φτάσατε μέχρι εκεί. Οι επιστήμονες έχουν βρει την εξήγηση πίσω από αυτό το μυστήριο, το οποίο σε κάνει να έχεις μια προσωρινή απώλεια μνήμης όσο μεταβαίνεις από το ένα δωμάτιο στο άλλο.

Όταν συμβαίνει το "doorway effect", οι περισσότεροι δεν δίνουμε μεγάλη σημασία, θεωρούμε ότι είναι λογικό. Ωστόσο, η προσωπινή απώλεια μνήμης φανερώνει πολλά για τον τρόπο που οργανώνεται το μυαλό μας.

Στην καθημερινότητα, έχουμε πολλές υποχρεώσεις και η προσοχή μας μετατοπίζεται διαρκώς αλλού αλλά πάντα στρέφεται προς τον τελικό στόχο. Τα περισσότερα γίνονται μηχανικά και το "doorway effect" παρατηρείται ακριβώς τη στιγμή που η προσοχή μας προσανατολίζεται κάπου αλλού.

Υπάρχει όμως και η θεωρία πως το "doorway effect" έχει να κάνει με τη μνήμη και το περιβάλλον μας. Μόλις αλλάζουμε περιβάλλον, η μνήμη μας επηρεάζεται με αποτέλεσμα να προσπαθούμε χωρίς όμως να θυμόμαστε τον λόγο που βρεθήκαμε εκεί.

Αυτό που παθαίνετε, είναι εντελώς φυσιολογικό οπότε δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε την επόμενη φορά που θα σας συμβεί.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.