WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ο κανόνας του 85%: Τι είναι και πώς βοηθά τον εγκέφαλό μας να μαθαίνει γρηγορότερα


JTeam

21 Ιουλίου 2022

Ο κανόνας του 85%: Τι είναι και πώς βοηθά τον εγκέφαλό μας να μαθαίνει γρηγορότερα
Pexels
Ο κανόνας που συνιστούν οι ειδικοί να ακολουθήσεις αν θες να μάθεις κάτι πιο εύκολα και γρήγορα, στηρίζεται σε ποσοστά

Είτε προσπαθείς να μάθεις ιππασία είτε μια νέα γλώσσα, είτε οτιδήποτε άλλο, η θεωρία λέει πως αν δεν προσπαθήσεις σκληρά και εντατικά, μάλλον δεν θα τα καταφέρεις ποτέ.

Ένας νέος κανόνας έρχεται ωστόσο να ανατρέψει τα δεδομένα, καθώς ορίζει πόσο σκληρά πρέπει κάθε φορά να πιέζεις τον εαυτό σου και να αγωνίζεσαι για να πετύχεις τον στόχο σου. Για την ακρίβεια, εδώ όλα κινούνται βάσει ποσοστών.

Ο κανόνας του 85% οδηγεί σε πιο γρήγορη μάθηση

Ο κανόνας που συνιστούν οι ειδικοί να ακολουθήσεις αν θες να μάθεις κάτι πιο εύκολα και γρήγορα, λέγεται «ο κανόνας του 85%». Έρευνα του πανεπιστημίου του Yale δείχνει ότι όταν ωθούμε τον εαυτό μας να δράσει έξω από το comfort zone, στον εγκέφαλό μας ενεργοποιούνται νευρώνες που λειτουργούν ως κέντρα μάθησης.

Από την άλλη, μια ομάδα επιστημόνων πιστεύει πως όταν πιέζουμε τον εαυτό μας να τα δώσει όλα, έρχεται πιο γρήγορα η ψυχική και σωματική κατάρρευση. Οπότε πού ακριβώς βρίσκεται η ισορροπία που φέρνει την επιτυχία μετά την εφαρμογή του κανόνα του 85%;

Η απάντηση δόθηκε έπειτα από μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησαν από κοινού τα πανεπιστήμια των Arizona, Princeton και Brown. Αυτό που μελέτησαν, ήταν πόσο έπρεπε να πιέζουν τον εαυτό τους για να μάθουν πιο εύκολα. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν έναν απλό κανόνα.

Η μάθηση έρχεται όταν πετυχαίνεις κατά 85% σε ό,τι προσπαθείς να φέρεις εις πέρα. Έχεις ένα 15% που σου επιτρέπει να αποτύχεις και λειτουργεί ως κριτήριο επιτυχίας. Οπότε αν βλέπεις ότι δεν τηρείς τον κανόνα, την επόμενη φορά που θες να μάθεις κάτι, δοκίμασε να θέσεις μια μεγαλύτερη πρόκληση στον εαυτό σου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.