WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν νιώθουμε νοσταλγία;


JTeam

30 Ιουλίου 2022

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν νιώθουμε νοσταλγία;
pexels
Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι κάνει τη νοσταλγία τόσο μοναδική; Νέα έρευνα έρχεται να δώσει την απάντηση

Η νοσταλγία είναι από εκείνα τα συναισθήματα που ορίζονται δύσκολα. Πρόκειται για συναίσθημα χαράς ή λύπης; Ανακουφίζει, λυτρώνει ή επιβαρύνει όποιον το νιώθει; Και κυρίως τι συμβαίνει μες στον εγκέφαλό μας όταν μας κατακλύζει;

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Social Cognitive And Affective Neuroscience, έρχεται να δώσει απάντηση στο τελευταίο ερώτημα, εκπλήσσοντάς μας.

Το μοντέλο της νοσταλγίας αποτελείται από τέσσερα βασικά στοιχεία: τον αυτοστοχασμό, την αυτοβιογραφική μνήμη, τον συναισθηματικό έλεγχο και την ανταμοιβή. Όλα μαζί συνεργάζονται για να δημιουργήσουν αυτό που βιώνουμε και ορίζεται ως νοσταλγία.

Τα 4 μέρη της νοσταλγίας

Αυτοστοχασμός

Η ικανότητα να κοιτάμε παρελθοντικές εμπειρίες από απόσταση, αντιλαμβανόμενοι τον ρόλο που παίξαμε σε μια δεδομένη συνθήκη. Αυτό ορίζεται ως αυτοστοχασμός και διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στη δημιουργία όσων νοσταλγούμε επειδή μας επιτρέπει να θέσουμε συναισθηματικά όρια ανάμεσα στον παρελθοντικό και τωρινό εαυτό μας.

Αυτοβιογραφική μνήμη

Τι σημαίνει αυτό; Η αυτοβιογραφική μνήμη είναι η ικανότητά μας να θυμόμαστε τη δική μας, προσωπική ιστορία. Έτσι λοιπόν ανασύρουμε μνήμες από το παρελθόν και ουσιαστικά μας βοηθά να συμφιλιωθούμε με καταστάσεις χωρίς να εστιάζουμε σε όσα εκτυλίχθηκαν διαφορετικά από ό,τι θα θέλαμε.

Συναισθηματικός έλεγχος

Παρόλο που οι περισσότεροι συνδέουμε τη νοσταλγία με καλά πράγματα, ένα μεγάλο μέρος της είναι μια «γλυκόπικρη» εμπειρία. Αυτό συμβαίνει γιατί ο εγκέφαλός μας πρέπει να διαχειριστεί και να φέρει σε ισορροπία τα αρνητικά με τα θετικά συναισθήματα, κάτι το οποίο επηρεάζει έντονα την ψυχική μας κατάσταση.

Ανταμοιβή

Αυτό το μέρος συνδέεται με την ανταμοιβή και εδώ καταγράφονται οι πιο ευχάριστες εμπειρίες που γίνονται δυνατές μνήμες. Κάπως έτσι ενεργοποιούνται τμήματα του εγκεφάλου μας που είναι κομμάτι αυτής της διαδικασίας. Γι' αυτό κάθε φορά που βλέπουμε μια παλιά, αγαπημένη ταινία ή κάνουμε ένα χόμπι από τα παλιά, νιώθουμε τόσο καλά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.