WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Είσαι υπερευαίσθητη; 5 πράγματα που σε εξαντλούν ψυχικά και δεν το καταλαβαίνεις


JTeam

2 Σεπτεμβρίου 2022

Είσαι υπερευαίσθητη; 5 πράγματα που σε εξαντλούν ψυχικά και δεν το καταλαβαίνεις
pexels
Νιώθετε εξουθενωμένοι, υπερφορτωμένοι και διαρκώς εξαντλημένοι; Υπάρχουν 5 πολύ συγκεκριμένα πράγματα σύμφωνα με τους ειδικούς, που μπορεί να σας απορροφούν την ενέργεια χωρίς καν να το καταλαβαίνετε

Αν το τελευταίο διάστημα χαρακτηρίζεστε λίγο παραπάνω από υπερευαισθησία, τότε είναι πολύ πιθανό να βιώνετε συναισθηματική εξάντληση. Ο όρος, όπως εξηγείται από την ψυχολόγο Dr Elaine Aron, αφορά το 15- 20% των ανθρώπων καθώς βιώνουν τα πάντα γύρω τους πιο βαθιά και έντονα από τον μέσο όρο.

Σύμφωνα με τη life coach, Alissa Boyer, τα υπερευαίσθητα άτομα χάνουν πιο εύκολα την ενέργειά τους χωρίς καν να το συνειδητοποιήσουν. Για την ακρίβεια, υπάρχουν 5 πολύ συγκεκριμένα πράγματα που συμβαίνει αυτό, όπως εξηγεί σε ένα viral Instagram post.

Λέτε πολύ συχνά «ναι»

Δεν θέλετε ποτέ να αρνείστε και λέτε σχεδόν σε όλα «ναι». Αυτή είναι μία από τις συνήθειες που σας απορροφά μεγάλο κομμάτι της ενέργειάς σας γιατί αφήνετε πίσω τις ανάγκες του εαυτού σας προκειμένου να ικανοποιείτε όλους τους υπόλοιπους.

Όπως λέει η Boyer: «Βάλτε τα όριά σας. Αν δεν μπορείτε να είστε εκεί για έναν φίλο, απλά να είστε ειλικρινείς μαζί του. Αν είναι στενός σας, θα καταλάβει και θα το σεβαστεί».

Το παρακάνετε με το multitasking

Όσο παραγωγικό κι αν σας φαίνεται, σας εξαντλεί. Σύμφωνα με έρευνα, το multitasking είναι η μεγαλύτερη παγίδα καθώς ο εγκέφαλός μας δεν είναι εκπαιδευμένος να κάνει πολλά tasks ταυτόχρονα με αποτέλεσμα όταν τον πιέζουμε, να τα κάνει όλα απλά πιο γρήγορα.

Αυτό μπορεί να επηρεάσει το νευρικό μας σύστημα και να μας οδηγήσει πιο εύκολα στην ψυχική εξάντληση.

Χρονοτριβείτε με ενοχλητικές λίστες από to-dos

Καθάρισμα σπιτιού, τακτοποίηση ντουλάπας και πάει λέγοντας. Οι δουλειές του σπιτιού είναι κάτι παραπάνω από βαρετές αλλά αν τις βάλετε σε μια σειρά για να τις ολοκληρώσετε, τότε δεν θα νιώθετε εξάντληση. Όσο περισσότερο τις αφήνετε για αύριο και κωλυσιεργείτε, τόσο περισσότερο θα νιώθετε κενό στην ενέργειά σας.

Ζείτε μες στην ακαταστασία

Ανεξάρτητα από το αν είναι μεγάλο ή μικρό το σπίτι σας, πρέπει να είναι καθαρό και τακτοποιημένο για να νιώθετε καλά και επιτυχημένοι. Όταν τακτοποιείτε το σπίτι σας, αλλάζετε χρώμα στα δωμάτια ή οργανώνετε τον χώρο, νιώθετε καλά και εσωτερικά και διατηρείτε σε υψηλά επίπεδα την ενέργειά σας.

Παραείστε διαθέσιμοι

Το κλειδί κι εδώ είναι να θέσετε τα όριά σας. Φροντίστε και περιποιηθείτε τον εαυτό σας όπως του αξίζει. Μπορεί να είναι δύσκολο να μην ικανοποιείτε τους άλλους αλλά μην αμελείτε το self care γιατί μόνο έτσι θα είστε καλά για να προσφέρετε και στους άλλους.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.