WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Γιατί βλέπεις όνειρα ότι απατάς τον/την σύντροφό σου και τι σημαίνει;


JTeam

15 Σεπτεμβρίου 2022

Γιατί βλέπεις όνειρα ότι απατάς τον/την σύντροφό σου και τι σημαίνει;
pexels
Μήπως το βράδυ είδες πάλι το ίδιο όνειρο; Οι ειδικοί δίνουν τη δική τους ερμηνεία στο γιατί η απιστία ζει στα όνειρά σου

Κάθε βράδυ βλέπεις το ίδιο όνειρο και ξυπνάς με ταχυπαλμία και άγχος μην έχει συμβεί στα αλήθεια. Αν αυτό που μόλις περιγράψαμε, χαρακτηρίζει τον ύπνο σου το τελευταίο διάστημα, υπάρχει εξήγηση και δεν έχει να κάνει με το ότι θες στα αλήθεια να απατήσεις τον σύντροφό σου μία μέρα.

H ονειρική σκηνή της απιστίας μπορεί να έχει πρωταγωνιστή έναν εντελώς άγνωστο τύπο, έναν celebrity, έναν παλιό σου συνάδελφο, ένα πολύ κοντινό σου πρόσωπο. Όποιο κι αν είναι το τρίτο πρόσωπο, οι ειδικοί έρχονται να σε καθησυχάσουν αφού υποστηρίζουν πως πρόκειται για ένα πολύ συνηθισμένο όνειρο.

Όνειρα και απιστία

Σύμφωνα με την κλινική ψυχολόγο, Sarah Gundle, μπορεί να ονειρευτείς ότι απατάς τον σύντροφό σου, ακόμη κι αν όλα είναι τέλεια μεταξύ σας. Ωστόσο, μέσα στις δύο ώρες που βλέπουμε όνειρα κάθε βράδυ, είναι απολύτως φυσιολογικό να ονειρευτούμε και πράγματα που δεν μπορούμε να εξηγήσουμε καθώς προέρχονται από το υποσυνείδητό μας.

Όπως υποστηρίζει η Dr. Gundle: «Τα όνειρα έρχονται από το υποσυνείδητο για να εκφράσουν κάτι για το συνειδητό. Λειτουργούν περισσότερο ως μεταφορές παρά ως δείκτες μιας επιθυμίας». Το να δούμε ότι απατήσαμε τον σύντροφό μας, δεν σημαίνει, σύμφωνα με την ίδια, ότι δεν είμαστε καλά μέσα στη σχέση μας, ότι θέλουμε να τον προδώσουμε ή ότι θέλουμε να είμαστε με το άτομο που ονειρευτήκαμε ότι μπήκε ανάμεσά μας.

Οι κύριοι συμβολισμοί

Η κλινική ψυχολόγος υποστηρίζει ότι ένα τέτοιο όνειρο μπορεί να σημαίνει ότι:

1. Υπάρχει ένα μυστικό στη ζωή σου, στην οικογένειά σου, στο εργασιακό σου περιβάλλον ή στον φιλικό σου κύκλο.

2. Υπάρχει μια αλήθεια που αποφεύγεις ή προσπαθείς να κρύψεις από τον εαυτό σου.

3. Υπάρχει κάτι που πρέπει να ξεσκεπαστεί ή να αποκαλυφθεί.

4. Υπάρχει κάτι που λείπει από τη ζωή σου, όπως η οικειότητα στη σχέση ή η περιπέτεια.

Το πιο σημαντικό σε ένα τέτοιο όνειρο, είναι το πώς σε έκανε να νιώσεις κι όχι τόσο η περιγραφή και οι λεπτομέρειες της κάθε ονειρικής σκηνής. Αν για παράδειγμα ένιωσες ανακούφιση, σημαίνει ότι στα αλήθεια νιώθεις ενοχικά για μια κατάσταση και θες να έχεις τη συνείδησή σου καθαρή, δίνοντας λύση στο πρόβλημα. Η όλη κατάσταση μπορεί να μην έχει καμία σχέση με τον σύντροφό σου.

Από την άλλη, αν ονειρεύτηκες ότι τον απάτησες επειδή κάποιος άλλος είχε πολύ πιο κατάλληλα χαρακτηριστικά για σένα, σημαίνει ότι εύχεσαι κι εκείνος ή κάποιο άλλο πρόσωπο στη ζωή σου να είχε διαφορετικό χαρακτήρα.

Οι ειδικοί σε συμβουλεύουν να καταγράφεις τα όνειρά σου και κάθε λεπτομέρεια γύρω από αυτά αλλά κυρίως το πώς σε έκαναν να νιώσεις. Τώρα για το αν πρέπει να τα μοιραστείς με τον σύντροφό σου, αν ξέρεις από τώρα πως πρόκειται να νιώσει απειλή, καλύτερα να μην τον ενημερώσεις για την «προδοσία» σου καθώς αυτό μπορεί να μη σημαίνει απολύτως τίποτα για τη σχέση σας αλλά να φέρει συγκρούσεις και αναταράξεις.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.