Ζούμε σε έναν κόσμο γεμάτο εσωστρεφείς κι εξωστρεφείς τύπους. Ή, μήπως όχι; Όλοι λατρεύουμε να περνάμε χρόνο με φίλους μας αλλά έρχονται στιγμές που ανεχόμαστε μόνο τον εαυτό μας και αυτό σίγουρα δεν έχει να κάνει με τον αν είμαστε κλειστοί ή ανοιχτοί χαρακτήρες. Έχει να κάνει με την ανάγκη να επαναφορτίσουμε τον εαυτό μας κάθε φορά που εξαντλείται από τους άλλους.
Όπως φαίνεται, η ενέργειά μας τελικά λιγοστεύει όταν μας περιβάλλουν άτομα που την απορροφούν. Και ναι, τα άτομα αυτά μπορεί να προέρχονται από τον φιλικό μας κύκλο. Σύμφωνα με την συγγραφέα και ψυχολόγο, Dr Meg Arroll, αυτό έχει να κάνει με τα "social batteries" και το πώς αυτά εξαντλούνται στην καθημερινότητα. Αρκεί να θυμηθείτε τις φορές που νιώθετε ότι μένετε από μπαταρία και είστε στο 1%.
What drains our social batteries? pic.twitter.com/UrgdpYbsty
— tonyzaret (@tonyzaret) March 22, 2022
Αν χαζεύετε ώρες στο TikTok, ξέρετε καλά τον όρο που παρομοιάζεται με μια κανονική μπαταρία, η οποία έρχεται η στιγμή που ξεμένει, όπως ακριβώς εμείς όταν οι σχέσεις μας είναι σε λάθος δρόμο. «Όλοι έχουμε από μια τέτοια μπαταρία, η οποία εξαντλείται και επαναφορτίζεται όταν αλληλεπιδρούμε με συγκεκριμένα άτομα και καταστάσεις», εξηγεί η Dr Arroll. «Οι λόγοι που κάποια άτομα μας εξαντλούν περισσότερο από άλλα, έχει να κάνει με ένα σύνολο παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της προσωπικότητάς μας, της προσωπικότητάς τους, του είδους του δεσίματος που έχουμε μαζί τους αλλά και του πόσο αγχωμένοι νιώθουμε».
Φυσικά, όλο αυτό επηρεάζει σημαντική την ψυχική μας υγεία και κυρίως τα υπερευαίσθητα άτομα. Πώς θα καταλάβετε ότι ανήκετε στην κατηγορία των υπερευαίσθητων; Οι κλασικές ενδείξεις είναι ότι σας κατακλύζει η γκάμα των συναισθημάτων και ότι πιάνετε εύκολα και των άλλων ανθρώπων.
— Don Pauleone (@NPaulson1) June 13, 2021
Μπορεί να περνάτε όλη τη μέρα σκεπτόμενοι αυτά που σας έχει πει ένας συγκεκριμένος άνθρωπος ή επειδή σας πλήγωσε μία λέξη. Τέλος, όταν είστε ένας υπερευαίσθητος άνθρωπος, έχετε την τάση να είστε πολύ αυστηροί με τον εαυτό σας όταν κάνετε ένα λάθος.
"Think about your social battery as a mobile phone. We only have so much charge."https://t.co/InF3Ct98do
— YoungMinds (@YoungMindsUK) May 4, 2021
Ο καθένας έχει διαφορετικές κοινωνικές αντοχές και όπως περιγράφει εξαιρετικά η ψυχίατρος Jade Thomas:
«Η κοινωνική μπαταρία είναι μια μεταφορά που χρησιμοποιώ συχνά με τους ασθενείς μου όταν συζητώ την ικανότητά τους να κοινωνικοποιούνται. Ουσιαστικά μια μικρής διάρκειας "κοινωνική μπαταρία" σημαίνει ότι ένα άτομο έχει λιγότερη ενέργεια για κοινωνικοποίηση ή ότι "καίγεται" εύκολα συναισθηματικά όταν συναναστρέφεται με άλλους».
Οι εσωστρεφείς συνήθως βρίσκουν τις κοινωνικές συναναστροφές κουραστικές και ιδιαίτερα αγχωτικές. Ξεκινούν με μια πλήρως φορτισμένη μπαταρία κοινωνικής δικτύωσης, αλλά αυτή εξαντλείται γρήγορα. Οι εξωστρεφείς είναι το αντίθετο καθώς παρευρίσκονται σε μια εκδήλωση και μπορεί η μπαταρία τους να είναι άδεια αλλά καταφέρνουν να επανακτήσουν το χαμένο ποσοστό ενέργειας.
Ανεξάρτητα από το αν είστε εσωστρεφείς ή εξωστρεφείς, το κλειδί για να μην εξαντλείστε από τέτοιες σχέσεις είναι να θέτετε τα όρια σας και να έχετε αυτογνωσία. Η πραγματικότητα ωστόσο είναι αρκετά πιο περίπλοκη αλλά η καλύτερη εξερεύνηση του εαυτού μας μπορεί να μας βοηθήσει μεταξύ άλλων, να μας ανακαλύψουμε καλύτερα.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.