WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή: Γιατί το να λες ότι πάσχεις από OCD για πλάκα, είναι φάουλ


JTeam

11 Οκτωβρίου 2022

Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή: Γιατί το να λες ότι πάσχεις από OCD για πλάκα, είναι φάουλ
pexels
Η γλώσσα που χρησιμοποιούμε για να μιλήσουμε για διάφορες ψυχικές παθήσεις, όπως η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD), ενισχύει ή απομακρύνει το στίγμα. Γι' αυτό κι η επιλογή των λέξεων έχει τόσο μεγάλη σημασία

Μετά την πρόσφατη Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, η εβδομάδα που διανύουμε είναι αφιερωμένη σε μία από τις παθήσεις της, την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και η digital writer του Stylist, Lauren Geall, εξηγεί γιατί το να αυτοαποκαλείσαι "λίγο OCD", είναι πιο καταστροφικό από ό,τι νομίζεις.

Όταν κάποιος ακούει τον όρο, φέρνει στο μυαλό του μια εικόνα πλήρους τάξης. Μολύβια και στιλό ταξινομημένα στην τελειότητα και οτιδήποτε γύρω οργανωμένο. Μόνο που δεν ξέρει πως ένα άτομο με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή ζει μια ζωή που είναι εντελώς χαοτική και δεν έχει καμία σχέση με τα στερεότυπα. Παράλογες σκέψεις, ιδέες που γίνονται εμμονές, επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές που καταλήγουν σε καταναγκασμούς. Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή είναι μια πάθηση που είναι σχεδόν αόρατη και έχει κάποια πολύ συγκεκριμένα «σημάδια».

Αυτός που πάσχει από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, συνήθως είναι ικανός να συνειδητοποιήσει ότι οι ψυχαναγκαστικές ιδέες του είναι παράλογες και προσπαθεί να τις αγνοήσει ή να τις σταματήσει. Αυτό έχει ως τελικό αποτέλεσμα σταδιακά να αυξάνεται η αγωνία και το άγχος του. Η διαταραχή συχνά εστιάζει γύρω από συγκεκριμένα θέματα, όπως ο φόβος του ασθενή μη μολυνθεί από μικρόβια.

Για να απαλύνει τους φόβους της μόλυνσης , μπορεί να πλένει ψυχαναγκαστικά, αναρίθμητες φορές τα χέρια μέχρι αυτά να γίνουν επώδυνα και σκασμένα. Αυτός που πάσχει από την νόσο, παρά τις προσπάθειες του να αγνοήσει ή να απαλλαγεί από τις ενοχλητικές και καταιγιστικές σκέψεις, αυτές συνεχίζουν να επιστρέφουν. Το να έχεις λοιπόν OCD, είναι κάτι πολύ παραπάνω από το να θες τα πάντα στην τάξη και την εντέλεια. Είναι μία διαταραχή που χαρακτηρίζεται από άγχος και δυσφορία.

Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή δεν περιγράφει τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός ατόμου, όπως πολλοί συνηθίζουν να πιστεύουν, αλλά είναι μία σοβαρή πάθηση που προκαλεί εξασθένηση. Στο Ηνωμένο Βασίλειο μόνο, επηρεάζει 750.000 άτομα και οι λέξεις που χρησιμοποιούμε για να μιλήσουμε γι' αυτή έχουν σίγουρα πολύ μεγαλύτερη επιρροή από όμτι πιστεύουμε.

Όταν έχεις ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, δεν εμπιστεύεσαι το μυαλό και την κρίση σου. Ο ψυχαναγκασμός γίνεται κάτι σαν οδηγός για να εμπιστεύεσαι τον κόσμο και μοιάζεις να καθοδηγείσαι από αυτόν. Γι' αυτό την επόμενη φορά που θα πεις έτσι αυθαίρετα, ότι πάσχεις από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, σκέψου λίγο πιο προσεκτικά τι πραγματικά σημαίνει.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.