WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Οι 3 συνήθειες που μας κρατούν διαρκώς busy και πώς να τις ξε-μάθουμε


JTeam

18 Νοεμβρίου 2022

Οι 3 συνήθειες που μας κρατούν διαρκώς busy και πώς να τις ξε-μάθουμε
pexels
Πόσες φορές είπες σήμερα ότι δεν προλαβαίνεις καθόλου να κάνεις κάτι γιατί έχεις κάτι άλλο;

Τα εξωφρενικά πολλά mail στο inbox σου, τα διαδοχικά meetings και αυτή η ασταμάτητη λίστα με υποχρεώσεις που δυστυχώς δεν μπορούν να γίνουν ως δια μαγείας από μόνες τους, είναι όλα όσα σε κάνουν να νιώθεις συνέχεια υπερβολικά busy. Σίγουρα, έχεις να προσθέσεις πολλά ακόμη αλλά ίσως τα προηγούμενα περιγράφουν ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς σου.

Ξέρουμε ότι δεν χρειάζεσαι στατιστικά στοιχεία για να πειστείς για τα ταυτόχρονα πράγματα που κάνεις και σε εξαντλούν, αλλά έρευνα του 2012 βρήκε ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι που συμμετείχαν, ξοδεύουν το 28% της ημέρας του, απλά απαντώντας σε mail. Ο συγγραφέας και leadership expert, Dorie Clark εξηγεί ότι οι περισσότεροι από εμάς προσλαμβάνουμε εντελώς λανθασμένα της έννοια της εργασιακής ζωής. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μεγάλο κομμάτι του χρόνου μας, καταναλώνεται σε πράγματα που δεν αφορούν τη ζωή μας αλλά τη δουλειά μας.

Σε μια Ted ομιλία του, τα εξηγεί όλα. Ο ειδικός υπογραμμίζει τους τρεις βασικούς λόγους που νιώθουμε υπερβολικά απασχολημένοι και υποδεικνύει τι μπορούμε να κάνουμε γι' αυτό.

Το κυνήγι ενός κοινωνικού status

Το να είμαστε busy, μας κάνει να νιώθουμε σημαντικοί. Από έρευνα του Columbia Business School προκύπτει πράγματι ότι παθιαζόμαστε με πολλά πράγματα και δεν αφήνουμε καθόλου ελεύθερο χρόνο για μας για να αποδείξουμε στους άλλους ότι είμαστε σημαντικοί και μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα. Και τότε είναι πολύ δύσκολο να σταματήσουμε τη συνήθεια με αποτέλεσμα να χάνουμε στιγμές.

Η απομάκρυνση από ό,τι είναι αβέβαιο

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος απεχθάνεται την ασάφεια και πολλοί από εμάς επιλέγουμε να είμαστε μονίμως busy με διάφορα για να αποφύγουμε ακριβώς αυτή την αμφισημία μιας κατάστασης. Αυτό ειδικά στη δουλειά μας προκαλεί υπερβολικό στρες οπότε γεμίζουμε τη ζωή μας με tasks και challenges για να αποτραβηχτούμε από ό,τι μας γεμίζει με ανασφάλεια και αβεβαιότητα.

Το «κουκούλωμα» ενός προβλήματος

Πολλές φορές πνίγουμε τον πόνο μας στη δουλειά και αυτό σημαίνει ότι θέλουμε να ξεφύγουμε από την ίδια μας τη ζωή με το να γινόμαστε υπερβολικά απασχολημένοι με πράγματα, τα οποία τελικά απορροφούν όλο τον χρόνο και την ενέργειά μας. Πρόκειται για πράγματα που επιλέγουμε να μην αντιμετωπίσουμε με αποτέλεσμα να εδραιώνουμε στην καθημερινότητά μας μια κατάσταση που σχετίζεται με υπερβολικά πολλές απαιτήσεις από τον εαυτό μας.

Το σημαντικό για να αποτρέψεις αυτή την κατάσταση είναι να είσαι ειλικρινής με σένα και να δεχτείς αυτό που σου συμβαίνει. Μόνο έτσι θα μπορέσεις να απομακρυνθείς από αυτό που εσύ ο ίδιος έχεις δημιουργήσει για τον εαυτό σου. Όλα είναι θέμα επιλογών και πλέον ξέρεις καλά ότι έχεις κάθε δικαίωμα να σου επιτρέψεις να αναπνεύσεις.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.