WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η οφθαλμαπάτη που αποκαλύπτει ότι η κατάθλιψη αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο


JTeam

19 Δεκεμβρίου 2022

Η οφθαλμαπάτη που αποκαλύπτει ότι η κατάθλιψη αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο
Στις παρακάτω εικόνες, άνθρωποι που έπασχαν από κατάθλιψη μπορούσαν να αντιληφθούν καλύτερα τις αντιθέσεις που απεικονίζονται

Μια έρευνα από το Journal of Psychiatry and Neuroscience, θέλησε να δείξει πόσο αλλάζει ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τον κόσμο άμα πάσχουμε από κατάθλιψη. Και αυτό κατάφερε να το δείξει, μέσα από illusions, δηλαδή οφθαλμαπάτες.

Οι οφθαλμαπάτες χρησιμοποιούνται συχνά για ψυχολογικά τεστ και πειράματα και έτσι και αυτή τη φορά, έφεραν ενδιαφέροντα ευρήματα.

"Οι άνθρωποι που βιώνουν ένα καταθλιπτικό επεισόδιο βλέπουν τον κόσμο γύρω τους διαφορετικά" αναφέρει η συγκεκριμένη έρευνα. Η ομάδα πίσω από τη μελέτη ελπίζει ότι η καλύτερη κατανόηση του τρόπου επεξεργασίας των οπτικών πληροφοριών στον εγκέφαλο των ατόμων με κατάθλιψη θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξέλιξη των θεραπευτικών μας προσεγγίσεων στο μέλλον.

Οι ερευνητές θέλησαν να αναλύσουν πώς ο εγκεφαλικός φλοιός – υπεύθυνος για τη λήψη μηνυμάτων από τις πέντε αισθήσεις – χειρίστηκε μια οπτική ψευδαίσθηση, δοκιμάζοντας το πείραμα σε 111 άτομα που είχαν βιώσει σημαντικά καταθλιπτικά επεισόδια και σε 29 άτομα που δεν βίωσαν καταθλιπτικά επεισόδια.
Το τέχνασμα, το οποίο μπορείτε να δείτε παρακάτω, βάζει εικόνες ίδιας φωτεινότητας και αντίθεσης σε διαφορετικά μπαγκράουντ. Η διακύμανση τους στο περιβάλλον είναι συνήθως αρκετή για να ξεγελάσει τον εγκέφαλο να σκεφτεί ότι τα κεντρικά τμήματα είναι διαφορετικά.

Jenny.Gr

«Αυτό που προκάλεσε έκπληξη ήταν ότι οι ασθενείς με κατάθλιψη αντιλήφθηκαν καλύτερα την αντίθεση των εικόνων σε σχέση με τα άτομα που δεν είχαν κατάθλιψη», λέει ο ψυχολόγος Viljami Salmela, από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι.

Οι εγκέφαλοι των ατόμων με κατάθλιψη ήταν πιο πιθανό να «παρασυρθούν» από την ψευδαίσθηση, ενώ υπήρχε μικρή διαφορά μεταξύ των ομάδων όσον αφορά τη φωτεινότητα των εικόνων. Είναι πιθανό ότι σε άτομα με κατάθλιψη ένα ασθενέστερο σήμα αντίθεσης προωθείται από τον αμφιβληστροειδή στον φλοιό, αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να προσδιοριστεί τι ακριβώς συμβαίνει.

Αυτό που κάνει την συγκεκριμένη οφθαλμαπάτη ιδανική για δοκιμές είναι ότι προκαλεί τα μάτια και τον εγκέφαλο να κατανοήσουν αυτό που βλέπουν και να εξισορροπήσουν τη φωτεινότητα και την αντίθεση.

«Επειδή η καταστολή της αντίθεσης είναι συγκεκριμένη και βασίζεται στην επεξεργασία του φλοιού του ματιού, τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι τα άτομα που βιώνουν ένα μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο έχουν φυσιολογική επεξεργασία του αμφιβληστροειδούς, αλλά έχουν αλλάξει την ομαλοποίηση της φλοιώδους αντίθεσης», γράφουν οι ερευνητές στην έκθεση. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ερευνητές ανακαλύπτουν μια παράξενη σχέση μεταξύ κατάθλιψης και οπτικής επεξεργασίας στον εγκέφαλο, αν και αυτό το πείραμα δίνει στους ειδικούς μια καλύτερη εικόνα για τους νευρικούς μηχανισμούς των ατόμων με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή.

Υπάρχουν όμως και ορισμένοι περιορισμοί στη μελέτη. Η ομάδα χρησιμοποίησε τις αναφορές των συμμετεχόντων και όχι εγκεφαλικά σκάνερ για να αξιολογήσει αυτό που έβλεπαν. Είναι επίσης πιθανό ότι τα φάρμακα για την κατάθλιψη να επηρέασαν ορισμένες από τις αλλαγές στην οπτική επεξεργασία.
«Θα ήταν ωφέλιμο να εκτιμηθεί και να αναπτυχθεί περαιτέρω η χρηστικότητα των τεστ αντίληψης, καθώς και οι ερευνητικές μέθοδοι και οι πιθανοί τρόποι εντοπισμού των διαταραχών της επεξεργασίας πληροφοριών σε ασθενείς», λέει ο Salmela.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.