WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Συναισθηματική νοημοσύνη: Πώς να αυξήσεις το EQ σου με αυτούς τους 5 απλούς κανόνες


JTeam

27 Δεκεμβρίου 2022

Συναισθηματική νοημοσύνη: Πώς να αυξήσεις το EQ σου με αυτούς τους 5 απλούς κανόνες
Από τον ρόλο του ναρκισσισμού έως και την επιθυμία να αλλάζεις, αυτοί οι τρόποι μπορούν να σου δώσουν τροφή για σκέψη και καλύτερο ΕQ

Από τότε που η ψυχοθεραπεία μπαίνει στις ζωές ολοένα και περισσότερων ατόμων, μας διδάσκει πολλά και μαθαίνουμε επιτέλους τι λειτουργεί για την ψυχοσύνθεση του καθενός και τι όχι. Το σίγουρο είναι πως η συναισθηματική νοημοσύνη κάνει τις ανθρώπινες σχέσεις καλύτερες, πιο ουσιαστικές και δυνατές. Και αυτό γιατί σχετίζεται με την ικανότητα του κάθε ατόμου να καταλαβαίνει και να εξηγεί καλύτερα τα συναισθήματα του, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη και τα συναισθήματα των γύρω του. Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι αναπτυγμένη συναισθηματική νοημοσύνη, τα ενθαρρυντικά νέα είναι πως υπάρχουν τρόποι να βελτιώσουμε τις δεξιότητές μας και να απολαύσουμε ουσιαστικότερες προσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις.

Jenny.Gr


Με ποιους τρόπους λοιπόν μπορείς να ενισχύσεις τη συναισθηματική σου νοημοσύνη και να χτίσεις καλύτερες σχέσεις;

Μη φοβάσαι τις αλλαγές

Αρκετοί είναι εκείνοι που φοβούνται να αφήσουν αντιλήψεις και πεποιθήσεις πίσω τους. «Εγώ αυτός/η είμαι και δεν αλλάζω», ακούμε πολλές φορές να λέγεται από άτομα, τα οποία δεν έχουν μάθει να προσαρμόζονται στις αλλαγές, να τις ενθαρρύνουν και να δουν τι μπορούν να κάνουν προκειμένου να εξελιχθούν και να αποβάλλουν από πάνω τους τοξικά χαρακτηριστικά και συμπεριφορές. Η αλλαγή προς το καλύτερο είναι απαραίτητη και οι συναισθηματικά νοήμονες άνθρωποι δεν φοβούνται τις καινούριες προκλήσεις. Αντίθετα τις βλέπουν σαν μια ευκαιρία να βιώσουν νέες, ενδιαφέρουσες εμπειρίες και να αποκομίσουν τα μέγιστα από αυτές.

Απαλλάξου από τον φόβο της αποτυχίας

Δυστυχώς πολλοί και πολλές από εμάς μεγαλώνουμε με την πεποίθηση πως αν δεν τα καταφέρουμε σε έναν τομέα της ζωή μας ή ακόμη και σε μια απλή πρόκληση, είμαστε αποτυχημένοι και συναισθήματα απογοήτευσης και οργής μας κατακλύζουν. Σίγουρα, η αποτυχία δεν είναι ευχάριστο γεγονός, αλλά ούτε και αρνητικό. Δεν μπορούμε να πετυχαίνουμε σε όλα, ούτε θα αγγίξουμε ποτέ την τελειότητα. Όσο πιο σύντομα το καταλάβεις αυτό, τόσα περισσότερα πράγματα θα δοκιμάζεις χωρίς φόβο, τα οποία τελικά θα σου βγουν σε καλό.

Αποδέξου την κριτική

Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι επιθυμούν να ακούν τη γνώμη των άλλων, λαμβάνουν υπόψη τους την ανατροφοδότηση που παίρνουν. Μπορεί να μην συμφωνείτε με τη γνώμη όλων, όμως ο αναστοχασμός πάνω στις δικές τους εκτιμήσεις είναι πολύ πιθανό να σας βοηθήσει να αποφύγετε λάθη αβλεψίας και να σας ωθήσει να διαπιστώσετε αν η συμπεριφορά σας έχει πράγματι τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Απόβαλλε τον ναρκισσισμό

Είναι ίσως η πιο σημαντική συμβουλή, και δυστυχώς άτομα με ναρκισσιστική προσωπικότητα, σπανίως αντιλαμβάνονται το πόσο μπορεί να επηρεάζει τη ζωή τους και τις σχέσεις τους ο ναρκισσισμός τους, ο οποίος δεν τους αφήνει να δουν πέρα από τον εαυτό τους και δεν συμμερίζονται τα συναισθήματα των άλλων. Στοιχείο το οποίο είναι βασικό, προκειμένου να χτίσεις ίσες και μακροπρόθεσμες σχέσεις. Μη διστάσεις να εμπιστευτείς ειδικούς σε θέματα ναρκισσιστικής προσωπικότητας και ενσυναίσθησης.

Μάθε πώς να διαχειρίζεσαι τις συγκρούσεις

Σε περιπτώσεις συγκρούσεων, τα συναισθηματικά ξεσπάσματα και τα συναισθήματα θυμού είναι κοινά. Το συναισθηματικά έξυπνο άτομο ξέρει πώς να παραμείνει ήρεμο κατά τη διάρκεια στρεσογόνων καταστάσεων. Δεν λαμβάνουν παρορμητικές αποφάσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα. Καταλαβαίνουν ότι σε περιόδους σύγκρουσης ο στόχος είναι μια επίλυση, και κάνουν μια συνειδητή επιλογή να επικεντρωθούν στο να διασφαλίσουν ότι οι ενέργειες και τα λόγια τους ευθυγραμμίζονται με αυτό.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.