WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Έχεις τα χειρότερα hangover; Ίσως φταίει ο τύπος της προσωπικότητάς σου


JTeam

27 Δεκεμβρίου 2022

Έχεις τα χειρότερα hangover; Ίσως φταίει ο τύπος της προσωπικότητάς σου
pexels
Αν πιστεύεις ότι μεγαλώνοντας, τα hangover σου γίνονται χειρότερα, τότε ευθύνεται ο τρόπος που σκέφτεσαι και όχι η ηλικία σου

Η έξοδος στις γιορτές με τα πιο αγαπημένα πρόσωπα φαντάζει πάντα η καλύτερη ιδέα. Αυτό που ακολουθεί όμως τις περισσότερες φορές, αποδεικνύει ότι δεν ήταν ό,τι καλύτερο. Το hangover είναι αναγκαίο κακό και οι ειδικοί καταλήγουν πως αν ανήκεις σε έναν συγκεκριμένο τύπο προσωπικότητας, είναι πιθανό να βιώνεις από τα χειρότερα.

Η αλήθεια είναι πως κάποιος μπορεί να πιει ό,τι βρει μπροστά του και το επόμενο πρωί να ξυπνήσει μια χαρά ενώ κάποιος άλλος να είναι πολύ πιο επιρρεπής με τη μισή ποσότητα αλκοόλ. Γιατί συμβαίνει αυτό; Σύμφωνα με τον ψυχολόγο στο πανεπιστήμιο του Bristol, Craig Gunn: «ένας συγκεκριμένος τύπος προσωπικότητας είναι ικανός να καθορίσει πόσο έντονο είναι κάθε φορά το hangover».

Η προσωπικότητα που χαρακτηρίζεται από άγχος, κατάθλιψη και στρες, παθαίνει χειρότερα hangover, σύμφωνα με τους ειδικούς. Και τα τρία αυτά στοιχεία πηγάζουν από την τάση να βλέπει κανείς τα πράγματα με απαισιοδοξία και αρνητισμό.

Jenny.Gr
pexels

Όπως εξηγεί ο Gunn: «Τα hangover εντείνουν αυτή την απαισιοδοξία και κάνουν τα άτομα που τα βιώνουν, να νιώθουν ακόμη πιο άσχημα». Αν λοιπόν είσαι πεσιμιστής, μην εκπλαγείς αν αυτές τις γιορτές, πάθεις τα χειρότερα hangover.

Το hangover ορίζεται ως τα ψυχικά και σωματικά συμπτώματα, που εμφανίζονται την επόμενη ημέρα μετά από ένα μόνο επεισόδιο βαριάς κατανάλωσης αλκοόλ. Και λέγεται ότι ξεκινά μέσα σε αρκετές ώρες μετά τη διακοπή του ποτού, όταν η συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα αρχίζει να πέφτει.

Μέχρι και το 68% των ανθρώπων που πίνουν αλκοόλ, αναφέρουν ότι βιώνουν ένα ήπιο έως μέτριο hangover. Αυτό εκδηλώνεται διαφορετικά για τον καθένα: για μερικούς, δεν είναι σχεδόν αντιληπτό, και για άλλους, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ισχυρό πονοκέφαλο, ακατανίκητη κούραση και ναυτία. Το hangover συνήθως χαρακτηρίζεται από αφυδάτωση. Το αλκοόλ είναι διουρητικό, επομένως σε κάνει να θες να πας στην τουαλέτα, πιο συχνά από ό,τι συνήθως.

Jenny.Gr
pexels

Επίσης η μέθη καταστέλλει την παραγωγή βαζοπρεσσίνης - μιας ορμόνης που απελευθερώνεται από την υπόφυση - η οποία βοηθά το σώμα να εξοικονομήσει τη σωστή ποσότητα νερού. Η έλλειψη αυτής της ορμόνης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή αφυδάτωση. Αυτό μπορεί να αποτελεί την αιτία μερικών από των τυπικών συμπτωμάτων του hangover, όπως πονοκέφαλος, ξηροστομία, αίσθημα λήθαργου και δίψα.

Η κατάθλιψη είναι μια άλλη διακύμανση της διάθεσης που μερικοί άνθρωποι βιώνουν με το hangover. Περίπου το 19% των ατόμων ανέφεραν ότι εμφάνισαν κατάθλιψη μετά την κατανάλωση αλκοόλ, ενώ σχεδόν το 2% ανέφερε ότι είχε σκέψεις αυτοκτονίας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Alcohol and Alcoholism.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.