Βάζεις πάντα τους άλλους πάνω από τον εαυτό σου; Ίσως πάσχεις από το σύνδρομο "super- helper"
JTeam
9 Ιανουαρίου 2023
Το να είσαι καλός με τους άλλους, είναι προτέρημα. Μια καλή πράξη δίνει πάντα ένα boost στην ενσυναίσθηση και απομακρύνεται ένα βήμα από τον εγωκεντρισμό. Και δεν το λέμε εμείς, αλλά η επιστήμη που αποδεικνύει ότι το να βοηθάς τους άλλους, μειώνει το άγχος, αυξάνει το προσδόκιμο ζωής και εκτοξεύει στον οργανισμό μας τα επίπεδα ενδορφίνης.
Ωστόσο, το να είσαι καλός με τους άλλους, μπορεί να υπερβεί τα όρια και να σε κάνει να παραγκωνίσεις τον εαυτό σου. Αυτό είναι ξεκάθαρα πρόβλημα και είναι γνωστό ως "super- helper syndrome". Οι ψυχολόγοι Jess Baker και Rod Vincent το περιγράφουν ως την ανάγκη να ανταποκρίνονται και να ικανοποιούν πάντα τις ανάγκες των άλλων, βάζοντας στο περιθώριο τις δικές τους.
Τα άτομα με το συγκεκριμένο σύνδρομο βρίσκουν πάντα χρόνο για τους άλλους, απλώνουν πάντα ένα χέρι βοηθείας σε κάθε δύσκολη στιγμή, ακόμη κι αν δεν έχουν καθόλου προσωπικό χρόνο. Θα σου φτιάξουν το βιογραφικό, θα σου δανείσουν το αμάξι τους, θα σου δώσουν τις συμβουλές τους και γενικά θα είναι εκεί για σένα ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στη ζωή τους.
Are you always putting others above yourself? These are the signs you have ‘super-helper syndrome’ - Stylist… #superhelper #superhelpersyndrome https://t.co/52wNKmnAiB
— The Super-Helper Syndrome (@superhelperbook) December 25, 2022
Μπορεί όλα τα παραπάνω να φαίνονται απλά ευγενικά αλλά πρόκειται για την πιο καταστροφική μορφή που μπορεί να έχει ένα σύνδρομο. Αυτό συμβαίνει γιατί η επιθυμία να βοηθάς τους άλλους καταλήγει να γίνεται εθιστική με αποτέλεσμα να καταλήγει σε βλάβη πάρα σε βοήθεια. Το άτομο που θέλει να βοηθάει συνέχεια τους άλλους, το κάνει ακόμη κι αν δεν υπάρχει πραγματική ανάγκη. Ψάχνει αφορμές και την κατάλληλη ευκαιρίαμε αποτέλεσμα όλο αυτό να καταλήγει σε συναισθηματική εξάντληση και burnout.
Oι λεγόμενοι "super- helpers" δυσκολεύονται να λένε «όχι» και προσπαθούν συνεχώς να λύνουν τα προβλήματα των άλλων ακόμη κι αν αυτό είναι αδύνατο. Μπορεί να μοιάζει κλισέ αλλά είναι γεμάτο αλήθεια. Αν δεν έχεις μπόλικη ενέργεια, αν δεν φροντίσεις τον εαυτό σου, εάν δεν σέβεσαι τις ανάγκες του και αν δεν μείνεις μακριά από την τοξικότητα, πώς θα καλλιεργήσεις την ενσυναίσθηση με τους γύρω σου;
Μπορεί να θες πάντα να βοηθάς τους άλλους αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφήνεις τον εαυτό σου σε δεύτερη μοίρα. Οπότε καλό είναι να αφήσεις πίσω τα «πρέπει» και να να μην υπερβαίνεις τα όρια σου, ούτε εσύ αλλά ούτε να το επιτρέπεις και στους άλλους. Η αυτοαξία σου δεν εξαρτάται από το πόσο βοηθάς τους άλλους αλλά από το τι κάνεις πρώτα για σένα και το να είσαι καλά ψυχικά.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.