WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τεστ προσωπικότητας: Πώς θα καταλάβεις αν έχεις ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD)


JTeam

30 Δεκεμβρίου 2022

Τεστ προσωπικότητας: Πώς θα καταλάβεις αν έχεις ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD)
Πως εκδηλώνεται η η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και πως μπορείς να μάθεις αν πάσχεις από αυτή

Ας δούμε τι ακριβώς είναι η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD), η οποία ανήκει στις αγχώδεις διαταραχές. Το άτομο που την παρουσιάζει κάνει συχνά δυσάρεστες και ενοχλητικές σκέψεις, που τον οδηγούν σε ψυχαναγκαστικές επαναλαμβανόμενες κινήσεις και συμπεριφορές που του προκαλούν παράλληλα στρες.

Οι επίμονες και βασανιστικές σκέψεις του ασθενούς ονομάζονται ιδεοληψίες και συνοδεύονται από έντονο άγχος. Το άτομο που βιώνει αυτές τις εμμονές γνωρίζει ότι πρόκειται για δημιουργήματα του μυαλού του, ωστόσο δεν μπορεί να τις αποβάλλει. Έτσι, αναγκάζεται να κάνει αυτό που σκέφτεται ότι είναι το σωστό και το πρέπον εκείνη τη στιγμή για να προστατεύσει τον εαυτό του και να νιώσει καλύτερα.

Τι ακριβώς σημαίνει αυτό στην πράξη; Θα έχεις σίγουρα κάποιο γνωστό ή ακόμη και εσύ ο ίδιος, ο οποίος θα τσεκάρει αν έχει κλείσει τα πάντα (πχ ηλεκτρισμό) στο σπίτι ξανά και ξανά. Ή θα θέλει να πλένει υπερβολικά συχνά τα χέρια του προκειμένου να τα νιώθει καθαρά, ή ακόμη να τακτοποιεί τα πάντα στο σπίτι και να επιδιώκει την συμμετρία. Αυτές είναι κάποιες ήπιες εκδηλώσεις του OCD, που ωστόσο καλό θα ήταν να μην παραμελήσουμε και να «σπάσουμε» αυτές τις τακτικές.

Jenny.Gr

Πώς μπορείς λοιπόν να καταλάβεις, αν έχεις και εσύ αυτές τις εμμονικές σκέψεις και ψυχαναγκασμούς, οι οποίες σου κάνουν τη ζωή δύσκολη. Υπάρχει ένα τεστ, στο οποίο μπορείς να απαντήσεις και να σου δώσει ακριβή αποτελέσματα, αρκεί να απαντήσεις με ειλικρίνεια:

Τεστ διάγνωσης ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD)

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.