Όταν κλαις, δεν γίνεσαι αδύναμος όπως θα ακούσεις από πολλούς. Εξωτερικεύεις σε υγρή μορφή έντονα συναισθήματα και οι ειδικοί εξηγούν πως υπάρχουν μερικά ψυχολογικά facts γύρω από τα δάκρυα που είναι πιθανό να μη γνωρίζεις. Το συναισθηματικό ξέσπασμα είναι από τα μυστήρια που προσπαθούν να λύσουν εδώ και χρόνια οι επιστήμονες και οι βιολόγοι και παρόλο που ηγετικές μορφές, όπως ο Κάρολος Δαρβίνος, έλεγαν ότι είναι «άσκοπο», πολύς κόσμος έχει αντίθετη άποψη.
Υπάρχουν πολλοί βιολογικοί λόγοι για να κλάψεις αλλά τα παρακάτω facts σίγουρα θα σε εκπλήξουν:
1. Δάκρυα και συναισθήματα
Η εκροή δακρύων ως αντίδραση σε μια συναισθηματική κατάσταση, πόνο ή έναν φυσικό ερεθισμό του ματιού ορίζεται ως κλάμα. Τα συναισθήματα που μπορούν να οδηγήσουν σε αυτό, περιλαμβάνουν στεναχώρια, θυμό, ευτυχία ή θλίψη. Η πράξη του κλάματος έχει οριστεί ως «φαινόμενο εκκρίματος δακρύων από τον δακρυϊκό αδένα, χωρίς κανέναν ερεθισμό των οφθαλμικών δομών». Μία μορφή κλάματος είναι και ο λυγμός. Τα δάκρυα που παράγονται κατά τη διάρκεια συγκίνησης έχουν χημική σύνθεση που διαφέρει από άλλους τύπους δακρύων.
2. Συναισθηματικό κλάμα και ορμόνες
Όταν ξεσπάμε συναισθηματικά, οι ορμόνες πίσω από όλα αυτά τα συναισθήματα παράγουν τα δάκρυα. Αυτές οι ορμόνες δεν απελευθερώνονται σε όλες τις μορφές κλάματος οπότε το συναισθηματικό κλάμα είναι πραγματικά λυτρωτικό.
3. Το κλάμα ανακουφίζει από τον πόνο
Αυτό οφείλεται σε έναν νευροδιαβιβαστή που περιέχει και ονομάζεται leucine enkephalin. Είναι σαν ένα φυσικό παυσίπονο που εκκρίνει το σώμα όταν βρίσκεται σε συνθήκες πίεσης και άγχους. Έτσι όταν κλαίμε από σωματικό ή ψυχικό πόνο, το σώμα μας προσπαθεί κυριολεκτικά να αμβλύνει όλο αυτόν τον πόνο.
4. Οι γυναίκες κλαίνε περισσότερο από τους άνδρες
Παρόλο που το θεωρούσαμε στερεότυπο, βάσει ερευνών, οι γυναίκες κλαίνε δύο με τέσσερις φορές τον μήνα ενώ οι άνδρες τείνουν να κλαίνε κάθε δεύτερο μήνα ή και πιο αραιά.
5. Υπάρχουν 5 κύριοι λόγοι πίσω από το κλάμα
Η απώλεια (από έναν θάνατο ή έναν χωρισμό), η ανημπόρια, ο σωματικός πόνος, ο συναισθηματικός πόνος και συναισθηματικά φορτισμένες καταστάσεις, όπως τα δάκρυα χαράς, είναι οι πέντε επικρατέστεροι λόγοι που κλαίμε συνήθως.
6. Τα μωρά κλαίνε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο
Όλα τα μωρά κλαίνε ακριβώς το ίδιο παρόλο που όσο μεγαλώνουν, αλλάζουν οι συνήθειές τους και οι λόγοι που προκαλούν το κλάμα τους.
7. Το κλάμα σε κάνει να νιώθεις (συνήθως) καλύτερα
Τις περισσότερες φορές, το κλάμα μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα γιατί έχουμε εκφράσει το πώς νιώθουμε. Ωστόσο, υπάρχουν και στιγμές που μετά από ένα συναισθηματικό ξέσπασμα, νιώθουμε πολύ χειρότερα σε σχέση με πριν.
8. Tα δάκρυα διώχνουν το στρες
Όταν κλαίμε, η πίεση, η ένταση και το στρες τείνουν να απομακρύνονται από πάνω μας γιατί αποφορτιζόμαστε.
9. Το κλάμα συμβάλλει σε πιο ποιοτικό ύπνο
Όταν κλαίμε, κοιμόμαστε καλύτερα. Από έρευνα του 2015 προκύπτει ότι τα μωρά που συμμετείχαν, έτειναν να κοιμούνται καλύτερα μετά το κλάμα. Δεν υπάρχει μελέτη που να επιβεβαιώνει ότι το ίδιο ισχύει και στους ενήλικες αλλά θεωρείται ότι το συναισθηματικό ξέσπασμα έχει ακριβώς την ίδια επίδραση στον ύπνο μας.
10. Το κλάμα εξουδετερώνει γρήγορα τον θυμό
Από αυτή την οπτική, μπορεί να γίνει ένα αρκετά δυνατό όπλο. Αν κάποιος είναι θυμωμένος μαζί σου, το κλάμα αλλάζει τη διάθεσή τους απέναντί σου. Αυτό συμβαίνει όχι μόνο λόγω της ενσυναίσθησης αλλά κι επειδή το άτομο αυτό μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του υπεύθυνο για το ξέσπασμά σου.
11. Όταν δεν κλαις, γίνεσαι πιο επιθετικός
Αυτό φυσικά συμβαίνει γιατί δεν αφήνεις τον εαυτό σου να ξεσπάσει. Συσσωρεύεις αρνητικά συναισθήματα που δεν αφήνεις να εκφραστούν με αποτέλεσμα να επιστρέφουν σε πιο ισχυρή μορφή.
12. Το αν και πόσο κλαίμε, εξαρτάται από τον πολιτισμό μας
Το πού μεγαλώνεις, επηρεάζει πολύ το τι θεωρείς αποδεκτό και φυσιολογικό, και τι όχι. Το ίδιο συμβαίνει και με τις συμπεριφορές, και ισχύει κατά πολύ ότι σε κάποιους πολιτισμούς, το κλάμα θεωρείται πολύ πιο αποδεκτό σε σύγκριση με άλλους.
13. Τα «δάκρυα χαράς και λύπης» είναι ακριβώς το ίδιο
Δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφορά ανάμεσα στα δάκρυα χαράς και λύπης αφού το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.
14. Το κλάμα ως δικλείδα ασφαλείας
Όταν πάσχουμε από ψυχολογικό στρες, το κλάμα είναι απαραίτητο για να διασφαλίσουμε την προστασία του εγκεφάλου και της σωματικής μας υγείας. Αν δεν αφήσουμε τον εαυτό μας να εκφραστεί με αυτόν τον τρόπο, αναπτύσσουμε μηχανισμούς άμυνας που μπορεί να αποδειχθούν καταστροφικοί για την υγεία μας.
15. Μόνο οι άνθρωποι ξεσπούν συναισθηματικά
Παρόλο που και τα ζώα δακρύζουν, μόνο οι άνθρωποι μπορούν να κλάψουν για συναισθηματικούς λόγους όσο κι αν θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Lassie έκλαιγε από συμπόνοια. Το πιο πιθανό είναι ότι κάτι είχε μπει στο μάτι της.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.