Μετατραυματικό στρες (PTSD): Το τεστ για να δεις αν έχεις και η θεραπεία του
JTeam
5 Ιανουαρίου 2023
Είναι ένα θέμα που δεν συζητάμε όσο θα έπρεπε, ενώ είναι πολύ πιο συχνό απ' όσο νομίζουμε. Ένα τραύμα, ένα συγκλονιστικό γεγονός στη ζωή μας, μπορεί να μας καθορίσει, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχει θεραπεία ή τρόποι που βοηθούν στο να διαχειριστούμε καταστάσεις δύσκολες που μας στιγματίζουν.
Τι ακριβώς συμβαίνει με τη διαταραχή μετατραυματικού στρες
Η διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) είναι μια σειρά αντιδράσεων που μπορεί να εκδηλωθούν σε άτομα που έχουν βιώσει ή ήταν μάρτυρες ενός τραυματικού γεγονότος το οποίο απειλεί την ζωή ή την ασφάλειά τους (ή την ζωή και την ασφάλεια άλλων γύρω τους). Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα τροχαίο ή άλλο σοβαρό ατύχημα, βιασμό, σωματική ή σεξουαλική επίθεση, εγκληματικά γεγονότα που σχετίζονται με πόλεμο ή βασανισμό, ή μια φυσική καταστροφή, όπως δασική πυρκαγιά ή πλημμύρα. Σχεδόν όλοι όσοι βιώνουν ένα τραυματικό γεγονός έχουν μετατραυματικές αντιδράσεις. Για ορισμένα άτομα, ωστόσο, αυτές οι αντιδράσεις δεν υποχωρούν εντός μερικών ημερών ή εβδομάδων, αλλά συνεχίζονται και αναστατώνουν τις ζωές τους – και τότε οι αντιδράσεις ονομάζονται διαταραχή μετατραυματικού στρες.
Συμπτώματα PTSD
Ένα άτομο με PTSD έχει τέσσερεις κύριους τύπους δυσκολιών:
- Αναβιώνει το τραυματικό γεγονός μέσω ανεπιθύμητων και επαναλαμβανόμενων αναμνήσεων, αναδρομών στο παρελθόν ή ζωντανών εφιαλτών. Μπορεί να έχει έντονες συναισθηματικές ή σωματικές αντιδράσεις, όταν θυμάται το γεγονός, που συμπεριλαμβάνουν ιδρώτα, ταχυπαλμία ή πανικό.
- Αποφεύγει υπενθυμίσεις του γεγονότος, όπως σκέψεις, συναισθήματα, άτομα, τοποθεσίες, δραστηριότητες ή καταστάσεις που φέρνουν πίσω τις αναμνήσεις του γεγονότος.
- Έχει αρνητικές αλλαγές σε συναισθήματα και σκέψεις, όπως το αίσθημα του θυμού, του φόβου, της ενοχής, της πεσμένης διάθεσης ή του μουδιάσματος, την ανάπτυξη πεποιθήσεων όπως "Είμαι κακός" ή "Ο κόσμος είναι επικίνδυνος" και το αίσθημα αποκοπής από άλλους.
- Επιδεικνύει υπερδιέγερση ή ‘υπερευαισθησία’ που υποδηλώνεται από δυσκολίες στον ύπνο, ευερεθιστότητα, έλλειψη συγκέντρωσης, ξαφνιάζεται εύκολα και βρίσκεται συνεχώς σε εγρήγορση για ενδείξεις κινδύνου.
Εάν κάποιος έχει βιώσει άλλα τραυματικά γεγονότα νωρίτερα στην ζωή του, μερικές φορές βρίσκει ότι αυτές οι προηγούμενες εμπειρίες επανεμφανίζονται και χρειάζεται να αντιμετωπιστούν επίσης.
Ένας επαγγελματίας υγείας μπορεί να διαγνώσει PTSD εάν ένα άτομο έχει συμπτώματα στην κάθε μία από αυτές τις κατηγορίες για ένα μήνα ή περισσότερο, τα οποία οδηγούν σε σημαντική ψυχική οδύνη ή επηρεάζουν την ικανότητα του ατόμου να εργάζεται και να σπουδάζει, τις σχέσεις του και την καθημερινή ζωή.
Το τεστ για μετατραυματικό στρες
Μπορείς να κάνεις το τεστ και να απαντήσεις στις ερωτήσεις του Mental Health America, προκειμένου να δεις τα αποτελέσματα για PTSD
Θεραπεία για PTSD
Εάν ακόμα βιώνετε προβλήματα μετά από δύο εβδομάδες, ένας γιατρός ή επαγγελματίας ψυχικής υγείας ενδέχεται να συζητήσει θεραπευτική αγωγή. Υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπευτικές αγωγές για την PTSD. Οι περισσότερες περιλαμβάνουν ψυχολογική θεραπεία όπως την συμβουλευτική, αλλά και η φαρμακευτική αγωγή μπορεί, επίσης, να βοηθήσει. Γενικά, είναι καλύτερο να γίνει η αρχή με ψυχολογική θεραπεία αντί της χρήσης φαρμάκων ως της πρώτης και μόνης λύσης του προβλήματος.
Η θεραπεία για την PTSD θα περιλάβει, πιθανώς, την αντιμετώπιση της τραυματικής ανάμνησης και την επεξεργασία των σκέψεων και των πεποιθήσεων που σχετίζονται με την εμπειρία. Οι θεραπείες που εστιάζουν στο τραύμα ενδέχεται:
- να μειώσουν τα συμπτώματα της PTSD
- να ελαττώσουν το άγχος και την κατάθλιψη
- να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής του ατόμου
- να είναι αποτελεσματικές για άτομα που έχουν βιώσει παρατεταμένα ή επαναλαμβανόμενα τραυματικά γεγονότα, αλλά η θεραπεία ενδέχεται να χρειαστεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.